Radio Opole » Ze zdrowiem Ci do twarzy w Radiu Opole » Posłuchaj audycji prowadzonych przez Katarzynę… » Maj doskonały na dziką kuchnię. Rozmowa z Dominiką…
2022-05-10, 07:20 Autor: Katarzyna Zawadzka

Maj doskonały na dziką kuchnię. Rozmowa z Dominiką Krajczy

Dominika Krajczy [fot. Katarzyna Zawadzka]
Dominika Krajczy [fot. Katarzyna Zawadzka]
Czy jakakolwiek roślina zasługuje na to, aby nazywać ją chwastem? Fitoterapeutka i dietetyczka Dominika Krajczy opowiedziała nam o dzikich roślinach jadalnych. Jak wykorzystać je na co dzień w kuchni? Posłuchajcie.
Dominika Krajczy w rozmowie z Katarzyną Zawadzką (audycja z dnia 7.05)
Audycji "Ze zdrowiem..." można słuchać w każdą sobotę od godz. 12:05 do 15 na FM i w internecie.

BABECZKI POKRZYWOWE

SKŁADNIKI
1 szklanka mąki gryczanej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
3 duże jajka
3/4 szklanki cukru trzcinowego
(może być też xylitol lub erytrytol)
3/4 szklanki stopionego masła sklarowanego
120 g młodej pokrzywy (wierzchołki)
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

PRZYGOTOWANIE
1. Pokrzywy myjemy, suszymy i rozdrabniamy blenderem wraz z stopionym, wystudzonym masłem na gładką masę.
2. Do miski wbijamy jajka i dodajemy cukier, miksujemy te 2 składniki na jasną, puszystą masę.
3. Do ubitych jajek dodajemy pokrzywę cały czas mieszając.
4. Mąkę mieszamy z solą i proszkiem i małymi porcjami dodajemy do ciasta, aż całość będzie wymieszana na gładko.
5. Rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni C. (góra dół bez termoobiegu)
6. Babeczki pieczemy ok 20-25min (sprawdzić je możemy patyczkiem, jeśli po wyjęciu patyczek jest suchy, to mamy gotowe).

Zobacz także

2022-08-27, godz. 15:33 Jak zadbać o sprawność w każdym wieku? Rozmowa z Haliną Oster Jak dbać o umysł i ciało? Jak zachować w sobie witalność pomimo upływających lat? Na ten temat rozmawiałyśmy z Haliną Oster - gerontolożką, pełnomocniczką… » więcej 2022-08-21, godz. 11:06 Brazylijskie jiu jitsu. Rozmowa z Pawłem Tomalikiem Co motywuje do uprawiania sztuk walki? Czy dzięki dobrej technice i opanowaniu można pokonać większego od siebie przeciwnika? Brazylijskie jiu jitsu było… » więcej 2022-08-16, godz. 15:54 Gorąco dopiero będzie. Rozmowa z dr hab. inż. Tomaszem Ciesielczukiem Tego lata padło wiele rekordów temperaturowych. W Londynie odnotowano 40 stopni Celsjusza, a na Sycylii termometry wskazały 48,8 kresek w cieniu. Czy coraz… » więcej 2022-08-13, godz. 15:35 Roślinne kosmetyki. Rozmowa z Joanną Bieniarz O tworzeniu perfum, mgiełek i olejków do twarzy opowiedziała nam zielarka Joanna Bieniarz. Podzieliła się z nami także swoim własnym podejściem do roślin… » więcej 2022-08-13, godz. 15:09 Moc ziół i kwiatów polnych! Rozmowa z Moniką Bębenek Jak stworzyć piękny bukiet z ziół i kwiatów zerwanych na łące? O to zapytaliśmy Monikę Bębenek, która prowadzi Szkołę Florystyczną "Kwitnące Horyzonty"… » więcej 2022-08-06, godz. 17:12 Chili, awokado i mafia - czyli jak żyje się w Meksyku? Rozmowa z Agnieszką Kimlą Meksyk odwiedziliśmy razem z mieszkającą tam opolanką i przewodniczką turystyczną - Agnieszką Kimlą. Rozmawiałyśmy o miejscach, które zachwycają turystów… » więcej 2022-08-04, godz. 10:37 Praca z ciałem drogą do siebie. Rozmowa z Hanną Onifade O wsłuchiwaniu się w ciało i jego potrzeby opowiedziała nam nauczycielka jogi, fizjoterapeutka i terapeutka manualna Hanna Onifade. Rozmawiałyśmy o praktyce… » więcej 2022-07-30, godz. 15:04 Jak polubić siebie? Rozmowa z Katarzyną Mordowską-Broszkiewicz Relacja, jaką mamy sami ze sobą, to nasza baza i fundament. Jak zaakceptować i polubić siebie? Na ten temat rozmawiałyśmy z socjoterapuetką Katarzyną Mordowską-Broszkiewicz… » więcej 2022-07-23, godz. 14:31 Pokazuje na fotografiach mamy karmiące piersią. Rozmowa z Małgorzatą Jasińską-Hapon Fotografka Małgorzata Jasińska-Hapon opowiedziała nam o sesji mam karmiących piersią. Było o tym, jak zmieniać świat na bardziej przyjazny kobietom. » więcej 2022-06-22, godz. 14:41 Autorska odzież i eco printing. Rozmowa z Beatą Oszytko Rozmawialiśmy o projektowaniu autorskiej odzieży dla kobiet. Odwiedziła nas Beata Oszytko, która prowadzi Pracownię Boszko. Opowiedziała nam także, jak… » więcej
23456
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »