Radio Opole » Ze zdrowiem Ci do twarzy » Posłuchaj audycji » Z Aliną Babińską o odporności na infekcje. Mikstura…
2020-11-28, 15:15 Autor: Katarzyna Zawadzka

Z Aliną Babińską o odporności na infekcje. Mikstura św. Hildegardy [PRZEPIS]

Alina Babińska [fot. archiwum prywatne]
Alina Babińska [fot. archiwum prywatne]
Jak zadbać o regenerację organizmu? Co o ochronie przed infekcjami mówi nam medycyna chińska? I co ma wspólnego z tym wszystkim św. Hildegarda z Bingen? O tym rozmawialiśmy z dietetykiem klinicznym Aliną Babińską, która swoją poradnię żywieniową prowadzi w Głubczycach.

Alina Babińska w rozmowie z Katarzyną Zawadzką

MIKSTURA ŚW. HILDEGARDY NA PRZEZIĘBIENIE

Składniki:

· 2 szklanki wody

· 1 łyżeczka kurkumy

· 1 łyżeczka cynamonu

· 1/2 łyżeczki bertramu

· 1/2 łyżeczki imbiru

· 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego lub cayenne

· 3-5 szt zmielonych goździków

· 3-5 szt zmielonego kardamonu

· 1 łyżeczka miodu


1. Wszystkie składniki przełóż do garnka. Gotuj do 10 minut.

2. Wlej do szklanki 1/3-1/2 szklanki mikstury, dodaj 1 łyżeczkę masła i wypij ciepły roztwór przed posiłkiem 2-3 x dziennie.

3. Za każdym razem przed wypiciem podgrzej miksturę i dodaj 1 łyżeczkę masła.

4. Porcja w garnuszku starcza na 1 osobę na ok 2 dni. Warto co 2-3 tygodnie robić 4-5 dniową kurację, aby wzmocnić odporność po przeziębieniu.



Program "Ze zdrowiem Ci do twarzy" w Radiu Opole w każdą sobotę od godziny 12:05 do 14:00. Można nas słuchać na FM i w internecie. Zapraszamy!

Zobacz także

2020-12-22, godz. 10:23 O uczeniu się z różnych perspektyw. Rozmowa z Karoliną Gerke-Szyndzielorz Było o radości i trudach uczenia się nowych rzeczy. Jak otworzyć się na ten proces, jak w nauce wspierać najbliższych? O tym opowiedziała Karolina Gerke-Szyndzielorz… » więcej 2020-12-18, godz. 16:06 Wysoka wrażliwość - co o niej wiemy? Rozmowa z Małgorzatą Pawlińską Osoby wysoko wrażliwe intensywnie przetwarzają bodźce. Ich układ nerwowy zdolny jest do głębokiej analizy, dostrzega subtelności, ale też łatwo ulega… » więcej 2020-12-18, godz. 11:33 Wegańska Wigilia Anny Legutko [PRZEPIS NA SELERYBĘ] Sprawdziliśmy, jak wygląda wegańskia wigilia. Co można zrobić z selera, boczniaków, soczewicy, pieczarek czy glonów? I dlaczego ważny jest wzajemny szacunek… » więcej 2020-12-15, godz. 10:51 Jak dostrzec potencjał kryzysu? Rozmowa z dr. Przemysławem Zdybkiem Czy kryzys może być szansą na rozwój? Jak stawiać czoło życiowym wyzwaniom? O tym rozmawialiśmy z dr. Przemysławem Zdybekiem z Instytut Psychologii Uniwersytetu… » więcej 2020-12-09, godz. 18:10 Obniżony nastrój jesienią - co robić? Rozmowa z Martą Dorotą Jak zadbać o swój nastrój jesienią, zwłaszcza kiedy mamy tak nietypowy rok jak 2020? I jak pomóc osobom wokół nas, które zmagają się z obniżonym nastrojem?… » więcej 2020-12-08, godz. 11:55 Nie znasz się na żartach! Jak sobie radzić z molestowaniem? Z Karoliną Pisz z Fundacji "Laboratorium Zmiany" rozmawialiśmy o tym, jak zadbać o swoje granice. Było też o tym, co zrobić, gdy ktoś z pozoru "niewinnie"… » więcej 2020-12-02, godz. 14:29 O szwedzkiej samotności i sztuce równowagi. Połączenie ze Sztokholmem! Rozmawialiśmy z pisarką, publicystką i tłumaczką - Katarzyną Tubylewicz, która mieszka w Szwecji. Właśnie przygotowuje się do wydania kolejnej książki… » więcej 2020-11-28, godz. 15:15 Z Aliną Babińską o odporności na infekcje. Mikstura św. Hildegardy [PRZEPIS] Jak zadbać o regenerację organizmu? Co o ochronie przed infekcjami mówi nam medycyna chińska? I co ma wspólnego z tym wszystkim św. Hildegarda z Bingen?… » więcej 2020-11-24, godz. 16:52 Tupnij nogą i bądź sobą! Rozmowa z Katarzyną Mordowską-Broszkiewicz Często słyszymy "bądź sobą", ale co to właściwie znaczy? I czy rzeczywiście nam się to opłaca? Na ten temat rozmawialiśmy z socjoterapeutką Katarzyną… » więcej 2020-11-21, godz. 14:28 Przygarnij swój lęk. Rozmowa z psychoterapeutą Dawidem Bachryjem Jak zaopiekować się sobą, kiedy odczuwamy lęk? Co zrobić, kiedy czujemy, że żyjemy w permanentnym stresie? Czy dezynfekcja klamek, włączników światła… » więcej
45678
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »