Aby produkty trafiły na listę, muszą być wytwarzane w oparciu o stare receptury i naturalne składniki. Opolszczyzna ma 55 takich produktów, w tym trzy nabiałowe.
- Mleko do produkcji w oleskiej spółdzielni pochodzi z wyselekcjonowanych gospodarstw - wyjaśnia Wilhelm Beker, prezes Oleskiej Spółdzielni Mleczarskiej.
- Sprzedaż masła po wpisaniu na listę produktu regionalnego wzrosła o około 10%. Podobnego wzrostu zainteresowania spodziewamy się jeśli chodzi o ser. Ludzie znają znaki promujące dobre towary i chętnie po nie sięgają - tłumaczy prezes.
- Nasze produkty cieszą się dużą popularnością, ponieważ większość osób wie, że nie dodajemy żadnych „ulepszaczy” - zaznacza.
Biały ser z Olesna został nagrodzony również Godłem Promocyjnym AGRO POLSKA. Teraz spółdzielnia z Olesna stara się o wpisanie na listę Oleskiej Śmietankówki i możliwość wprowadzenia jej do sprzedaży.
Posłuchaj naszego rozmówcy:
Piotr Wrona