Radio Opole » Dobry wieczór, tu Opole » Posłuchaj rozmów z naszymi gośćmi » Tomasz Fronckiewicz o ciekawostkach kulinarnych z…
2023-02-27, 10:30 Autor: Beata Granatowska

Tomasz Fronckiewicz o ciekawostkach kulinarnych z naszego stołu

Tomasz Fronckiewicz [fot. archiwum prywatne]
Tomasz Fronckiewicz [fot. archiwum prywatne]
Od kiedy w polskim jadłospisie są ziemniaki i czy to Bona sprowadziła do nas pomidory? Wbrew powszechnemu przekonaniu, pierwsze pojawiły się dość późno, a żona Zygmunta Starego, choć wiele jej zawdzięczamy, nie przywiozła z Włoch pomidorów, bo ich nie znała. O ciekawostkach kulinarnych z naszego stołu rozmawialiśmy z Tomaszem Fronckiewiczem.

Zobacz także

2024-04-02, godz. 08:46 Jak rozpoznawać autyzm i wspierać osoby w spektrum? Posłuchaj rozmowy z autorką książki "Autyzm. Poradnik dla rodziców… Święta to zwykle czas rodzinnych spotkań, a wcześniej sporego rozgardiaszu. Jak w takich warunkach radzą sobie osoby z autyzmem, które potrzebują spokoju… » więcej 2024-03-29, godz. 11:12 O jajku jako ważnym symbolu naszej kultury rozmawiamy z etnografką z Muzeum Śląska Opolskiego Zanim wyląduje na stole wielkanocnym pod różnymi postaciami, porozmawiajmy o jajku jako ważnym symbolu naszej kultury. Jajko kojarzy się z życiem, ale pojawia… » więcej 2024-03-28, godz. 08:52 "Mnie się film podobał" - Dariusz Romanowski o "Białej odwadze" "Biała odwaga" Marcina Koszałki to pierwszy film fabularny, który porusza problem kolaboracji górali z hitlerowcami. O tym, czy zadowolił historyków, czy… » więcej 2024-03-27, godz. 14:03 Gratka dla miłośników Bohdana Butenki! Kultowy bohater Gapiszon powraca w nowych historiach Na bajkach z jego ilustracjami wychowało się kilka pokoleń Polaków i, choć od kilku lat nie żyje, właśnie wyszła książka Bohdana Butenki z nowymi przygodami… » więcej 2024-03-26, godz. 08:13 "Na całe województwo mam około 500 tys. złotych" - nowa konserwator zabytków o budżecie na zabytki Jednym z uciążliwych efektów kolejnych kampanii wyborczych są wszechobecne plakaty i banery, które wiszą miesiącami szpecąc otoczenie. Ofiarami padają… » więcej 2024-03-25, godz. 08:49 "Nie zdajemy sobie sprawy, ile smacznych i zdrowych rzeczy pojawia o tej porze roku w przyrodzie" Audycję zaczęliśmy od rozmowy od potrawy, bez której trudno sobie wyobrazić wielkanocny stół, czyli o jajkach. Potem przeszliśmy do tego, że nie zdajemy… » więcej 2024-03-22, godz. 11:15 Jak pogodzić mobilność społeczną z rezygnacją z paliw kopalnych? Czym będziemy się poruszać za kilkadziesiąt lat? Czy kosmicznymi pojazdami jak z filmów s-f, a może, ze względu na ochronę środowiska, wrócimy do staroświeckich… » więcej 2024-03-21, godz. 11:14 "Jest wiele gałęzi życia, które hotel załatwia za gościa" - Tomasz Kunstler o trendach w branży hotelarskiej Tęsknimy za ciszą i kontaktem z naturą, ale nie chcemy rezygnować z wygód. Stąd mnożą się hotele typu SPA w małych miejscowościach. Czy to taki rodzimy… » więcej 2024-03-20, godz. 16:30 Jak ważną rolę może pełnić teatr w różnych problemach psychicznych? Posłuchaj rozmowy z Agnieszką Włoch Jak pomóc dzieciom i młodzieży z problemami psychicznymi, nie traktując ich jak pacjentów? Jednym ze sposobów jest wciągnięcie ich w świat sztuki przez… » więcej 2024-03-19, godz. 10:51 Jak uczyć dzieci ekologii, aby motywować je do działania? „Takie będą Rzeczypospolite, jakie ich młodzieży chowanie” - po lekkiej korekcie, te słowa Jana Zamoyskiego, sprzed 400 lat, pasują jak ulał do naszych… » więcej
12345
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »