Radio Opole » Niż Boris nad Opolszczyzną » Wiadomości o sytuacji powodziowej w regionie

Wiadomości o sytuacji powodziowej w regionie

2024-09-27, 14:15 Autor: Roman Juranek

Cukry Nyskie stają na nogi po wielkiej wodzie. Jest nadzieja, że firma ruszy za mniej więcej dwa tygodnie

Cukry Nyskie [fot. archiwum CN]
Cukry Nyskie [fot. archiwum CN]
Cukry Nyskie [fot. archiwum CN]
Cukry Nyskie [fot. archiwum CN]
Cukry Nyskie [fot. archiwum CN]
Cukry Nyskie [fot. archiwum CN]
Obecnie zakończyło się oczyszczanie zakładu, ruszyła dezynfekcja i osuszanie kolejnych pomieszczeń.
Prezes Cukrów Nyskich Andrzej Chomyszczak informuje, że energia elektryczna od dzisiaj jest dostarczana do wszystkich pomieszczeń. Uruchamiane są też kolejne partie zakładu.

- Czego nam na dzisiaj potrzeba, to oczywiście najważniejsze jest serce zakładu, czyli kotłownia, produkcja ciepłej wody, bez tego nie uruchomimy produkcji. Dzisiaj odbywa się proces czyszczenia całego zakładu, dezynfekcji urządzeń, pomieszczeń. Moim marzeniem byłoby, by zakład ruszył już. Patrząc natomiast na realia myślę, że możemy wystartować mniej więcej za dwa tygodnie.

Mimo trudnej sytuacji prezes nie zdecydował się na cięcia w zakładzie. Wspomógł też poszkodowanych pracowników. - Trudno jest dzisiaj odebrać wynagrodzenia ludziom, tym bardziej w momencie, gdy wielu z nich również jest poszkodowanych. My wyszliśmy ich potrzebom naprzeciw, po pierwsze podtrzymując wynagrodzenia w stu procentach, po drugie uruchomiony został Zakładowy Fundusz Świadczeń Socjalnych i również przyznana jest pomoc, natychmiast wypłacona dla osób, które zostały zalane. Nie obniżamy pensji dlatego, że serce podpowiada i rozum, że trzeba po prostu być człowiekiem.

Nyskie przedsiębiorstwo wspomagają wolontariusze i darczyńcy, również prywatne firmy z Nysy oraz spoza regionu. Do akcji kupowania wyrobów Cukrów Nyskich, także w internecie, może teraz dołączyć każdy. - To jest ogromna pomoc. Dzisiaj po pierwsze to jest ogromna reklama dla Cukrów Nyskich, dzisiaj widzimy naszych odbiorców, dzisiaj widzimy to, że w tej trudnej sytuacji wszyscy nas wspierają zarówno fizycznie czy w darach różnego rodzaju, jak również kupując nasze wyroby.

- Dzięki solidarności w zakładzie pracy i pomocy z zewnątrz przetrwamy tę powódź - podsumował prezes Cukrów Nyskich Andrzej Chomyszczak.
Andrzej Chomyszczak
Andrzej Chomyszczak
Andrzej Chomyszczak

Zobacz także

2024-09-16, godz. 20:20, Wiadomości z regionu Normalne życie wraca do Jarnołtówka. Poziom wody na tamie opada [ZDJĘCIA] Dobre informacje dla mieszkańców Jarnołtówka. Zakończyła się ewakuacja, więc wszyscy mogą wrócić do swoich domów. » więcej 2024-09-16, godz. 19:15, Wiadomości z regionu Zbiornik Racibórz Dolny pracuje. Zebrał już 108 mln m3 wody powodziowej Racibórz Dolny piętrzy wodę z Odry. W tej chwili jest tam jej około 55 milionów metrów sześciennych. - Rezerwa jest znacząca. Zbiornik w pełni spełnia swoją funkcję - zapewnia Linda Hofman z gliwickich Wód Polskich. » więcej 2024-09-16, godz. 18:50, Wiadomości z regionu IMGW: fala wezbraniowa na Odrze jest pomiędzy Kędzierzynem-Koźlem a Opolem Aktualny stan Odry na wodowskazie w Groszowicach (to wodowskaz IMGW, o którego wskazania formułowane są wszystkie komunikaty) wynosi 653 cm. Wg informacji przekazanych nam przez Wody Polskie, kulminacyjny poziom Odry w Opolu wyniesie poniżej… » więcej 2024-09-16, godz. 18:36, Wiadomości z regionu "Większość mieszkańców została ewakuowana". Paczków mierzy się z wielką wodą Paczków zmaga się z wielką wodą. Rano doszło tam pęknięcia zbiornika Topola. Artur Rolka, burmistrz Paczkowa na antenie Radia Opole przekazał, że bardzo mocno uszkodzona została infrastruktura gminna oraz powiatowa. Zerwane są wodociągi… » więcej 2024-09-16, godz. 18:20, Wiadomości z regionu Ewakuacja Nysy. Policja apeluje, aby nie wjeżdżać do miasta [FILM] Władze Nysy ogłaszają ewakuację miasta. Sytuacja jest groźna, może dojść do zalania niemal całego miasta - ostrzega burmistrz Kordian Kolbiarz- Główny punkt ewakuacyjny to Hala Nysa przy ulicy Sudeckiej - poinformował podkomisarz… » więcej
99100101102103104105
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »