GIS: w wyrobach rybnych wykryto zanieczyszczenia tlenkiem etylenu
GIS został poinformowany o prowadzonym przez firmę THAI UNION POLAND sp. z o.o. (84-250 Gniewino, Strzebielinko 22), wycofaniu wyprodukowanych przez nią niektórych wyrobów rybnych ze względu na zastosowanie do ich produkcji składnika zanieczyszczonego tlenkiem etylenu.
Tlenek etylenu jest substancją szkodliwą dla zdrowia, jej obecność w żywności jest niedozwolona w krajach w Unii Europejskiej.
Wśród wycofanych produktów są wybrane partie filetów z makreli w sosie curry i filetów śledziowych w sosie pomidorowym z papryką.
Szczegółowy wykaz wycofywanych partii dostępny jest pod adresem www.gov.pl/web/gis/ostrzezenie-publiczne-dotyczace-zywnosci-wycofanie-okreslonych-wyrobow-rybnych-ze-wzgledu-na-zastosowanie-skladnika-zanieczyszczonego-tlenkiem-etylenu.
GIS zaleca, by nie spożywać wyrobów rybnych wymienionych w komunikacie. (PAP)
Autor: Katarzyna Lechowicz-Dyl
ktl/ mir/