Radio Opole » Ze zdrowiem Ci do twarzy » Posłuchaj audycji » Wegańska Wigilia Anny Legutko [PRZEPIS NA SELER…
2020-12-18, 11:33 Autor: Katarzyna Zawadzka

Wegańska Wigilia Anny Legutko [PRZEPIS NA SELERYBĘ]

Anna Legutko [fot. archiwum prywatne]
Anna Legutko [fot. archiwum prywatne]
Sprawdziliśmy, jak wygląda wegańskia wigilia. Co można zrobić z selera, boczniaków, soczewicy, pieczarek czy glonów? I dlaczego ważny jest wzajemny szacunek do różnych preferencji żywieniowych? O tym rozmawialiśmy z wegeterianką, która jest także miłośniczką kuchni wegańskiej i podróżniczką Anną Legutko.
Anna Legutko w rozmowie z Katarzyną Zawadzką
SELERYBA

SKŁADNIKI:
½ szklanki glonów wakame (można kupić w każdym dużym supermarkecie lub w internecie)
10 płatów glonów nori
2 duże selery
½ szklanki mąki ziemniaczanej lub pszennej pół na pół z mąką ryżową
½ szklanki bułki tartej (można również kupić bezglutenową)
przyprawa do ryb (zwrócić uwagę na skład)
olej do smażenia (Wasz wybór)
ciepła woda
sól

PRZEPIS:
Do garnka wsypujemy glony wakame, dodajemy około 2,5 litra wody, trochę soli. Przykrywamy pokrywką i gotujemy około 20 minut.
Selera obieramy, kroimy w grube plastry (powinny mieć około 1,5-2 cm grubości). Wkładamy seler do garnka z glonami i gotujemy około 10 minut pod przykryciem. Można rozdzielić na dwa razy, plastry muszą być zanurzone. Wyławiamy na talerz.
W talerzu mieszamy mąkę z ciepłą wodą, powinno powstać ciasto o konsystencji naleśnikowego.
Każdy ugotowany plaster selera posypujemy przyprawą do ryb, lekko smarujemy ciastem, owijamy połówką płata nori, obtaczamy w cieście, następnie w bułce tartej.
Smażymy partiami na oleju z obu stron na złoty kolor.
Zajadamy się selerybą!


Program "Ze zdrowiem Ci do twarzy" w Radiu Opole w każdą sobotę od godziny 12:05 do 14:00. Można nas słuchać na FM i w internecie. Zapraszamy!

Zobacz także

2021-02-26, godz. 14:33 Jak pokochać siebie? Rozmowa z Katarzyną Mordowską-Broszkiewicz Socjoterapeutka Katarzyna Mordowska-Broszkiewicz opowiedziała o warsztatach, których celem jest zbudowanie pełnej akceptacji i miłości relacji z samym so… » więcej 2021-02-25, godz. 13:24 Jeśli zrzucać kilogramy, to z głową! Rozmowa z Aleksandrą Zator O swojej żywieniowej przemianie opowiedziała dietetyczka kliniczna, psychodieteczka i trenerka personalna - Aleksandra Zator. Było też o świadomym i mądrym… » więcej 2021-02-20, godz. 15:21 Co pamiętamy z życia w łonie matki? Rozmowa z dr Emilią Lichtenberg-Kokoszką Czujemy i zapamiętujemy już w łonie matki. Te pierwsze doświadczenia zapisują się w nas na całe życie. Jak to się dzieje, że przychodząc na świat nie… » więcej 2021-02-15, godz. 10:54 Studnia wody życia dla Masajów. Rozmowa z Zytą BukRą Naszym gościem była Zyta BukRa - podróżniczka, która dotarła do oddalonej od turystycznych szlaków wioski masajskiej w Tanzanii. Na antenie Radia Opole… » więcej 2021-02-13, godz. 15:23 Rośliny, które uwodzą. O afrodyzjakach z Patrycją Machałek Jak działają afrodyzjaki? Jakich ziół dawniej używano, aby rozpalić zmysły i rozbudzić namiętność? Na ten temat rozmawialiśmy z autorką książek… » więcej 2021-01-16, godz. 15:12 Zalety i zasady postu przerywanego. Rozmowa z Aliną Babińską Dietetyczka kliniczna Alina Babińska opowiedziała nam o postach przerywanych. Wyjaśniła, na czym polega taka dieta i omówiła szerokie korzyści, które przynosi… » więcej 2021-01-12, godz. 12:46 Od Hipokratesa do współczesności. Rozmowa z Oksaną Wioską Na antenie Radio Opole połączyliśmy się z Oksaną Wioską w Atenach, która zajmuje się m.in. turystyka "prozdrowotną". Rozmawialiśmy o ojcu medycyny -… » więcej 2021-01-09, godz. 15:31 CBD z konopi i inne zioła. Rozmowa z Arkadiuszem Ciołkowskim Było o ziołach szczególnie cennych o tej porze roku. Jedne poprawiają nastrój, a drugie wzmacniają naszą odporność. Na ten temat rozmawialiśmy z fitoterapeutą… » więcej 2021-01-06, godz. 17:17 Ajurweda na dobry sen. Rozmowa z Anną Knoblich-Kaczmarek Jak zadbać o zdrowy sen, który zregeneruje nasz organizm i doda nam sił witalnych? Szukając odpowiedzi na to pytanie odwołaliśmy się do rozwijanego od starożytności… » więcej 2021-01-06, godz. 17:49 Kiedy praca daje satysfakcję? Rozmowa z dr Radosławem Walczakiem Czy praca może dawać poczucie spełnienia i co na to wpływa? I jak wybrać drogę zawodową zgodną z naszym potencjałem? O tym rozmawialiśmy z badaczem satysfakcji… » więcej
56789
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »