Radio Opole » Ze zdrowiem Ci do twarzy » Posłuchaj audycji » Budyń z awokado i tortilla w trzech odsłonach!…
2020-08-08, 19:08 Autor: Katarzyna Zawadzka

Budyń z awokado i tortilla w trzech odsłonach! Alicja Kałka o zdrowych kaloriach [FILM + PRZEPISY!]

Alicja Kałka i Katarzyna Zawadzka. "Chcę wyjechać na wieś" - Balcarzowice [fot. Marcin Boczek]
To było bardzo smaczne spotkanie w Balcerzowicach! O bogate w składniki odżywcze przekąski zadbała Alicja Kałka z Poradni Dietetycznej Zdrowa Kaloria w Strzelcach Opolskich. W plenerowym studiu pokazała, jak błyskawicznie można przygotować budyń z awokado i tortillę w trzech odsłonach! Nakarmiła przy tym ekipę Radia Opole, która bardzo poleca zamieszczone poniżej przepisy.


BUDYŃ Z AWOKADO :

Składniki :
- awokado – ½ szt – ok 70g
- banan – 1 sztuka – ok 115g
- kakao ciemne – 1 łyżeczka – ok 4g
- opcjonalnie : płatki migdałowe / wiórki kokosowe – 1 łyżeczka

Obrane awokado i banan blendujemy lub rozgniatamy widelcem na miazgę, dodajemy kakao i płatki lub wiórki kokosowe.
Gotowy budyń możemy udekorować świeżymi owocami sezonowymi np. malinami czy borówkami.

W porcji - 305kcal
Białko – 5,3g
Tłuszcze – 17,1g
Węglowodany – 35g
Potas – 95 mg
Błonnik – 4,5g
Żelazo – 1,6 mg

Poza tym sporo:
- wit. Z grupa C,E i A – pełniących rolę przeciwutleniaczy
- wit z gupy B – w tym tak ważny kwas foliowy
- kwas oleinowy – obniżający poziom cholesterolu
- i potas - regulujący ciśnienie krwi

TORTILLA W TRZECH ODSŁONACH:

Składniki stanowiące podstawę do każdej z nich są takie same, zmieniamy natomiast jeden podstawowy składnik do wyboru:
- kurczak ,
- łosoś ,
- ser feta

Składniki podstawowe :
- tortilla wrap pełnoziarnista – szt – ok. 60g
- dowolna sałata – dowolna ilość
- pomidor – 1 szt – ok 100g
- czerwona cebula – 30g
- papryka czerwona – 1/ 4 szt – ok 40g

Sos :
- Musztarda – 1 łyżeczka – ok 10g
- miód – 1 łyżeczka – ok 14g
- sok z cytryny – 1 łyżka
- oliwa z oliwek – ½ łyżeczka – ok 4g

Składniki sosu dokładnie ze sobą łączymy – najlepiej za pomocą małego słoiczka.
Placek tortilli możemy przed nakładaniem składników podgrzać na suchej patelni lub w piekarniku, ale nie jest to konieczne.

Przygotowanie :
Na placku układamy rozdrobnioną sałatę, pokrojone wg uznania pozostałe warzywa.
Dodajemy główny składnik :
- kurczak gotowany lub grillowany – 100g
- lub łosoś wędzony – pół opakowania – ok 60g
- ser feta – żółta – ok 50g

Całość polewamy sosem i zwijamy w rolkę lub kopertę, a następnie owijamy w papier lub folię spożywczą.

Wartość odżywcza Tortilli z kurczakiem :
- energia – 440kcal
- białko – 30,6g
- węglowodany – 52,5g,
- tłuszcze – 11,6g
- błonnik – 6,5g
- potas – 901,8 mg
- żelazo – 4,9g
- wit. C – 80,5mg

Wartość odżywcza Tortilii z łososiem :
- energia -489 kcal
- białko – 24,7g
- tłuszcze – 19,2 g
- węglowodany – 62,8g
- błonnik – 6,5g
- potas – 516,8mg
- żelazo – 4,5mg
- wit. C – 80,5mg

Wartość odżywcza Tortilii z serem feta :
- energia – 440 kcal
- białko – 15,6g
- tłuszcze – 16,3g
- węglowodany – 56,3g
- błonnik – 6,5g
- żelazo – 4,5g
- wit. C – 80,5 mg

Zobacz także

2020-10-22, godz. 10:01 Odporność według ajurwedy. Rozmowa z Anną Knoblich-Kaczmarek Jakie sposoby dbania o odporność zaleca ajurweda? W audycji "Ze zdrowiem Ci do twarzy" mówiliśmy o cennych właściwościach oleju i jego zastosowaniu przy… » więcej 2020-10-20, godz. 21:07 Jak rozwijać inteligencję emocjonalną? Rozmowa z dr Ewą Kosowską-Korniak Rozmawialiśmy o inteligencji emocjonalnej. Dlaczego jest tak ważna w pracy i w domu? Jak można ją rozwijać? Na to pytanie odpowiedziała dr Ewa Kosowska-Korniak… » więcej 2020-10-20, godz. 14:03 O ciałopozytywności z Katarzyną Mordowską-Broszkiewicz W audycji "Ze zdrowiem Ci do twarzy" rozmawiałyśmy o "ciałopozytywności". Ten nurt zanany także pod hasłem "Body Positivity" zachęca do nawiązania pełnej… » więcej 2020-10-10, godz. 14:59 Jak radzić sobie z niedoczynnością tarczycy? Rozmowa z Aliną Babińską Czy dieta może usprawnić działanie hormonów? Na ten temat spojrzeliśmy w kontekście wyzwań, jakim są niedoczynność tarczycy czy choroba Hashimoto. W… » więcej 2020-10-05, godz. 10:25 Z kijkami do celu! Nordic Walking w Suchym Borze Z kijkami wyruszyliśmy do Suchego Boru! Tam już po raz piąty odbył się Opolski Marsz Nordic Walking. Mówiliśmy o przyjemności z płynącej z wędrówki… » więcej 2020-09-25, godz. 11:23 Meble z części motoryzacyjnych tworzy Tomasz Petryszyn [FILM] Plenerowe studio Radia Opole odwiedziło Gościęcin w gminie Pawłowiczki w powiecie kędzierzyńsko-kozielskim. Naszym gościem był Tomasz Petryszyny, który… » więcej 2020-09-25, godz. 10:08 Jakub Stąpór o rozmowach w kręgach i kontakcie z rodem Naszym gościem był Jakub Stąpór, który przeszedł szamańską inicjacje, jest strażnikiem kręgów i wykładowcą. Pytaliśmy, w jaki sposób pomaga ludziom… » więcej 2020-09-19, godz. 12:55 Koktajl na odporność i wege burger Anny Smykały-Stasiak [PRZEPIS + FILM] Jak przygotować szybki, ale też bardzo zdrowy koktajl? Jak wykonać smaczny wege burger? Dietetyk Kliniczny Anna Smykała-Stasiak, która prowadzi Studio dietetyczno-kulinarne… » więcej 2020-09-16, godz. 15:50 Mus tahini, czyli o tym, że deser może być zdrowy! PRZEPIS [FILM] Dietetyk kliniczny Marek Kochajkiewicz w naszym plenerowym studiu w Gościęcinie przekonywał, że deser może być zdrowy. Wyjaśnił także, jak wykonać mus… » więcej 2020-09-15, godz. 13:20 Maciej Miecznikowski o występie na 57. KFPP, walce z niedosłuchem i wyobraźni dźwiękowej Maciej Miecznikowski podczas 57. Krajowego Festiwalu Polskiej Piosenki odwiedził nasze plenerowe studio w opolskim amfiteatrze. Rozmawialiśmy o jego udziale… » więcej
12345
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »