Radio Opole » Program Radia Opole

Radio Opole (antena główna) z 9 grudnia 2021 roku

23:00 KLASYKA WIECZOROWĄ PORĄ
Trwają prace renowacyjne fortepianu marki Pleyel, który należał do Fryderyka Chopina. Pytanie jednak: kim był Pleyel i dlaczego właśnie to nazwisko pojawia się przy nokturnach Fryderyka Chopina? Przyjrzymy się pokrótce tym tematom. Posłuchamy również wybranych dzieł urodzonego 8 grudnia 1865 roku Jeana Sibeliusa. Wątek twórczości tego fińskiego kompozytora i skrzypka rozwinięty zostanie ponadto w niedzielnej (12.12) audycji "Zapomniana klasyka", w której z kolei pojawiły się ostatnio przykłady z twórczości urodzonego 110 lat temu (5 grudnia 1911 roku) Władysława Szpilmana. Jakie dzieło w rzeczywistości słynny pianista i kompozytor zagrał niemieckiemu oficerowi pośród ruin Warszawy? Odpowiedź na to pytanie padła już w jednej z wcześniejszych audycji, tym razem przekonamy się jak brzmi archiwalne nagranie tego dzieła z 1948 roku, właśnie w wykonaniu Władysława Szpilmana.

Do słuchania w każdą środę od 23:05 do 1:00 w nocy zaprasza Małgorzata Ślusarczyk. Z autorką można kontaktować się mailowo: klasyka@radio.opole.pl

Więcej informacji na podstronie Klasyka w Radiu Opole.

Audycja ma też swój profil na Facebooku - zobacz tu: Klasyka wieczorową porą.

9:00 DOBRY MOMENT
W czwartkowe przedpołudnie zastanowimy się, jak ważne dla naszych pupili jest regularne odwiedzanie weterynarza i co zrobić, aby pomóc im zwalczyć stres związany z takimi wizytami.

Odwiedzimy też centrum Opola, gdzie mimo pierwszego w tym sezonie ataku zimy, w środę zrobiło się kolorowo i kwieciście.

W audycji również:
11:35 Na końcu języka – Beata Granatowska i Ireneusz Prochera
11:45 Działają i pomagają. OPP na Opolszczyźnie – Krzysztof Dobrowolski


Do słuchania od 9:05 do 12:00 - w zastępstwie Magdaleny Szybińskiej - zaprasza Daniel Klimczak. Z autorem można kontaktować się telefonicznie: 800 30 50 50 (bezpłatny numer) lub mailowo: daniel.klimczak@radio.opole.pl
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »