Radio Opole » Ze zdrowiem Ci do twarzy » Posłuchaj audycji » Mus tahini, czyli o tym, że deser może być zdrowy!…
2020-09-16, 15:50 Autor: Katarzyna Zawadzka

Mus tahini, czyli o tym, że deser może być zdrowy! PRZEPIS [FILM]

Akcja "Chcę wyjechać na wieś" w Gościęcinie. Marek Kochajkiewicz gościem audycji Katarzyny Zawadzkiej
Dietetyk kliniczny Marek Kochajkiewicz w naszym plenerowym studiu w Gościęcinie przekonywał, że deser może być zdrowy. Wyjaśnił także, jak wykonać mus tahini z dodatkiem płatków owsianych, orzechów włoskich i borówki amerykańskiej. Brzmi dobrze?


PRZEPIS:

Tahini to pasta na bazie sezamu. Jeśli sami ją wykonujemy, to nasiona delikatnie prażymy na patelni, odstawiamy na chwilę i blendujemy w blenderze stojącym (minimum 1100 watt) do uzyskania konsystencji kremu i odstawiamy do ochłodzenia. Następnie mieszamy z jogurtem naturalnym greckim i łyżką miodu (tutaj proszę indywidualnie podejść do preferencji smakowych, mogą być 2 łyżki). Później przekładamy na talerz, posypujemy płatkami owsianych, borówką amerykańską i orzechami (aby wydobyć ciekawsze nuty z orzechów proponuję delikatnie podprażyć na patelni).

Nakładamy do miseczki: 3 łyżki tahini, jogurt naturalny grecki (200 gramów), miód (1 łyżka), garść płatków owsianych, garść orzechów włoskich i garść borówki amerykańskiej. Smacznego!

Zobacz także

2021-06-06, godz. 14:45 Ina Kubas o kuchni pięciu przemian i zupie mocy Było o gotowaniu według pięciu smaków, żywiołów i pór roku (bo tyle jest ich w Chinach). Ina Kubas - terapeutka medycyny chińskiej, naturoterapeutka i… » więcej 2021-06-02, godz. 15:34 Nerwy w las. Katarzyna Simonienko o swojej książce i mocy natury Z psychiatrą, przewodniczką po Puszczy Białowieskiej i autorką książki "Nerwy w las. Jak odnaleźć spokój i radość życia?" - Katarzyną Simonienko -… » więcej 2021-05-26, godz. 21:18 Rower zamiast skrzydeł. Piotr Strzeżysz o byciu w drodze Piotr Strzeżysz lubi nazywać siebie włóczykijem. W książce "Zaistnienia" napisał, że z braku skrzydeł przemieszcza się po świecie rowerem. Niebawem… » więcej 2021-05-25, godz. 12:58 Wiosenna dieta i unikanie cukru. Rozmowa z Aleksandrą Zator O wiosennej kuchni rozmawialiśmy z dietetyczką kliniczną, psychodietetyczką i trenerką osobistą - Aleksandrą Zator. Sprawdziliśmy, po jakie produkty warto… » więcej 2021-05-22, godz. 15:20 O rozwijaniu pewności siebie z Joanną Godecką Według badań prof. Philipa Zimbardo aż 93 procent ludzi co najmniej kilkukrotnie doświadczyło w swoim życiu silnego stresu z powodu nieśmiałości. Skąd… » więcej 2021-05-19, godz. 13:47 O samotności inaczej. Rozmowa z Katarzyną Tubylewicz Jak przełamać stereotypowe myślenie o samotności i spojrzeć na nią inaczej? Warto sięgnąć po książkę Katarzyny Tubylewicz pt. "Samotny jak Szwed? O… » więcej 2021-05-17, godz. 22:32 Dastin Wawrzyniak o skarbach zamku w Mosznej Sprawdziliśmy, jakie skarby można znaleźć w pałacowym parku. Dastin Wawrzyniak z Grupy Poszukiwawczej "Obieżyświat" regularnie przeczesuje ten teren z wykrywaczem… » więcej 2021-05-16, godz. 13:02 Moc olejków eterycznych! Rozmowa z Iwoną Łapińską Dzika pomarańcza, mięta pieprzowa, lawenda, geranium czy rozmaryn - jakie właściwości mają olejki eteryczne uzyskiwane z tych roślin? Jak korzystać z ich… » więcej 2021-05-15, godz. 20:54 Kwiatowy zawrót głowy! Rozmowa z Moniką Bębenek Dlaczego kwiaty mają na nas kojący wpływ? W jaki sposób można zagotować polne kwiaty, aby utrzymały się w wazonie? Co zrobić, aby bez dłużej pachniał… » więcej 2021-05-10, godz. 13:25 Odporność psychiczna - jak ją rozwijać? Rozmowa z Dawidem Bachryjem Przeciwności losu to naturalny element życia, a umiejętność radzenia sobie z nim jest niezbędna! Na szczęście odporność psychiczną można rozwijać… » więcej
12345
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »