Radio Opole » Kraj i świat
2023-05-31, 10:50 Autor: PAP

Świeże, zdrowe, polskie: jak wybierać najlepsze warzywa na początku sezonu? (MediaRoom)

Polska ziemia budzi się do życia, a razem z nią budzi się pragnienie świeżych, soczystych warzyw. Jak wybierać te najzdrowsze i najsmaczniejsze, by cieszyć się pełnią lata na talerzu? Właśnie trwa się sezon na młodą marchewkę, botwinkę i kapustę. Każde z nich jest prawdziwym skarbem, ale jak wybierać te najsmaczniejsze i najzdrowsze? Oto kilka rad.

Magia polskich warzyw: zacznij od pochodzenia


Jednym z największych skarbów polskiego lata są soczyste, pełne smaku warzywa sezonowe. Na przełomie maja i czerwca, sklepy i targi zaczynają kusić kolorową mozaiką produktów, prosto od polskich rolników. Ale jak rozpoznać najsmaczniejsze kąski i dokonać najzdrowszego wyboru?


Najpierw warto zwrócić uwagę na pochodzenie. Polska ziemia ma swoje unikalne cechy, które przekładają się na smak i wartość odżywczą rodzimych produktów. Warzywa oznaczone jako „polskie” to gwarancja świeżości, bo czas od zbioru do sprzedaży jest krótszy niż w przypadku importowanych.


Poznaj trzy królowe wiosny: młoda marchewka, botwinka, kapusta


Na przełomie maja i czerwca, szczególnie warto zwrócić uwagę na trzy warzywa: młodą marchewkę, botwinkę i kapustę. Młoda marchewka powinna mieć jasną, intensywną kolorystykę, a jej skórka powinna być gładka i wolna od siniaków czy plam. Botwinka powinna mieć młode, niewielkie liście, niezdrewniałe korzenie i żywy kolor. Podczas wyboru młodej kapusty, należy się upewnić, że jej liście są jasnozielone, świeże i chrupiące, a nie zwiędłe czy brązowe. Główka powinna być również solidna i ciężka w stosunku do swojej wielkości, co ma wskazywać na jej świeżość.


Prześwietl warzywo: kolor, zapach i kształt to klucz


Kolor, zapach i kształt to trzy kluczowe wskazówki, które pomogą ocenić świeżość i jakość warzywa. Intensywny kolor to zazwyczaj oznaka dojrzałości i pełni smaku. Zapach powinien być świeży i charakterystyczny dla danego gatunku. Kształt powinien być regularny, bez widocznych uszkodzeń czy oznak pleśni.


Warto pamiętać, że moc polskich warzyw leży w ich naturalności. Wybierając produkty prosto z polskiej ziemi, nie tylko dbasz o swoje zdrowie, ale też wspierasz lokalną gospodarkę.


Moc Polskich Warzyw


„Moc Polskich Warzyw” to kampania, która powstała z inicjatywy Zrzeszenia Producentów Papryki Rzeczypospolitej Polskiej. Obok ZPPRP, które koordynuje program, udział w projekcie biorą również: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, Stowarzyszenie Producentów Pomidorów i Ogórków pod Osłonami, Stowarzyszenie Malinowy Król, Stowarzyszenie Branży Grzybów Uprawnych oraz Stowarzyszenie Czosnek Galicyjski. Kampania jest finansowana ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.


W maju zainaugurowano już czwartą z kolei odsłonę kampanii, która z roku na rok przybiera na sile dzięki stosowaniu innowacyjnych metod i docieraniu do coraz większego grona konsumentów.


KONTAKT:


Biuro Prasowe Brandmates


Maciej Ogonowski


e-mail: maciej@brandmates.pl


tel. +48 608 680 562


Źródło informacji: Brandmates


UWAGA: Za materiał opublikowany przez redakcję PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”.


Kraj i świat

2024-04-25, godz. 14:00 Szef MSZ w Sejmie: nadrzędnym celem polityki zagranicznej bezpieczeństwo Polski; potrzebna współpraca nie tylko w koalicji… Nadrzędnym celem polityki zagranicznej jest zapewnienie Polsce bezpieczeństwa - powiedział w Sejmie szef MSZ Radosław Sikorski. Zaznaczył, że w obecnych… » więcej 2024-04-25, godz. 14:00 Prognoza pogody na 26 kwietnia Jak informuje Instytut Meteorologii i Gospodarki Wodnej, na przeważającym obszarze Europa będzie znajdować się pod wpływem układów niskiego ciśnienia… » więcej 2024-04-25, godz. 14:00 Gliwice/ Po raz pierwszy w Polsce zastosowano u pacjentów radioterapię adaptacyjną Narodowy Instytut Onkologii w Gliwicach jest pierwszym i jedynym ośrodkiem w Polsce, w którym chorzy na nowotwory są leczeni przy użyciu nowej, bardzo precyzyjnej… » więcej 2024-04-25, godz. 14:00 UE/ Szefowa PE podziękowała Jerzemu Buzkowi za pracę w europarlamencie Szefowa Parlamentu Europejskiego Roberta Metsola podziękowała w czwartek w Strasburgu europosłowi Jerzemu Buzkowi (PO) za jego pracę w PE. Buzek wcześniej… » więcej 2024-04-25, godz. 14:00 Bosak: polska polityka zagraniczna nadal jest zakładnikiem polityki wewnętrznej (krótka6) Gdyby z wystąpienia szefa MSZ Radosława Sikorskiego odjąć wątki związane z polemiką z PiS-em, to ta informacja byłaby przynajmniej o 1/3 krótsza; polska… » więcej 2024-04-25, godz. 14:00 Paris Hilton wyprodukuje dokument o „popkulturowej mizoginii”, której ofiarami padły m.in. Britney Spears i Jennifer… Dziedziczka hotelowej fortuny nabyła prawa do ekranizacji książki „Toxic: Women, Fame, and the Tabloid 2000s”, która w styczniu trafiła do księgarń… » więcej 2024-04-25, godz. 14:00 Billie Jean King Cup - turniej finałowy w listopadzie w Sewilli w nowej formule Turniej finałowy Billie Jean King Cup zostanie rozegrany w dniach 12-20 listopada w Sewilli w zmienionym formacie play off, podobnym do formuły Pucharu Davisa… » więcej 2024-04-25, godz. 13:50 TSUE: Polska ma zapłacić 7 mln euro za niewdrożenie dyrektywy o ochronie sygnalistów Trybunał Sprawiedliwości UE orzekł w czwartek, że Polska nie podjęła niezbędnych działań, by wcielić do swojego systemu prawnego przepisów unijnej dyrektywy… » więcej 2024-04-25, godz. 13:50 Konieczny: solidarność z Kijowem jest dzisiaj polską racją stanu (krótka4) Solidarność z Kijowem jest dzisiaj polską racją stanu i jestem bardzo szczęśliwy, że ten fakt rozumie dzisiaj prawie cała polska klasa polityczna - powiedział… » więcej 2024-04-25, godz. 13:50 Trzecia Droga: to historyczny dzień, bo po latach przerwy do Sejmu wracają informacje nt. kierunku polskiej dyplomac… To historyczny dzień; po latach przerwy do Sejmu wracają informacje nt. kierunku polskiej dyplomacji, a skuteczna dyplomacja to najważniejsze narzędzie gwarantujące… » więcej
1234567
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »