Radio Opole » Niż Boris nad Opolszczyzną » Wiadomości o sytuacji powodziowej w regionie

Wiadomości o sytuacji powodziowej w regionie

2024-09-27, 14:15 Autor: Roman Juranek

Cukry Nyskie stają na nogi po wielkiej wodzie. Jest nadzieja, że firma ruszy za mniej więcej dwa tygodnie

Cukry Nyskie [fot. archiwum CN]
Cukry Nyskie [fot. archiwum CN]
Cukry Nyskie [fot. archiwum CN]
Cukry Nyskie [fot. archiwum CN]
Cukry Nyskie [fot. archiwum CN]
Cukry Nyskie [fot. archiwum CN]
Obecnie zakończyło się oczyszczanie zakładu, ruszyła dezynfekcja i osuszanie kolejnych pomieszczeń.
Prezes Cukrów Nyskich Andrzej Chomyszczak informuje, że energia elektryczna od dzisiaj jest dostarczana do wszystkich pomieszczeń. Uruchamiane są też kolejne partie zakładu.

- Czego nam na dzisiaj potrzeba, to oczywiście najważniejsze jest serce zakładu, czyli kotłownia, produkcja ciepłej wody, bez tego nie uruchomimy produkcji. Dzisiaj odbywa się proces czyszczenia całego zakładu, dezynfekcji urządzeń, pomieszczeń. Moim marzeniem byłoby, by zakład ruszył już. Patrząc natomiast na realia myślę, że możemy wystartować mniej więcej za dwa tygodnie.

Mimo trudnej sytuacji prezes nie zdecydował się na cięcia w zakładzie. Wspomógł też poszkodowanych pracowników. - Trudno jest dzisiaj odebrać wynagrodzenia ludziom, tym bardziej w momencie, gdy wielu z nich również jest poszkodowanych. My wyszliśmy ich potrzebom naprzeciw, po pierwsze podtrzymując wynagrodzenia w stu procentach, po drugie uruchomiony został Zakładowy Fundusz Świadczeń Socjalnych i również przyznana jest pomoc, natychmiast wypłacona dla osób, które zostały zalane. Nie obniżamy pensji dlatego, że serce podpowiada i rozum, że trzeba po prostu być człowiekiem.

Nyskie przedsiębiorstwo wspomagają wolontariusze i darczyńcy, również prywatne firmy z Nysy oraz spoza regionu. Do akcji kupowania wyrobów Cukrów Nyskich, także w internecie, może teraz dołączyć każdy. - To jest ogromna pomoc. Dzisiaj po pierwsze to jest ogromna reklama dla Cukrów Nyskich, dzisiaj widzimy naszych odbiorców, dzisiaj widzimy to, że w tej trudnej sytuacji wszyscy nas wspierają zarówno fizycznie czy w darach różnego rodzaju, jak również kupując nasze wyroby.

- Dzięki solidarności w zakładzie pracy i pomocy z zewnątrz przetrwamy tę powódź - podsumował prezes Cukrów Nyskich Andrzej Chomyszczak.
Andrzej Chomyszczak
Andrzej Chomyszczak
Andrzej Chomyszczak

Zobacz także

2024-09-17, godz. 11:06, Wiadomości z regionu Do lewobrzeżnych Głuchołaz dotarła cysterna wody Cysterna wody dojechała do lewobrzeżnej części Głuchołaz - informuje burmistrz Paweł Szymkowicz. Wóz stanął na ul. Kraszewskiego. » więcej 2024-09-17, godz. 11:00, Wiadomości z regionu Stanisław Potoniec o prognozach hydrologicznych i stanie klęski żywiołowej - Fala wezbraniowa już przechodzi przez Opole, woda w Odrze może pójść jeszcze o kilkanaście, a nawet kilkadziesiąt centymetrów w górę - mówił dziś (17.09) w Porannej Rozmowie Radia Opole Stanisław Potoniec, zastępca dyr. Wydziału… » więcej 2024-09-17, godz. 10:44, Wiadomości z regionu Przez Brzeg przechodzi fala wezbraniowa. Na razie nie spełniają się czarne scenariusze Sytuacja w Brzegu jest lepsza, niż zakładały wcześniejsze prognozy. Przez miasto przechodzi fala wezbraniowa, jednak nie jest ona tak wysoka jak zakładano. W magistracie przed 10:00 zakończyło się posiedzenie miejskiego sztabu kry… » więcej 2024-09-17, godz. 10:30, Wiadomości z regionu Stabilnie na Odrze w Opolu. RZGW wprowadził zakaz wchodzenia na wały [ZDJĘCIA] Przez Opolszczyznę przechodzi fala wezbraniowa na Odrze. Noc w Kędzierzynie-Koźlu oraz Opolu minęła spokojnie. » więcej 2024-09-17, godz. 10:30, Wiadomości z regionu "Dementujemy plotki, słuchajmy oficjalnych komunikatów". Wiceprezydent Opola przestrzega przed fake newsami - Nie zamykamy mostów, a placówki oświatowe działają normalnie - mówił na antenie Radia Opole Maciej Wujec, wiceprezydent Opola, który apelował do mieszkańców, aby słuchać tylko oficjalnych komunikatów. Te są publikowane na… » więcej
949596979899100
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »