Radio Opole » Dobry wieczór, tu Opole » Trendy i owędy (audycja emitowana w latach 2020… » Tomasz i Iwona Fronckiewiczowie o wiośnie w ogrodzie…
2021-02-26, 13:58 Autor: Beata Granatowska, Ireneusz Prochera

Tomasz i Iwona Fronckiewiczowie o wiośnie w ogrodzie i garnku z zupą [PRZEPIS]

Zdjęcie ilustracyjne [fot. pixabay]
Zdjęcie ilustracyjne [fot. pixabay]
Czy to już wiosna w ogrodzie? Czy wychodząc do pierwszych prac nie popełniamy falstartu? Jakie jest ryzyko, że aura nas oszuka i czym to się może skończyć dla naszych upraw? O tym opowiadał nasz zaprzyjaźniony miłośnik ogrodów Tomasz Fronckiewicz.

Natomiast Iwona Fronckiewicz przygotowała dla Państwa przepis na typowo wiosenną zupę. Zapraszamy!
Z Tomaszem Fronckiewiczem rozmawiają Beata Granatowska i Ireneusz Prochera (26.02.2021)
Z Iwoną Fronckiewicz rozmawia Beata Granatowska (26.02.2021)
Zupa krem z pora i serka topionego z grzankami:
  • 4 pory
  • 0,7 l wywaru warzywnego lub drobiowego
  • 1 średnia cebula cebula
  • 4 łyżki masła klarowanego
  • kilka łyżeczek soku z cytryny
  • 2 bułeczki na grzanki (pokrojone w kostkę) lub grzanka z masłem ziołowym z piekarnika
  • kilka gałązek świeżego tymianku lub 1 płaska łyżka suszonego
  • 100 g serka topionego śmietankowego
  • sól morska i pieprz do smaku
Przygotowanie:
  1. Pory obieramy z zewnętrznych liści, kroimy wzdłuż i dokładnie płuczemy ze wszelkich drobinek piasku. Następnie kroimy w talarki (grubość nie ma znaczenia, bo zostaną zmiksowane – kilka ładniejszych można odłożyć do dekoracji – w tym celu lepiej pokroić część dość cienko).
  2. Cebulę siekamy i por lekko podduszamy na dwóch łyżkach masła (na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając).
  3. Następnie dolewamy wywar, zagotowujemy, gotujemy 15 minut. Pod koniec doprawiamy zupę do smaku solą i pieprzem.
  4. Zupę miksujemy na gładki krem, dodajemy serek topiony i ponownie miksujemy.
  5. Bułki na grzanki kroimy w kromki lub kostkę, później w kostkę. Grzanki pokrojone w kostkę rumienimy w piekarniku do uzyskania lekko rumianej barwy, te w kromki smarujemy masłem z dodatkiem ziół i również wkładamy do piekarnika.
  6. Zupę krem z pora podajemy z grzankami, dekorując ją świeżymi ziołami lub posiekanym w drobne wiórki surowym porem.

Zobacz także

2021-02-22, godz. 13:57 Dr hab. Maria Bernat o perspektywach dla opolskich studentów uczących się chińskiego Naszym rozmówcą była dr hab. Maria Bernat, prof. PO, dyrektor Centrum Współpracy Polska-Chiny Instytutu Konfucjusza w Opolu. Na progu nowego chińskiego roku… » więcej 2021-02-19, godz. 12:31 Maciej Mischok o dalszych losach zamku w Kopicach Mógłby być perłą architektoniczną Opolszczyzny ale wciąż jest tylko piękną ruiną. Czy coś się dzieje z zamkiem w Kopicach co dawałoby nadzieję na… » więcej 2021-02-18, godz. 13:48 Dr hab. Tomaszem Grzyb, prof. Uniwersytetu SWPS o tym, czy mamy do czynienia z epidemią ekshibicjonizmu Specjaliści alarmują, że granice tego co intymne a publiczne w ostatnim czasie zacierają się coraz szybciej w Internecie. Zamiast chronić to co prywatne… » więcej 2021-02-17, godz. 14:24 Jan Gorski oraz Anna Szczykutowicz o akcji "Uwolnij Złomka" W czasach, gdy ludzkość tonie w szybko psujących się produktach, cenne są inicjatywy dające drugie życie choćby sprzętowi komputerowemu. Opowiemy o jednej… » więcej 2021-02-16, godz. 13:42 Bartosz Skaldowski o szczegółach VII edycji ogólnopolskiego konkursu filmowego „ZABYTKOMANIA” Dziś naszym gościem był Bartosz Skaldowski, dyrektor Narodowego Instytutu Dziedzictwa w Warszawie. Rozmawialiśmy o VII edycji ogólnopolskiego konkursu filmowego… » więcej 2021-02-15, godz. 14:53 Karol Kopańko o tym, czy e-sport to jeszcze sport Gościem dzisiejszego programu był Karol Kopańko, który napisał książkę o e-sporcie. Nasz gość podzielił się z nami swoimi refleksjami nt. kwestii czy… » więcej 2021-02-12, godz. 14:40 Tomasz Frąckiewicz o tym, czy weganizm wychodzi nam na zdrowie Weganizm zdobywa coraz większą popularność, także w Polsce. Sprawdzimy czy jednak wychodzi nam to na zdrowie? Czy samo jedzenie świeżych warzyw gwarantuje… » więcej 2021-02-11, godz. 13:42 Rafał Mościcki o sytuacji branży kinowej Czy w ten weekend kinomani - po wielu tygodniach - ponownie zasiądą w fotelach kinowych? O sytuację branży kinowej pytaliśmy Rafała Mościckiego ze Stowarzyszenia… » więcej 2021-02-10, godz. 11:49 Marcin Szymanek o przestępczości komputerowej Cd Projekt Red przyznało na Twitterze, że firma padła ofiarą hakera. Włamywacz twierdzi, że przejął m.in. kody źródłowe Cyberpunka 2077, Wiedźmina… » więcej 2021-02-09, godz. 14:05 Dr hab. inż. Mirosław Szmajda o najnowszych wynalazkach, nad którymi pracują opolscy naukowcy Naszym rozmówcą był dr hab. inż. Mirosław Szmajda z Wydziału Elektrotechniki, Automatyki i Informatyki Politechniki Opolskiej, z którym rozmawialiśmy o… » więcej
2021222324
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »