Radio Opole » Kraj i świat
2022-09-26, 08:10 Autor: PAP

Zakwas - niezbędny składnik smacznego i zdrowego chleba (MediaRoom)

Dobry chleb powinien być zrobiony na zakwasie, mieć dobrze wypieczoną skórkę - trzeba go dotknąć, powąchać, a najlepiej także spróbować, tak jak degustuje się dobre wino - mówi Karl de Smedt, piekarz i bibliotekarz chlebowych zakwasów. W jedynej na świecie Bibliotece Zakwasów chlebowych Puratos mieszczącej się w St. Vith w Belgii, znajduje się 137 zakwasów z 25 krajów świata.

Materiał do pobrania: https://pap-mediaroom.pl/zdrowie-i-styl-zycia/zakwas-niezbedny-skladnik-smacznego-i-zdrowego-chleba



„Dobry chleb na pierwszy rzut oka powinien mieć piękną i odpowiednio wypieczoną skórkę, która nie może być za ciemna, ani za jasna. Najważniejsze to dotknąć chleba, żeby zobaczyć, czy jest chrupiący, czy miękki, powąchać go, odkryć smaki, trochę tak, jak się to robi z kieliszkiem wina: patrzysz na kolor, obserwujesz jak rozlewa się po ściankach, czujesz aromaty i w końcu smakujesz” - wyjaśnia Karl de Smedt pytany o to, w jaki sposób rozpoznać dobry chleb na sklepowej półce „Tak więc chleby powinny najpierw dobrze wyglądać, a potem odkrywanie polega na ich spróbowaniu, i to powinno być po prostu niesamowitym doświadczeniem” - wskazuje.


„Miałem szczęście, że mogłem skosztować trochę polskiego chleba. W jednej z waszych piekarni spróbowałem naprawdę niesamowitego chleba z makiem w środku. Miał fantastyczną skórkę. To chleb, który mógłbym jeść codziennie. Bardzo mnie ucieszyło, że również w Polsce nastąpiło odrodzenie chlebów o idealnej konsystencji, z charakterem i pełnych smaku” - dodaje ekspert.


Według Karla de Smedt’a dziś tradycyjne pieczywo znowu staje się popularne, bo konsumenci szukają smacznego i zdrowego chleba. „Trzeba cofnąć się w czasie i uświadomić sobie, że do takich wypieków niezbędny jest zakwas, który jest najstarszym składnikiem używanym do wypieku chleba. Zakwas istnieje od tysięcy lat. Dopiero w ciągu ostatnich 150 lat trochę zaniknął, ponieważ na rynku pojawiły się drożdże komercyjne” - wyjaśnia. „Teraz wiemy, że chleb żytni wymaga zakwasu, aby nadawał się do pieczenia, ale w przypadku chlebów pszennych nastąpiło całe odrodzenie tej starodawnej metody pieczenia, a to ma same korzyści, jeśli chodzi o smak. Zakwas nadaje chlebowi przyjemną teksturę, a na dodatek sprawia, że jest on łatwiej strawny” - uzupełnia.


Karl de Smedt mówi, że przepis na zakwas chlebowy jest bardzo prosty - wystarczy do mąki dodać wody. „Każdy może go zrobić. Jest to po prostu mieszanina mąki i wody, do której codziennie dodajemy mąkę i wodę, aż po pięciu, siedmiu, dziesięciu dniach otrzymujemy coś, co pachnie trochę jak jogurt, gdzie mikroorganizmy znajdujące się w środku wytworzyły aromaty, kwasy, alkohol i CO2, aby chleb wyrósł. Tak więc podstawowym celem zakwasu jest sprawienie, aby chleb wyrósł i nabrał smaku” - tłumaczy.


Podczas tego procesu rozpoczyna się przekształcanie białek w aminokwasy, które są niezbędnym budulcem naszego organizmu. „Kiedy zakwas już powstanie, zachowuje się on trochę jak człowiek lub zwierzę domowe. Żyje, trzeba go karmić i w zależności od tego, jak się to robi, w jakiej temperaturze i w jakich warunkach, można zaobserwować wahania. Na tym polega złożoność prostoty robienia zakwasu, który w rzeczywistości jest bardzo skomplikowany” - zwraca uwagę specjalista od piekarnictwa.


Karl De Smedt jest piekarzem i bibliotekarzem w Bibliotece Zakwasów położonej w belgijskim miasteczku Saint-Vith. Została ona założona w październiku 2013 roku przez firmę Puratos w celu zachowania i promowania chlebowego zakwasu jako dziedzictwa tradycyjnie przygotowywanego chleba.


„Biblioteka Zakwasów to inicjatywa non-profit firmy Puratos, która ma na celu przyczynić się do rozwoju świata fermentacji i technologii fermentacji. Chronimy bioróżnorodność zakwasu, analizując i izolując mikroorganizmy, które tam znajdziemy. Zakwasy przechowujemy w temperaturze minus 80 stopni C” - opowiada De Smedt. „Chronimy dziedzictwo piekarnictwa, ponieważ kiedy otrzymujemy zakwas, dokumentujemy go dokładnie na podstawie informacji, które przekazuje nam piekarnia lub osoba, od której pochodzi, a także, co nie mniej ważne, mamy fizyczną próbkę zakwasu w bibliotece, aby zapewnić wsparcie na wypadek, gdyby coś poszło nie tak w miejscu pochodzenia, gdzie piekarz mógłby stracić zakwas” - zaznacza.


Obecnie w Bibliotece Zakwasów znajduje się kolekcja 137 zakwasów pochodzących z 25 krajów, m.in. z Francji, Włoch, Australii, Peru, Brazylii i jeden z Polski.


Źródło informacji: PAP MediaRoom


UWAGA: Za materiał opublikowany przez redakcję PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”.


Kraj i świat

2022-12-06, godz. 08:20 P. Sałek o dostawie uzbrojenia z Korei Płd.: Polsce potrzeba dziś coraz więcej sprzętu do obrony Polsce potrzeba dziś coraz więcej sprzętu do obrony - podkreślił we wtorek doradca prezydenta Paweł Sałek. Potwierdził, że w odbiorze uzbrojenia z Korei… » więcej 2022-12-06, godz. 08:20 Liga NBA - wyniki, tabele Wyniki poniedziałkowych meczów koszykarskiej ligi NBA: Atlanta Hawks - Oklahoma City Thunder 114:121 Charlotte Hornets - Los Angeles Clippers 117:119Dallas… » więcej 2022-12-06, godz. 08:10 Śląskie/ Trzy osoby zginęły w wypadku w Boronowie pod Lublińcem Trzy osoby zginęły wskutek wypadku drogowego, do jakiego doszło we wtorek rano w miejscowości Boronów nieopodal Lublińca (Śląskie). Przyczepa samochodu… » więcej 2022-12-06, godz. 08:00 Tatry słowackie/ 24-letni Polak zginął na Gerlachu Słowaccy ratownicy górscy odnaleźli ciało 24-letniego turysty z Polski, który samotnie wybrał się w poniedziałek na najwyższy szczyt w Tatrach - Gerlach… » więcej 2022-12-06, godz. 08:00 Liga NHL - wyniki, tabele Wyniki poniedziałkowych meczów hokejowej ligi NHL: Boston Bruins - Vegas Golden Knights 3:4 (po karnych)New York Rangers - St. Louis Blues 6:4Edmonton Oilers… » więcej 2022-12-06, godz. 07:50 Warmińsko-mazurskie/ IMGW przedłużył alert o marznących opadach Instytut Meteorologii i Gospodarki Wodnej przedłużył do godz. 22 we wtorek czas obowiązywania ostrzeżenia przed marznącymi opadami w woj. warmińsko-mazurskim… » więcej 2022-12-06, godz. 07:40 GDDKiA: wszystkie drogi krajowe przejezdne; pracują 134 pojazdy zimowego utrzymania Wszystkie drogi krajowe są przejezdne, pracują na nich 134 pojazdy zimowego utrzymania dróg - poinformował we wtorek rano PAP Kryspin Wiktorowski z punktu… » więcej 2022-12-06, godz. 07:30 RFN/ Zbadano umysły pierwszych niemieckich nazistów z 1934 roku; "nienawiść do Żydów, kult Hitlera" W 1934 roku Theodore Abel, socjolog z Nowego Jorku, postanowił dowiedzieć się, co skłoniło ludzi do przyłączania się do partii nazistowskiej w Niemczech… » więcej 2022-12-06, godz. 07:20 Sondaż IBRiS dla "Rzeczpospolitej": Fundusze z KPO ważniejsze niż koalicja Blisko 66 proc. ankietowanych zgadza się z tezą, że odblokowanie KPO jest ważniejsze niż los koalicji PiS z Solidarną Polską - wynika z sondażu IBRiS dla… » więcej 2022-12-06, godz. 07:20 M. Wójcik dla "Naszego Dziennika": opozycja chce zrobić coś, co doprowadzi do rozbujania całej sytuacji politycznej… Opozycja chce zrobić coś, co doprowadzi do rozbujania całej sytuacji politycznej w Polsce. Gdyby ten wniosek okazał się skuteczny, doprowadziłoby to w praktyce… » więcej
1234567
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »