Radio Opole » Ze zdrowiem Ci do twarzy w Radiu Opole » Posłuchaj audycji prowadzonych przez Katarzynę… » Budyń z awokado i tortilla w trzech odsłonach!…
2020-08-08, 19:08 Autor: Katarzyna Zawadzka

Budyń z awokado i tortilla w trzech odsłonach! Alicja Kałka o zdrowych kaloriach [FILM + PRZEPISY!]

Alicja Kałka i Katarzyna Zawadzka. "Chcę wyjechać na wieś" - Balcarzowice [fot. Marcin Boczek]
To było bardzo smaczne spotkanie w Balcerzowicach! O bogate w składniki odżywcze przekąski zadbała Alicja Kałka z Poradni Dietetycznej Zdrowa Kaloria w Strzelcach Opolskich. W plenerowym studiu pokazała, jak błyskawicznie można przygotować budyń z awokado i tortillę w trzech odsłonach! Nakarmiła przy tym ekipę Radia Opole, która bardzo poleca zamieszczone poniżej przepisy.


BUDYŃ Z AWOKADO :

Składniki :
- awokado – ½ szt – ok 70g
- banan – 1 sztuka – ok 115g
- kakao ciemne – 1 łyżeczka – ok 4g
- opcjonalnie : płatki migdałowe / wiórki kokosowe – 1 łyżeczka

Obrane awokado i banan blendujemy lub rozgniatamy widelcem na miazgę, dodajemy kakao i płatki lub wiórki kokosowe.
Gotowy budyń możemy udekorować świeżymi owocami sezonowymi np. malinami czy borówkami.

W porcji - 305kcal
Białko – 5,3g
Tłuszcze – 17,1g
Węglowodany – 35g
Potas – 95 mg
Błonnik – 4,5g
Żelazo – 1,6 mg

Poza tym sporo:
- wit. Z grupa C,E i A – pełniących rolę przeciwutleniaczy
- wit z gupy B – w tym tak ważny kwas foliowy
- kwas oleinowy – obniżający poziom cholesterolu
- i potas - regulujący ciśnienie krwi

TORTILLA W TRZECH ODSŁONACH:

Składniki stanowiące podstawę do każdej z nich są takie same, zmieniamy natomiast jeden podstawowy składnik do wyboru:
- kurczak ,
- łosoś ,
- ser feta

Składniki podstawowe :
- tortilla wrap pełnoziarnista – szt – ok. 60g
- dowolna sałata – dowolna ilość
- pomidor – 1 szt – ok 100g
- czerwona cebula – 30g
- papryka czerwona – 1/ 4 szt – ok 40g

Sos :
- Musztarda – 1 łyżeczka – ok 10g
- miód – 1 łyżeczka – ok 14g
- sok z cytryny – 1 łyżka
- oliwa z oliwek – ½ łyżeczka – ok 4g

Składniki sosu dokładnie ze sobą łączymy – najlepiej za pomocą małego słoiczka.
Placek tortilli możemy przed nakładaniem składników podgrzać na suchej patelni lub w piekarniku, ale nie jest to konieczne.

Przygotowanie :
Na placku układamy rozdrobnioną sałatę, pokrojone wg uznania pozostałe warzywa.
Dodajemy główny składnik :
- kurczak gotowany lub grillowany – 100g
- lub łosoś wędzony – pół opakowania – ok 60g
- ser feta – żółta – ok 50g

Całość polewamy sosem i zwijamy w rolkę lub kopertę, a następnie owijamy w papier lub folię spożywczą.

Wartość odżywcza Tortilli z kurczakiem :
- energia – 440kcal
- białko – 30,6g
- węglowodany – 52,5g,
- tłuszcze – 11,6g
- błonnik – 6,5g
- potas – 901,8 mg
- żelazo – 4,9g
- wit. C – 80,5mg

Wartość odżywcza Tortilii z łososiem :
- energia -489 kcal
- białko – 24,7g
- tłuszcze – 19,2 g
- węglowodany – 62,8g
- błonnik – 6,5g
- potas – 516,8mg
- żelazo – 4,5mg
- wit. C – 80,5mg

Wartość odżywcza Tortilii z serem feta :
- energia – 440 kcal
- białko – 15,6g
- tłuszcze – 16,3g
- węglowodany – 56,3g
- błonnik – 6,5g
- żelazo – 4,5g
- wit. C – 80,5 mg

Zobacz także

2022-08-27, godz. 15:33 Jak zadbać o sprawność w każdym wieku? Rozmowa z Haliną Oster Jak dbać o umysł i ciało? Jak zachować w sobie witalność pomimo upływających lat? Na ten temat rozmawiałyśmy z Haliną Oster - gerontolożką, pełnomocniczką… » więcej 2022-08-21, godz. 11:06 Brazylijskie jiu jitsu. Rozmowa z Pawłem Tomalikiem Co motywuje do uprawiania sztuk walki? Czy dzięki dobrej technice i opanowaniu można pokonać większego od siebie przeciwnika? Brazylijskie jiu jitsu było… » więcej 2022-08-16, godz. 15:54 Gorąco dopiero będzie. Rozmowa z dr hab. inż. Tomaszem Ciesielczukiem Tego lata padło wiele rekordów temperaturowych. W Londynie odnotowano 40 stopni Celsjusza, a na Sycylii termometry wskazały 48,8 kresek w cieniu. Czy coraz… » więcej 2022-08-13, godz. 15:35 Roślinne kosmetyki. Rozmowa z Joanną Bieniarz O tworzeniu perfum, mgiełek i olejków do twarzy opowiedziała nam zielarka Joanna Bieniarz. Podzieliła się z nami także swoim własnym podejściem do roślin… » więcej 2022-08-13, godz. 15:09 Moc ziół i kwiatów polnych! Rozmowa z Moniką Bębenek Jak stworzyć piękny bukiet z ziół i kwiatów zerwanych na łące? O to zapytaliśmy Monikę Bębenek, która prowadzi Szkołę Florystyczną "Kwitnące Horyzonty"… » więcej 2022-08-06, godz. 17:12 Chili, awokado i mafia - czyli jak żyje się w Meksyku? Rozmowa z Agnieszką Kimlą Meksyk odwiedziliśmy razem z mieszkającą tam opolanką i przewodniczką turystyczną - Agnieszką Kimlą. Rozmawiałyśmy o miejscach, które zachwycają turystów… » więcej 2022-08-04, godz. 10:37 Praca z ciałem drogą do siebie. Rozmowa z Hanną Onifade O wsłuchiwaniu się w ciało i jego potrzeby opowiedziała nam nauczycielka jogi, fizjoterapeutka i terapeutka manualna Hanna Onifade. Rozmawiałyśmy o praktyce… » więcej 2022-07-30, godz. 15:04 Jak polubić siebie? Rozmowa z Katarzyną Mordowską-Broszkiewicz Relacja, jaką mamy sami ze sobą, to nasza baza i fundament. Jak zaakceptować i polubić siebie? Na ten temat rozmawiałyśmy z socjoterapuetką Katarzyną Mordowską-Broszkiewicz… » więcej 2022-07-23, godz. 14:31 Pokazuje na fotografiach mamy karmiące piersią. Rozmowa z Małgorzatą Jasińską-Hapon Fotografka Małgorzata Jasińska-Hapon opowiedziała nam o sesji mam karmiących piersią. Było o tym, jak zmieniać świat na bardziej przyjazny kobietom. » więcej 2022-06-22, godz. 14:41 Autorska odzież i eco printing. Rozmowa z Beatą Oszytko Rozmawialiśmy o projektowaniu autorskiej odzieży dla kobiet. Odwiedziła nas Beata Oszytko, która prowadzi Pracownię Boszko. Opowiedziała nam także, jak… » więcej
23456
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »