Radio Opole » Ze zdrowiem Ci do twarzy » Posłuchaj audycji » Mus tahini, czyli o tym, że deser może być zdrowy!…
2020-09-16, 15:50 Autor: Katarzyna Zawadzka

Mus tahini, czyli o tym, że deser może być zdrowy! PRZEPIS [FILM]

Akcja "Chcę wyjechać na wieś" w Gościęcinie. Marek Kochajkiewicz gościem audycji Katarzyny Zawadzkiej
Dietetyk kliniczny Marek Kochajkiewicz w naszym plenerowym studiu w Gościęcinie przekonywał, że deser może być zdrowy. Wyjaśnił także, jak wykonać mus tahini z dodatkiem płatków owsianych, orzechów włoskich i borówki amerykańskiej. Brzmi dobrze?


PRZEPIS:

Tahini to pasta na bazie sezamu. Jeśli sami ją wykonujemy, to nasiona delikatnie prażymy na patelni, odstawiamy na chwilę i blendujemy w blenderze stojącym (minimum 1100 watt) do uzyskania konsystencji kremu i odstawiamy do ochłodzenia. Następnie mieszamy z jogurtem naturalnym greckim i łyżką miodu (tutaj proszę indywidualnie podejść do preferencji smakowych, mogą być 2 łyżki). Później przekładamy na talerz, posypujemy płatkami owsianych, borówką amerykańską i orzechami (aby wydobyć ciekawsze nuty z orzechów proponuję delikatnie podprażyć na patelni).

Nakładamy do miseczki: 3 łyżki tahini, jogurt naturalny grecki (200 gramów), miód (1 łyżka), garść płatków owsianych, garść orzechów włoskich i garść borówki amerykańskiej. Smacznego!

Zobacz także

2020-10-24, godz. 14:01 Źródło spokoju mamy w sobie. Rozmowa z Włodzimierzem Łagockim Jak sobie radzić ze strachem? Odpowiedzi na to pytanie szukaliśmy poruszając się po obszarach filozofii, jogi i wspinaczki wysokogórskiej. Pytaliśmy o techniki… » więcej 2020-10-22, godz. 10:01 Odporność według ajurwedy. Rozmowa z Anną Knoblich-Kaczmarek Jakie sposoby dbania o odporność zaleca ajurweda? W audycji "Ze zdrowiem Ci do twarzy" mówiliśmy o cennych właściwościach oleju i jego zastosowaniu przy… » więcej 2020-10-20, godz. 21:07 Jak rozwijać inteligencję emocjonalną? Rozmowa z dr Ewą Kosowską-Korniak Rozmawialiśmy o inteligencji emocjonalnej. Dlaczego jest tak ważna w pracy i w domu? Jak można ją rozwijać? Na to pytanie odpowiedziała dr Ewa Kosowska-Korniak… » więcej 2020-10-20, godz. 14:03 O ciałopozytywności z Katarzyną Mordowską-Broszkiewicz W audycji "Ze zdrowiem Ci do twarzy" rozmawiałyśmy o "ciałopozytywności". Ten nurt zanany także pod hasłem "Body Positivity" zachęca do nawiązania pełnej… » więcej 2020-10-10, godz. 14:59 Jak radzić sobie z niedoczynnością tarczycy? Rozmowa z Aliną Babińską Czy dieta może usprawnić działanie hormonów? Na ten temat spojrzeliśmy w kontekście wyzwań, jakim są niedoczynność tarczycy czy choroba Hashimoto. W… » więcej 2020-10-05, godz. 10:25 Z kijkami do celu! Nordic Walking w Suchym Borze Z kijkami wyruszyliśmy do Suchego Boru! Tam już po raz piąty odbył się Opolski Marsz Nordic Walking. Mówiliśmy o przyjemności z płynącej z wędrówki… » więcej 2020-09-25, godz. 11:23 Meble z części motoryzacyjnych tworzy Tomasz Petryszyn [FILM] Plenerowe studio Radia Opole odwiedziło Gościęcin w gminie Pawłowiczki w powiecie kędzierzyńsko-kozielskim. Naszym gościem był Tomasz Petryszyny, który… » więcej 2020-09-25, godz. 10:08 Jakub Stąpór o rozmowach w kręgach i kontakcie z rodem Naszym gościem był Jakub Stąpór, który przeszedł szamańską inicjacje, jest strażnikiem kręgów i wykładowcą. Pytaliśmy, w jaki sposób pomaga ludziom… » więcej 2020-09-19, godz. 12:55 Koktajl na odporność i wege burger Anny Smykały-Stasiak [PRZEPIS + FILM] Jak przygotować szybki, ale też bardzo zdrowy koktajl? Jak wykonać smaczny wege burger? Dietetyk Kliniczny Anna Smykała-Stasiak, która prowadzi Studio dietetyczno-kulinarne… » więcej 2020-09-15, godz. 13:20 Maciej Miecznikowski o występie na 57. KFPP, walce z niedosłuchem i wyobraźni dźwiękowej Maciej Miecznikowski podczas 57. Krajowego Festiwalu Polskiej Piosenki odwiedził nasze plenerowe studio w opolskim amfiteatrze. Rozmawialiśmy o jego udziale… » więcej
12345
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »