Radio Opole » Ze zdrowiem Ci do twarzy » Posłuchaj audycji » Maj doskonały na dziką kuchnię. Rozmowa z Dominiką…
2022-05-10, 07:20 Autor: Katarzyna Zawadzka

Maj doskonały na dziką kuchnię. Rozmowa z Dominiką Krajczy

Dominika Krajczy [fot. Katarzyna Zawadzka]
Dominika Krajczy [fot. Katarzyna Zawadzka]
Czy jakakolwiek roślina zasługuje na to, aby nazywać ją chwastem? Fitoterapeutka i dietetyczka Dominika Krajczy opowiedziała nam o dzikich roślinach jadalnych. Jak wykorzystać je na co dzień w kuchni? Posłuchajcie.
Dominika Krajczy w rozmowie z Katarzyną Zawadzką (audycja z dnia 7.05)
Audycji "Ze zdrowiem..." można słuchać w każdą sobotę od godz. 12:05 do 15 na FM i w internecie.

BABECZKI POKRZYWOWE

SKŁADNIKI
1 szklanka mąki gryczanej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
3 duże jajka
3/4 szklanki cukru trzcinowego
(może być też xylitol lub erytrytol)
3/4 szklanki stopionego masła sklarowanego
120 g młodej pokrzywy (wierzchołki)
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

PRZYGOTOWANIE
1. Pokrzywy myjemy, suszymy i rozdrabniamy blenderem wraz z stopionym, wystudzonym masłem na gładką masę.
2. Do miski wbijamy jajka i dodajemy cukier, miksujemy te 2 składniki na jasną, puszystą masę.
3. Do ubitych jajek dodajemy pokrzywę cały czas mieszając.
4. Mąkę mieszamy z solą i proszkiem i małymi porcjami dodajemy do ciasta, aż całość będzie wymieszana na gładko.
5. Rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni C. (góra dół bez termoobiegu)
6. Babeczki pieczemy ok 20-25min (sprawdzić je możemy patyczkiem, jeśli po wyjęciu patyczek jest suchy, to mamy gotowe).

Zobacz także

2022-05-24, godz. 11:45 "Insulinooporność. Dieta i styl życia". Iwona Wierzbicka o swojej książce Czym jest insulinooporność? Jaki styl życia będzie doskonałą profilaktyką? I co zrobić, jeśli takie zaburzenie już się pojawiło? Na te pytania odpowiedziała… » więcej 2022-05-24, godz. 10:43 Leśna Klasa, Akademia i Przedszkole. Rozmowa z Katarzyną Sową Sprawdziliśmy, jak rozwija się leśna edukacja w gminie Łubniany. Zaczęło się od przedszkola, a teraz działają tam również Leśna Klasa i Leśna Akademia… » więcej 2022-05-19, godz. 10:18 Szukaj radości w uczeniu się! Rozmowa z Markiem Tkaczykiem Co warto wiedzieć ucząc się kolejnych języków? Do tego tematu powrócimy w kolejnej rozmowie z Markiem Tkaczykiem, który prowadzi szkoły językowe i uczy… » więcej 2022-05-10, godz. 12:19 O przewodniku "Opolskie na rowery" z autorem Przemysławem Supernakiem Jakie trasy rowerowe na Opolszczyźnie warto odwiedzić planując majową wycieczkę? Jak wygląda praca nad wytyczeniem takich szlaków? Na ten temat rozmawialiśmy… » więcej 2022-05-10, godz. 07:20 Maj doskonały na dziką kuchnię. Rozmowa z Dominiką Krajczy Czy jakakolwiek roślina zasługuje na to, aby nazywać ją chwastem? Fitoterapeutka i dietetyczka Dominika Krajczy opowiedziała nam o dzikich roślinach jadalnych… » więcej 2022-05-08, godz. 18:11 WWO, czyli wysoko wrażliwa osoba. Rozmowa z Katarzyną Mordowską-Broszkiewicz Czym jest wysoka wrażliwość i jak ją zdiagnozować? Czy książki Elaine Aron zyskały aprobatę wśród psychologów? Dlaczego warto być świadomym swojej… » więcej 2022-05-02, godz. 15:16 O sztuce saunowania. Rozmowa z Leszkiem Kryniewskim Poznawaliśmy historię sauny, jej walory i zasady zdrowego saunowania. Na ten temat wypowiedział się sędzia na międzynarodowych zawodach saunamistrzów -… » więcej 2022-05-01, godz. 18:27 Zadbaj najpierw o siebie. Dlaczego to takie ważne i jak to zrobić? Być dla siebie priorytetem - to bardzo ważne! Świadomość w tym obszarze wciąż rośnie, ale często trudno jest tę wiedzę wykorzystać w praktyce. Co zrobić… » więcej 2022-04-23, godz. 13:54 Zmysłowe sesje fotograficzne. Rozmowa z Katarzyną Myślińską O zmysłowych sesjach kobiecych opowiedziała nam fotografka Katarzyna Myślińska. Czy kobiety zmieniają się stając przed obiektywem i czego można się o… » więcej 2022-05-02, godz. 15:35 Krzysztof Danków o "Chcę", czyli ekstremalnym wyzwaniu triathlonowym Triathlonista i prezes Stowarzyszenia "Masz Jaja, Idź na Badania" był gościem programu. Rozmawialiśmy o tym, jak ważna jest promocja męskich badań profilaktycznych… » więcej
12345
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »