Radio Opole » Radio Opole w powiecie oleskim (DAB+) » Informacje z powiatu oleskiego

Informacje z powiatu oleskiego

2021-08-12, 07:00 Autor: Witold Wośtak

Pierwsi grzybiarze ruszyli do opolskich lasów, bo można znaleźć już kurki czy podgrzybki. Przypominamy podstawowe zasady

Grzyby [fot. Katarzyna Doros]
Grzyby [fot. Katarzyna Doros]
grzyby foto:WSSE/facebook
grzyby foto:WSSE/facebook
Grzybobranie w opolskich lasach [fot. Jacek Rudnik]
Grzybobranie w opolskich lasach [fot. Jacek Rudnik]
Kurki, podgrzybki i borowiki można już znaleźć w opolskich lasach. Powoli rozpoczyna się więc sezon na grzyby. Wybierając się do lasu, warto przypomnieć sobie kilka ważnych zasad.
Należy pamiętać o odpowiednim pojemniku, najlepiej koszyku, żeby nie pognieść grzybów w siatce. Początkujący grzybiarze powinni skupić się też na grzybach rurkowych, a nie blaszkowych. - Jeśli nie jesteśmy pewni grzyba, nie dotykajmy go nawet - mówi Dariusz Kowalczyk z Nadleśnictwa Olesno.

- To jest podstawa, o której doskonale wiedzą wytrawni grzybiarze. Ja doświadczyłem sytuacji, kiedy podchodził do mnie tak zwany niedzielny grzybiarz. Chciał, żebym przejrzał jego zbiory, ale masa grzybna w jego siatce była raczej bezkształtna i wygnieciona. Wówczas rozpoznanie czegokolwiek jest zwyczajnie niemożliwe.

Nie należy też zbierać grzybów bardzo młodych ani starych okazów. - Muchomor sromotnikowy jest bardzo często mylony z czubajką kanią i rodzajami gołąbka, a wiosenne muchomory z pieczarką - mówi Anna Brzozowska, grzyboznawca z Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Opolu.

- W takiej sytuacji podstawą jest obserwacja blaszek. W muchomorze blaszki zawsze są białe, natomiast pieczarki można zbierać zawsze przy blaszkach w kolorze od różowego do brązowego. Trzeba również zwrócić uwagę na trzon. Muchomor ma trzon zakończony taką bulwą, który jest poza tym osadzony w charakterystycznej pochwie. Gołąbki mają natomiast zawsze trzon prosty.

Anna Brzozowska nie zaleca również prób smakowania grzyba w lesie, z wyjątkiem mleczaja i gołąbka.

- Funkcjonuje zasada, że jeśli mleczko jest łagodne, znaleźliśmy grzyba jadalnego, a jeśli smakuje gorzko czy piecząco, grzyb jest niejadalny. Z drugiej strony nie zalecamy za bardzo tej próby smakowej, bo wiemy na przykład, że muchomor sromotnikowy jest bardzo łagodny w smaku. Przy próbie smakowej trzeba również uważać, bo istnieje zagrożenie zakażenia bąblowcem. To jest mały tasiemiec roznoszony przez lisy.

Przypomnijmy, od poniedziałku do piątku między 8:00 a 14:00 można zweryfikować zebrane grzyby w wojewódzkim sanepidzie.
Dariusz Kowalczyk
Anna Brzozowska 1
Anna Brzozowska 2

Zobacz także

2023-04-19, godz. 09:00, Kultura i rozrywka Kolejne pieniądze na konserwację kościoła świętej Anny. Kluczowe było wpisanie na listę pomników historii Ponad pół miliona złotych otrzymała gmina Olesno na dalsze prace remontowo-konserwatorskie wewnątrz zabytkowego kościoła świętej Anny. » więcej 2023-04-18, godz. 17:27, Sport i turystyka Uczniowie z Polski i Czech rywalizowali na stadionie w Oleśnie. To projekt unijny 80 dzieci z Polski i Czech wzięło udział w pierwszym polsko-czeskim Festiwalu Skoków w Oleśnie. » więcej 2023-04-18, godz. 17:00, Wiadomości z regionu Za 13 miesięcy mieszkańcy Olesna będą mieć do dyspozycji nowy basen odkryty Jest umowa na przebudowę pływalni odkrytej w Oleśnie. Basen pozostaje nieczynny od sezonu letniego 2018 roku. Wykonawca - firma DEMIURG - ma na realizację 13 miesięcy. » więcej 2023-04-11, godz. 16:40, Wiadomości z regionu Tradycji stało się zadość. Wielkanocna brama z wydmuszek znów wisi w Borkach Małych Kawalerowie z Borek Małych obok Olesna podtrzymują tradycję krzyżoków. Co roku 12 kawalerów przygotowuje bramę wielkanocną z wydmuszek, która przez cały rok będzie wisieć nad ulicą we wsi. » więcej 2023-04-11, godz. 15:20, Wiadomości z regionu Sensacja w opolskim lesie. Pracownik Nadleśnictwa Olesno sfilmował białego jelenia [FILM] 'To ewenement i niewyobrażalne szczęście'. Tak mówią pracownicy Nadleśnictwa Olesno o spotkaniu białego jelenia w tamtejszych lasach. » więcej
28293031323334
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »