Radio Opole » Studio Reportażu » Nasze reportaże » 'O pieronie, w którym kochała się ciotka Klara'…
2021-08-03, 14:37 Autor: Marian Staszyński

"O pieronie, w którym kochała się ciotka Klara" - reportaż Agnieszki Pospiszyl

"O pieronie, w którym kochała się ciotka Klara" - reportaż Agnieszki Pospiszyl
Ani nie był przystojny, ani dobrze urodzony, ale coś kobiety do niego ciągnęło. Może legenda bohatera? A może to była fantazja, którą marynarze ponoć mieli większą niż ułani. Co chłopaka z Zabrza połączyło z morzem i dlaczego z marynarki zdezerterował, aby wrócić na Czarny Śląsk?
Minął wiek od czasu, gdy Robert Oszek, marynarz ze Śląska, zebrał takich jak on i stanął do walki w powstaniu. Ze szczątków informacji próbujemy zrekonstruować jego życie, choć trudno ująć w jakichkolwiek ramach życiorys, którym można by obdzielić kilku ludzi, a jeszcze zostanie sporo na dobry hollywoodzki film akcji. Tym bardziej zapraszamy do wysłuchania nowego reportażu Agnieszki Pospiszyl: "O pieronie, w którym kochała się ciotka Klara".

W nagraniach udział wzięli:
  • Zbigniew Gołasz, historyk i autor publikacji oraz wystawy o Robercie Oszku,
  • Tomasz Miegoń, dyrektor Muzeum Marynarki Wojennej w Gdyni,
  • Komandor podporucznik Dariusz Demski, oficer Centrum Operacji Morskich Dowództwa Komponentu Morskiego z Gdyni,
  • Podporucznik rezerwy Grzegorz Wołoszczak, prezes Morskiego Koła Związku Oficerów Rezerwy Rzeczypospolitej Polskiej w Gdyni,
  • Joanna Ojdana, zastępczyni dyrektor Muzeum Śląska Opolskiego w Opolu, dr Katarzyna Szawan, kierowniczka Muzeum Czynu Powstańczego w Górze św. Anny

W reportażu głosów użyczyli również nasi radiowi koledzy: Daniel Klimczak, Paweł Konieczny i Ireneusz Prochera.
O pieronie, w którym kochała się ciotka Klara - reportaż Agnieszki Pospiszyl

Zobacz także

2023-03-03, godz. 08:37 "Siła miłości" - najnowszy reportaż Barbary Tyslik Tego wieczoru przedstawimy premierę - z udziałem Barbary Bukład - która urodziła się w 1943 roku w Kołomyi i będzie naszym przewodnikiem po dziejach niezwykłego… » więcej 2022-07-28, godz. 20:23 "Zielono mi" - reportaż Mariana Staszyńskiego Czy mors może zaopiekować się pszczołami? Kiedy osioł jest szczęśliwy? Dlaczego lisy (choć przeważnie trzeźwe) z Bachusem muszą się poważnie liczyć?… » więcej 2022-05-30, godz. 18:37 "Titita" - reportaż Mariana Staszyńskiego Można je odbić od księżyca, od zorzy polarnej, a nawet od przelatujących samolotów. Choć niewidoczne, mogą oczarować na całe życie. W Opolu dowodzą… » więcej 2022-04-11, godz. 13:35 "Porucznik Jan" - reportaż Barbary Tyslik We wspomnieniach najbliższych Jana Zawiślewskiego jego największą zaletą była przyzwoitość, zapewne wyniesiona z rodzinnego, mazurskiego domu. Zaświadczył… » więcej 2022-03-04, godz. 10:25 "A więc wojna" - reportaż Agnieszki Pospiszyl Kijów, Donbas, Iwano-Frankiwsk, Charków, Borodzianka... Lista ukraińskich miast bombardowanych przez armię rosyjską jest długa. Jeszcze dłuższa jest lista… » więcej 2022-02-28, godz. 10:32 "Michał z placu zabaw" – reportaż Mariana Staszyńskiego Jak to się stało, że królewski Kraków z Prudnikiem przegrał? Dlaczego praca w korporacji przestała go cieszyć? Czy zmiana zawodu może codziennie uśmiech… » więcej 2022-02-09, godz. 09:35 "Apetyt na życie" - reportaż Barbary Tyslik Zaczęło się od hasła, którym "Fundacja OnkoRejs – Wybieram życie", także im, wytyczyła drogę pełną nadziei. Proste zdanie w jakże trudnej chwili:… » więcej 2022-01-27, godz. 11:48 „Marzyłam, by pracować boso” - reportaż Mariana Staszyńskiego Może warto, zanim zapłonie znicz Igrzysk Olimpijskich w Pekinie, zajrzeć do „chińskiej duszy”? Bo chociaż ona w miliardach odsłon występuje, to jednak… » więcej 2022-01-20, godz. 15:21 “Grisza. Chłopiec który przeżył” - reportaż Agnieszki Pospiszyl Grzegorz Tomaszewski miał cztery lata, gdy trafił do obozu koncentracyjnego wraz z rodzeństwem, matką i babcią. Wtedy nazywał się Grisza Żukow. Grzegorzem… » więcej 2021-12-24, godz. 10:20 "Jak to drzewiej na Kresach bywało" - reportaż Barbary Tyslik Nie tylko smak i zapach herbaty z konfiturami przypomniał nam reportaż Barbary Tyslik: "Jak to drzewiej na Kresach bywało". To mieszanka smaków, barw i emocji… » więcej
12345
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »