Radio Opole » Dobry wieczór, tu Opole » Trendy i owędy (audycja emitowana w latach 2020… » Tomasz i Iwona Fronckiewiczowie o wiośnie w ogrodzie…
2021-02-26, 13:58 Autor: Beata Granatowska, Ireneusz Prochera

Tomasz i Iwona Fronckiewiczowie o wiośnie w ogrodzie i garnku z zupą [PRZEPIS]

Zdjęcie ilustracyjne [fot. pixabay]
Zdjęcie ilustracyjne [fot. pixabay]
Czy to już wiosna w ogrodzie? Czy wychodząc do pierwszych prac nie popełniamy falstartu? Jakie jest ryzyko, że aura nas oszuka i czym to się może skończyć dla naszych upraw? O tym opowiadał nasz zaprzyjaźniony miłośnik ogrodów Tomasz Fronckiewicz.

Natomiast Iwona Fronckiewicz przygotowała dla Państwa przepis na typowo wiosenną zupę. Zapraszamy!
Z Tomaszem Fronckiewiczem rozmawiają Beata Granatowska i Ireneusz Prochera (26.02.2021)
Z Iwoną Fronckiewicz rozmawia Beata Granatowska (26.02.2021)
Zupa krem z pora i serka topionego z grzankami:
  • 4 pory
  • 0,7 l wywaru warzywnego lub drobiowego
  • 1 średnia cebula cebula
  • 4 łyżki masła klarowanego
  • kilka łyżeczek soku z cytryny
  • 2 bułeczki na grzanki (pokrojone w kostkę) lub grzanka z masłem ziołowym z piekarnika
  • kilka gałązek świeżego tymianku lub 1 płaska łyżka suszonego
  • 100 g serka topionego śmietankowego
  • sól morska i pieprz do smaku
Przygotowanie:
  1. Pory obieramy z zewnętrznych liści, kroimy wzdłuż i dokładnie płuczemy ze wszelkich drobinek piasku. Następnie kroimy w talarki (grubość nie ma znaczenia, bo zostaną zmiksowane – kilka ładniejszych można odłożyć do dekoracji – w tym celu lepiej pokroić część dość cienko).
  2. Cebulę siekamy i por lekko podduszamy na dwóch łyżkach masła (na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając).
  3. Następnie dolewamy wywar, zagotowujemy, gotujemy 15 minut. Pod koniec doprawiamy zupę do smaku solą i pieprzem.
  4. Zupę miksujemy na gładki krem, dodajemy serek topiony i ponownie miksujemy.
  5. Bułki na grzanki kroimy w kromki lub kostkę, później w kostkę. Grzanki pokrojone w kostkę rumienimy w piekarniku do uzyskania lekko rumianej barwy, te w kromki smarujemy masłem z dodatkiem ziół i również wkładamy do piekarnika.
  6. Zupę krem z pora podajemy z grzankami, dekorując ją świeżymi ziołami lub posiekanym w drobne wiórki surowym porem.

Zobacz także

2021-09-14, godz. 15:08 Hubert Trammer o tym, czym jest Nowy Europejski Bauhaus Od najbliższego piątku ponownie można będzie śledzić wystąpienia w ramach drugiej części XI Kongresu Polska Wielki Projekt. Jednym z prelegentów będzie… » więcej 2021-09-13, godz. 14:48 Prof. Aleksander Woźny o tym, dlaczego świat szpiegów ma dla kultury popularnej tak wielką moc przyciągania Naszym gościem był prof. Aleksander Woźny, z którym rozmawialiśmy o tym, dlaczego świat szpiegów ma dla kultury popularnej tak wielką moc przyciągani… » więcej 2021-09-10, godz. 15:02 Adrian Dwornicki o tym jak wpływa na nas przeszłość Odwiedził nas Adrian Dwornicki, z którym przy okazji Europejskich Dni Dziedzictwa porozmawialiśmy o tym czy pamięć o przeszłości bywa niechcianym bagażem… » więcej 2021-09-07, godz. 14:01 Dariusz Romanowski o tym, czy sequele to zawsze dobry pomysł i dlaczego Naszym gościem był dzisiaj Dariusz Romanowski, instruktor z MDK w Opolu i filmoznawca, z którym rozmawialiśmy o tym czy sequele to zawsze dobry pomysł? Zapytamy… » więcej 2021-09-06, godz. 14:52 Dr Magdalena Przysiężna-Pizarska o trudach związanych z odkrywaniem przeszłości O trudach związanych z odkrywaniem przeszłości opowiedziała w dzisiejszym programie dr Magdalena Przysiężna-Pizarska, archeolog z Instytutu Historii Uniwersytetu… » więcej 2021-09-03, godz. 14:34 Dr Błażej Choroś o wykorzystywaniu mediów społecznościowych przez wszelkiej maści radykałów Talibowie wrócili do władzy w Afganistanie. Zapowiadają, że teraz będą rządzić inaczej niż kiedyś. Nie wiemy, ile z tych obietnic zostanie spełnionych… » więcej 2021-09-01, godz. 15:16 Paulina Pastuszenko o tym, na jakie wsparcie w nauce powinny liczyć nasze dzieci w okresie pandemii W dzisiejszym programie odwiedziła nas Paulina Pastuszenko, z którą w dzień rozpoczęcia kolejnego roku szkolnego rozmawialiśmy o tym, na jakie wsparcie w… » więcej 2021-08-31, godz. 14:56 Radzimir Burzyński o tym, dlaczego nie prowadzi internetowego pamiętnika, choć wielokrotnie był w Nepalu i poznał… Z okazji Dnia bloga zapytaliśmy podróżnika, Radzimira Burzyńskiego, dlaczego nie prowadzi internetowego pamiętnika, choć wielokrotnie był w Nepalu i poznał… » więcej 2021-08-31, godz. 14:53 Dr Rafał Parvi o tym, czy przeniesienie produkcji z Chin do Europy to dobry pomysł i jakie mogą być jego skutki Coraz częściej słychać wezwania do przebudowy globalnej gospodarki. Obecne zakłócenia w łańcuchach dostaw z Chin powodują, że producenci, którzy chętnie… » więcej 2021-08-30, godz. 12:56 Agata Puścikowska o bohaterkach swojej nowej książki pt. "Waleczne z gór" O Helenie Marusarzównie słyszał chyba każdy, ale kto wie o Jadwidze Apostoł, Helenie Błażusiak czy Róży i Wandzie Głowińskich? A przecież były równie… » więcej
56789
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »