Radio Opole » Program Radia Opole

Radio Opole (antena główna) z 15 września 2021 roku

23:00 BIAŁE KRUKI Z CZARNYCH WINYLI
Homo Homini - 4

Płyta inna od poprzednich głównie za sprawą dwóch śpiewających wokalistek, jak i nieco zmodyfikowanemu brzmieniu, a o wszystkim tym opowie tym razem także lider zespołu, Aleksander Nowacki.

Shawn Phillips - Do You Wonder

Jeden z najbardziej tajemniczych i niebanalnych songwriterów lat 60-tych (grał także na wielu płytach Donovana), jeszcze lepiej poradził sobie w kolejnej dekadzie, nagrywając nagradzanie płyty, często dwie w jednym roku jak w przypadku prezentowanego albumu z roku 1974. Mamy tu nadal obecny folk, ale i sporo rocka, elementy funku i rocka progresywnego, a całość tworzy niesamowity nastrój.

Do słuchania od 23:05 do 1:00 zaprasza Witold Sułek. Z autorem można kontaktować się mailowo: witold.sulek@radio.opole.pl
21:00 STUDIO REPORTAŻU
Jesteśmy już gotowi do kolejnej wyprawy na nieznane wody, do odkrywania nowych lądów, zdobywania skarbów i przeżywania zachwytów nad wodą i człowiekiem. Choć pochodził z gór, Stanisław Skoczeń związany był z wodą. W latach 70. minionego wieku był jednym z najbardziej cenionych (nie tylko w Polsce!) fotografików marynistów. Jego czarno-białe zdjęcia do dzisiaj zachwycają jakością wykonania. Fotografika i jednocześnie kapitana żeglugi wielkiej wspominają jego najbliżsi w reportażu „Aparat noś i na wodzie”.

Usadowimy się dzisiaj również wygodnie na plaży w Serbinowie. To tam z mikrofonem zawędrowała w 1993 roku Ewelina Rusin Różycka. Spotkała się z ludźmi starszymi i niepełnosprawnymi, podopiecznymi domów pomocy społecznej, którzy po raz pierwszy w życiu spędzili widzieli morze. Jakie wrażenie robi ogrom wody na tych, którzy po raz pierwszy stawiają stopy na nadbałtyckiej plaży? Odpowiedzi poszukajmy w reportażu „Zobaczyć morze”.


Do słuchania od 21:05 do 22:00 zaprasza Agnieszka Pospiszyl w zastępstwie za Mariana Staszyńskiego. Z autorką można kontaktować się mailowo: agnieszka.pospiszyl@radio.opole.pl

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »