Radio Opole » Ze zdrowiem Ci do twarzy w Radiu Opole » Posłuchaj audycji prowadzonych przez Katarzynę… » Budyń z awokado i tortilla w trzech odsłonach!…
2020-08-08, 19:08 Autor: Katarzyna Zawadzka

Budyń z awokado i tortilla w trzech odsłonach! Alicja Kałka o zdrowych kaloriach [FILM + PRZEPISY!]

Alicja Kałka i Katarzyna Zawadzka. "Chcę wyjechać na wieś" - Balcarzowice [fot. Marcin Boczek]
To było bardzo smaczne spotkanie w Balcerzowicach! O bogate w składniki odżywcze przekąski zadbała Alicja Kałka z Poradni Dietetycznej Zdrowa Kaloria w Strzelcach Opolskich. W plenerowym studiu pokazała, jak błyskawicznie można przygotować budyń z awokado i tortillę w trzech odsłonach! Nakarmiła przy tym ekipę Radia Opole, która bardzo poleca zamieszczone poniżej przepisy.


BUDYŃ Z AWOKADO :

Składniki :
- awokado – ½ szt – ok 70g
- banan – 1 sztuka – ok 115g
- kakao ciemne – 1 łyżeczka – ok 4g
- opcjonalnie : płatki migdałowe / wiórki kokosowe – 1 łyżeczka

Obrane awokado i banan blendujemy lub rozgniatamy widelcem na miazgę, dodajemy kakao i płatki lub wiórki kokosowe.
Gotowy budyń możemy udekorować świeżymi owocami sezonowymi np. malinami czy borówkami.

W porcji - 305kcal
Białko – 5,3g
Tłuszcze – 17,1g
Węglowodany – 35g
Potas – 95 mg
Błonnik – 4,5g
Żelazo – 1,6 mg

Poza tym sporo:
- wit. Z grupa C,E i A – pełniących rolę przeciwutleniaczy
- wit z gupy B – w tym tak ważny kwas foliowy
- kwas oleinowy – obniżający poziom cholesterolu
- i potas - regulujący ciśnienie krwi

TORTILLA W TRZECH ODSŁONACH:

Składniki stanowiące podstawę do każdej z nich są takie same, zmieniamy natomiast jeden podstawowy składnik do wyboru:
- kurczak ,
- łosoś ,
- ser feta

Składniki podstawowe :
- tortilla wrap pełnoziarnista – szt – ok. 60g
- dowolna sałata – dowolna ilość
- pomidor – 1 szt – ok 100g
- czerwona cebula – 30g
- papryka czerwona – 1/ 4 szt – ok 40g

Sos :
- Musztarda – 1 łyżeczka – ok 10g
- miód – 1 łyżeczka – ok 14g
- sok z cytryny – 1 łyżka
- oliwa z oliwek – ½ łyżeczka – ok 4g

Składniki sosu dokładnie ze sobą łączymy – najlepiej za pomocą małego słoiczka.
Placek tortilli możemy przed nakładaniem składników podgrzać na suchej patelni lub w piekarniku, ale nie jest to konieczne.

Przygotowanie :
Na placku układamy rozdrobnioną sałatę, pokrojone wg uznania pozostałe warzywa.
Dodajemy główny składnik :
- kurczak gotowany lub grillowany – 100g
- lub łosoś wędzony – pół opakowania – ok 60g
- ser feta – żółta – ok 50g

Całość polewamy sosem i zwijamy w rolkę lub kopertę, a następnie owijamy w papier lub folię spożywczą.

Wartość odżywcza Tortilli z kurczakiem :
- energia – 440kcal
- białko – 30,6g
- węglowodany – 52,5g,
- tłuszcze – 11,6g
- błonnik – 6,5g
- potas – 901,8 mg
- żelazo – 4,9g
- wit. C – 80,5mg

Wartość odżywcza Tortilii z łososiem :
- energia -489 kcal
- białko – 24,7g
- tłuszcze – 19,2 g
- węglowodany – 62,8g
- błonnik – 6,5g
- potas – 516,8mg
- żelazo – 4,5mg
- wit. C – 80,5mg

Wartość odżywcza Tortilii z serem feta :
- energia – 440 kcal
- białko – 15,6g
- tłuszcze – 16,3g
- węglowodany – 56,3g
- błonnik – 6,5g
- żelazo – 4,5g
- wit. C – 80,5 mg

Zobacz także

2022-10-11, godz. 12:25 Jak wygląda RPA po transformacji? Rozmowa z Wojciechem Klimalą Wyruszyliśmy do RPA razem z reżyserem i scenarzystą Wojciechem Klimalą. Jego oczami spojrzeliśmy na życie mieszkańców tego kraju po upadku apartheidu… » więcej 2022-10-08, godz. 14:33 Ajurweda na jesień. Rozmowa z Olgą Berkowską Czego nam potrzeba jesienią według ajurwedy? Było o olejach, rozgrzewających posiłkach i zadbaniu o własny komfort. Olga Berkowska, konsultantka ajurwedy… » więcej 2022-10-01, godz. 18:18 O profilaktyce i leczeniu raka piersi. Rozmowa z Beatą Ryx Dlaczego wczesna diagnostyka raka piersi jest tak ważna i jak dawać wsparcie osobom chorym onkologicznie? Gdzie osoby zmagające się z rakiem piersi i ich bliscy… » więcej 2022-09-24, godz. 15:07 Tropem Dzikiej Dziewczynki. Rozmowa z Natalia de Barbaro O podróży w głąb siebie i rozpoznawaniu swoich wewnętrznych postaci rozmawialiśmy z psycholożką, autorką felietonów w "Wysokich Obcasach" i "Charakterach"… » więcej 2022-09-24, godz. 13:47 Jak wygląda praca w ratownictwie medycznym? Jakub Sieczko o reportażu pt. "Pogo" O polskim ratownictwie medycznym rozmawialiśmy z autorem reportażu "Pogo" - Jakubem Sieczką. Nasz gość jest specjalistą anestezjologii i intensywnej terapii… » więcej 2022-10-10, godz. 15:40 Jak sobie radzić z lękiem? Rozmowa z Katarzyną Mordowską-Broszkiewicz Czy martwienie się na zapas może nam w czymś pomóc? Jak sobie radzić z lękiem i niepewną przyszłością? Na ten temat rozmawiałyśmy z Katarzyną Mor… » więcej 2022-09-17, godz. 16:44 Dzikich owoców moc! Rozmowa z Dominiką Bujarą Dzika róża, czarny bez, jarzębina, głóg czy berberys... O owocach lasu i ich leczniczej mocy rozmawialiśmy z fitoterapeutką i dietetyczką Dominiką Bujarą… » więcej 2022-09-20, godz. 12:33 Jak podróżuje się dziś po Sri Lance? Rozmowa z Rafałem Mielnikiem Nasze studio odwiedził fotograf i podróżnik Rafał Mielnik, który właśnie wrócił ze Sri Lanki. To kraj, o którym niedawno było głośno ze względu na… » więcej 2022-09-10, godz. 16:53 Jak wygląda terapia nerwic? Rozmowa z Anną Szamperą W gminie Strzeleczki rozstawiliśmy plenerowe studio Radia Opole. Wykorzystaliśmy tę okazję, aby porozmawiać o Centrum Terapii Nerwic w Mosznej. Psycholog… » więcej 2022-09-05, godz. 12:09 Karaibska przygoda na katamaranie. Rozmowa z kapitanem Tomaszem Łopatą W rejs po Morzu Karaibskim zabrał słuchaczy Radia Opole kapitan Tomasz Łopata. Sprawdziliśmy, jak wyglądają wakacje na katamaranie, karaibska przyroda i… » więcej
12345
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »