Radio Opole » Trendy i owędy » Posłuchaj rozmów z naszymi gośćmi » Tomasz i Iwona Fronckiewiczowie o wiośnie w ogrodzie…
2021-02-26, 13:58 Autor: Beata Granatowska, Ireneusz Prochera

Tomasz i Iwona Fronckiewiczowie o wiośnie w ogrodzie i garnku z zupą [PRZEPIS]

Zdjęcie ilustracyjne [fot. pixabay]
Zdjęcie ilustracyjne [fot. pixabay]
Czy to już wiosna w ogrodzie? Czy wychodząc do pierwszych prac nie popełniamy falstartu? Jakie jest ryzyko, że aura nas oszuka i czym to się może skończyć dla naszych upraw? O tym opowiadał nasz zaprzyjaźniony miłośnik ogrodów Tomasz Fronckiewicz.

Natomiast Iwona Fronckiewicz przygotowała dla Państwa przepis na typowo wiosenną zupę. Zapraszamy!
Z Tomaszem Fronckiewiczem rozmawiają Beata Granatowska i Ireneusz Prochera (26.02.2021)
Z Iwoną Fronckiewicz rozmawia Beata Granatowska (26.02.2021)
Zupa krem z pora i serka topionego z grzankami:
  • 4 pory
  • 0,7 l wywaru warzywnego lub drobiowego
  • 1 średnia cebula cebula
  • 4 łyżki masła klarowanego
  • kilka łyżeczek soku z cytryny
  • 2 bułeczki na grzanki (pokrojone w kostkę) lub grzanka z masłem ziołowym z piekarnika
  • kilka gałązek świeżego tymianku lub 1 płaska łyżka suszonego
  • 100 g serka topionego śmietankowego
  • sól morska i pieprz do smaku
Przygotowanie:
  1. Pory obieramy z zewnętrznych liści, kroimy wzdłuż i dokładnie płuczemy ze wszelkich drobinek piasku. Następnie kroimy w talarki (grubość nie ma znaczenia, bo zostaną zmiksowane – kilka ładniejszych można odłożyć do dekoracji – w tym celu lepiej pokroić część dość cienko).
  2. Cebulę siekamy i por lekko podduszamy na dwóch łyżkach masła (na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając).
  3. Następnie dolewamy wywar, zagotowujemy, gotujemy 15 minut. Pod koniec doprawiamy zupę do smaku solą i pieprzem.
  4. Zupę miksujemy na gładki krem, dodajemy serek topiony i ponownie miksujemy.
  5. Bułki na grzanki kroimy w kromki lub kostkę, później w kostkę. Grzanki pokrojone w kostkę rumienimy w piekarniku do uzyskania lekko rumianej barwy, te w kromki smarujemy masłem z dodatkiem ziół i również wkładamy do piekarnika.
  6. Zupę krem z pora podajemy z grzankami, dekorując ją świeżymi ziołami lub posiekanym w drobne wiórki surowym porem.

Zobacz także

2021-04-16, godz. 14:40 Rafał Desczyk o kondycji branży meblarskiej w woj. opolskim Przez ostatnie lata był to okręt flagowy polskiego eksportu, po czym nadeszła pandemia. Naszym rozmówcą był Rafał Desczyk, prezes Dobroteki, którego pytaliśmy… » więcej 2021-04-15, godz. 15:15 Anna Kłos o organizacji Foconu, czyli Fantasy Online Convention w czasie pandemii Możliwość spotkania się twarzą w twarz z innymi fanami czy autorami ulubionych książek była zawsze niepodważalnym atutem konwencji fanów SF i Fantasy… » więcej 2021-04-14, godz. 13:30 Piotr Solecki o tym, kim był Saladyn Wielki Kim był Saladyn i jaki wpływ do dziś jego zwycięstwa wywierają na wyznawców islamu, opowiadał autor książki o nim Piotr Solecki. » więcej 2021-04-13, godz. 14:37 Tomasz Bardelski o trendach, jakiego dominują obecnie w reklamie Bywa irytująca, ale bez niej oferta mediów nie byłaby tak ciekawa. Jakie trendy widać w reklamie? Pytaliśmy o to Tomasza Bardelskiego, koordynatora ds. sprzedaży… » więcej 2021-04-12, godz. 14:23 Monika Koperska o jednym z największych polskich wynalazców, Janie Szczepaniku Był jedną z najbardziej kreatywnych postaci swoich czasów. Nazywany "polskim Edisonem" udoskonalił kamizelkę kuloodporną, miał też pomysł na... kolorową… » więcej 2021-04-09, godz. 14:34 Agata Śmieja, prezes Fundacji Czyste Powietrze, o Szczycie Klimatycznym TOGETAIR Agata Śmieja, prezes Fundacji Czyste Powietrze, pomysłodawca i organizator Szczytu Klimatycznego TOGETAIR, była gościem audycji "Trendy i owędy". Zapoznała… » więcej 2021-04-09, godz. 14:02 Elżbieta Lange o otyłości Polaków Elżbieta Lange, psychodietetyczka i autorka książki "Emocje na talerzu" opowiedziała o tym dlaczego Polacy tyją ostatnio na potęgę! » więcej 2021-04-08, godz. 14:53 Dariusz Romanowski o tym, w przemyśle filmowych zostały jeszcze jakieś nienaruszalne bariery natury obyczajowej Czy w przemyśle filmowych zostały jeszcze jakieś nienaruszalne bariery natury obyczajowej? Odpowiedział na to pytanie Dariusz Romanowski, filmoznawca z Młodzieżowego… » więcej 2021-04-08, godz. 11:31 Marta Wallin o zasadach przekładów językowych dzieł Naszą rozmówczynią była Marta Wallin, tłumaczka literatury dziecięcej z języka szwedzkiego. Z naszym gościem rozmawialiśmy m.in. o specyfice książek… » więcej 2021-04-06, godz. 13:50 Iwona Solisz o trendach w muzealnictwie Pandemia to trudny czas także dla muzeów, pozbawionych publiczności. Ale może to także dobry czas, by zastanowić się nad tym, czym tę publiczność przyciągnąć… » więcej
23456
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »