Radio Opole » Dobry wieczór, tu Opole » Posłuchaj rozmów z naszymi gośćmi » Tomasz Fronckiewicz o alternatywach dla białka pochodzenia…
2023-04-03, 13:42 Autor: Beata Granatowska

Tomasz Fronckiewicz o alternatywach dla białka pochodzenia zwierzęcego

Tofu [fot. Envato Elements]
Tofu [fot. Envato Elements]
Coraz częściej i głośniej mówi się o pozyskiwaniu białka i innych produktów pochodzenia zwierzęcego z innych źródeł np. z owadów, co u wielu budzi niechęć. Jednak ta perspektywa staje się bardzo realna, dlatego w naszym programie mówiliśmy o tym, jak stopniowo przygotowywać się do eliminowania mięsa a jednocześnie jeść smacznie.
Przygotowanie Tofu:
  • namoczyć ziarna soi przez 11 godzin w zimnej wodzie,
  • zmielić je na gładką masę,
  • dodać powstałą masę do wrzącej wody, gotować do powstania piany,
  • odcedzić ugotowana masę,
  • uzyskany płyn sojowy podgrzewać przez kilka minut i stopniowo dodawać sok z cytryny, cały czas mieszając,
  • powstałe tak kawałki tofu odcisnąć z nadmiaru wody,
  • zawinąć w gazę i pozostawić w lodówce na kilka godzin.

Tak powstałe tofu możemy komponować i tworzyć wariacje smakowe. Dodajemy w kuchni do śniadań, obiadów, a nawet deserów. Różnorodność walorów smakowych powoduje, że ten produkt stosujemy do różnych rodzajów dań.

Zobacz także

2024-01-31, godz. 11:25 Czym ułaskawienie różni się od uniewinnienia? O to m.in. pytamy politologa dra Błażeja Chorosia Dla wielu, nawet dziennikarzy, ułaskawienie i uniewinnienie niczym się nie różni i traktują te pojęcia jako synonimy. Wynika to zapewne ze słabej wiedzy… » więcej 2024-01-30, godz. 10:30 Serial "1670" - na czym polega fenomen tego filmu? Polski serial "1670" zdobył nie tylko wielką popularność, ale także uznanie krytyków. Tomasz Raczek uznał, że to pierwsza, od wielu lat, inteligentna komedia… » więcej 2024-01-29, godz. 09:29 Na czym polega fenomen "Gwiezdnych Wojen" i czy to tylko czysta rozrywka? Gwiezdne Wojny to prawdziwy fenomen współczesnej pop-kultury. Odkąd prawa do filmów kupił koncern Disneya seriale mnożą się niczym króliki. Coraz częściej… » więcej 2024-01-29, godz. 09:46 Dr Mateusz Torzecki o fenomenie pamiątek po znanych artystach Garnitur Kamila Bednarka wzbogacił niedawno zbiory Muzeum Polskiej Piosenki w Opolu. Z drem Mateuszem Torzeckim rozmawialiśmy o fenomenie pamiątek po znanych… » więcej 2024-01-25, godz. 15:18 Jak rzeźba została inspiracją kolekcji ubrań? Magdalena Abakanowicz jest znana i ceniona na całym świecie, jej praca „Tłum III” została sprzedana za ponad 13 mln zł. Ostatnio zainspirowała także… » więcej 2024-01-24, godz. 12:18 "Władcy przestworzy", czyli historia lotnictwa, która podbiła serca całego świata Książka Donalda L. Millera "Władcy przestworzy" nie tylko stała się bestsellerem, ale spodobała się także Stevenowi Spielbergowi i Tomowi Hanksowi. Film… » więcej 2024-01-23, godz. 11:58 Co ma krowa do wycinania lasów deszczowych? Bardzo wiele, bo potrzebne są dla nich pastwiska, a wołowina to cenny produkt eksportowy. Jednym z głównych winowajców ocieplenia klimatu jest hodowla zwierząt… » więcej 2024-01-22, godz. 12:29 "Jesteś tym, co jesz" "Jesteś tym, co jesz" - ten slogan często powtarzany przez dietetyków stał się tytułem znanego na świecie mini serialu. Jego tematem jest eksperyment przeprowadzony… » więcej 2024-01-18, godz. 14:30 "To są kadry z procesu projektowego" - prof. Mateusz Wróblewski o wystawie w Dobrotece To, co najciekawsze w sztuce meblarskiej będzie pokazane na wystawie PRESENT PERFECT w Dobrotece w Dobrodzieniu. Złożą się na nią projekty studentów Uniwersytetu… » więcej 2024-01-18, godz. 12:07 Po co nam kindersztuba? "Bo nam będzie łatwiej żyć, przyjemniej, milej" - mówi Izabela Jasińska Dobre wychowanie, savoir-vivre, kindersztuba - nazwy są znane, ale czy jeszcze liczy się ich treść? W czasach, gdy ważni urzędnicy państwowi pokazują nam… » więcej
34567
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »