Radio Opole » Ze zdrowiem Ci do twarzy w Radiu Opole » Posłuchaj audycji prowadzonych przez Katarzynę… » Budyń z awokado i tortilla w trzech odsłonach!…
2020-08-08, 19:08 Autor: Katarzyna Zawadzka

Budyń z awokado i tortilla w trzech odsłonach! Alicja Kałka o zdrowych kaloriach [FILM + PRZEPISY!]

Alicja Kałka i Katarzyna Zawadzka. "Chcę wyjechać na wieś" - Balcarzowice [fot. Marcin Boczek]
To było bardzo smaczne spotkanie w Balcerzowicach! O bogate w składniki odżywcze przekąski zadbała Alicja Kałka z Poradni Dietetycznej Zdrowa Kaloria w Strzelcach Opolskich. W plenerowym studiu pokazała, jak błyskawicznie można przygotować budyń z awokado i tortillę w trzech odsłonach! Nakarmiła przy tym ekipę Radia Opole, która bardzo poleca zamieszczone poniżej przepisy.


BUDYŃ Z AWOKADO :

Składniki :
- awokado – ½ szt – ok 70g
- banan – 1 sztuka – ok 115g
- kakao ciemne – 1 łyżeczka – ok 4g
- opcjonalnie : płatki migdałowe / wiórki kokosowe – 1 łyżeczka

Obrane awokado i banan blendujemy lub rozgniatamy widelcem na miazgę, dodajemy kakao i płatki lub wiórki kokosowe.
Gotowy budyń możemy udekorować świeżymi owocami sezonowymi np. malinami czy borówkami.

W porcji - 305kcal
Białko – 5,3g
Tłuszcze – 17,1g
Węglowodany – 35g
Potas – 95 mg
Błonnik – 4,5g
Żelazo – 1,6 mg

Poza tym sporo:
- wit. Z grupa C,E i A – pełniących rolę przeciwutleniaczy
- wit z gupy B – w tym tak ważny kwas foliowy
- kwas oleinowy – obniżający poziom cholesterolu
- i potas - regulujący ciśnienie krwi

TORTILLA W TRZECH ODSŁONACH:

Składniki stanowiące podstawę do każdej z nich są takie same, zmieniamy natomiast jeden podstawowy składnik do wyboru:
- kurczak ,
- łosoś ,
- ser feta

Składniki podstawowe :
- tortilla wrap pełnoziarnista – szt – ok. 60g
- dowolna sałata – dowolna ilość
- pomidor – 1 szt – ok 100g
- czerwona cebula – 30g
- papryka czerwona – 1/ 4 szt – ok 40g

Sos :
- Musztarda – 1 łyżeczka – ok 10g
- miód – 1 łyżeczka – ok 14g
- sok z cytryny – 1 łyżka
- oliwa z oliwek – ½ łyżeczka – ok 4g

Składniki sosu dokładnie ze sobą łączymy – najlepiej za pomocą małego słoiczka.
Placek tortilli możemy przed nakładaniem składników podgrzać na suchej patelni lub w piekarniku, ale nie jest to konieczne.

Przygotowanie :
Na placku układamy rozdrobnioną sałatę, pokrojone wg uznania pozostałe warzywa.
Dodajemy główny składnik :
- kurczak gotowany lub grillowany – 100g
- lub łosoś wędzony – pół opakowania – ok 60g
- ser feta – żółta – ok 50g

Całość polewamy sosem i zwijamy w rolkę lub kopertę, a następnie owijamy w papier lub folię spożywczą.

Wartość odżywcza Tortilli z kurczakiem :
- energia – 440kcal
- białko – 30,6g
- węglowodany – 52,5g,
- tłuszcze – 11,6g
- błonnik – 6,5g
- potas – 901,8 mg
- żelazo – 4,9g
- wit. C – 80,5mg

Wartość odżywcza Tortilii z łososiem :
- energia -489 kcal
- białko – 24,7g
- tłuszcze – 19,2 g
- węglowodany – 62,8g
- błonnik – 6,5g
- potas – 516,8mg
- żelazo – 4,5mg
- wit. C – 80,5mg

Wartość odżywcza Tortilii z serem feta :
- energia – 440 kcal
- białko – 15,6g
- tłuszcze – 16,3g
- węglowodany – 56,3g
- błonnik – 6,5g
- żelazo – 4,5g
- wit. C – 80,5 mg

Zobacz także

2022-06-11, godz. 13:52 Jak się starzeć bez godności? Rozmowa z Ewą Winnicką i Magdaleną Grzebałkowską Sprawdzimy, jak... "starzeć się bez godności?". Magdalena Grzebałkowska i Ewa Winnicka zrobiły o tym serię podcastów i wydały książkę. Opole odwiedziły… » więcej 2022-05-28, godz. 14:44 W czym tkwi życia sęk? Rozmowa z Łukaszem Masiukiewiczem Posłuchajcie rozmowy z twórcą ludowym i rzeźbiarzem - Łukaszem Masiukiewiczem. Zaczęło się od kawałka drewna, a potem było już tylko o tym, jaki jest… » więcej 2022-05-24, godz. 11:45 "Insulinooporność. Dieta i styl życia". Iwona Wierzbicka o swojej książce Czym jest insulinooporność? Jaki styl życia będzie doskonałą profilaktyką? I co zrobić, jeśli takie zaburzenie już się pojawiło? Na te pytania odpowiedziała… » więcej 2022-05-24, godz. 10:43 Leśna Klasa, Akademia i Przedszkole. Rozmowa z Katarzyną Sową Sprawdziliśmy, jak rozwija się leśna edukacja w gminie Łubniany. Zaczęło się od przedszkola, a teraz działają tam również Leśna Klasa i Leśna Akademia… » więcej 2022-05-19, godz. 10:18 Szukaj radości w uczeniu się! Rozmowa z Markiem Tkaczykiem Co warto wiedzieć ucząc się kolejnych języków? Do tego tematu powrócimy w kolejnej rozmowie z Markiem Tkaczykiem, który prowadzi szkoły językowe i uczy… » więcej 2022-05-10, godz. 12:19 O przewodniku "Opolskie na rowery" z autorem Przemysławem Supernakiem Jakie trasy rowerowe na Opolszczyźnie warto odwiedzić planując majową wycieczkę? Jak wygląda praca nad wytyczeniem takich szlaków? Na ten temat rozmawialiśmy… » więcej 2022-05-10, godz. 07:20 Maj doskonały na dziką kuchnię. Rozmowa z Dominiką Krajczy Czy jakakolwiek roślina zasługuje na to, aby nazywać ją chwastem? Fitoterapeutka i dietetyczka Dominika Krajczy opowiedziała nam o dzikich roślinach jadalnych… » więcej 2022-05-08, godz. 18:11 WWO, czyli wysoko wrażliwa osoba. Rozmowa z Katarzyną Mordowską-Broszkiewicz Czym jest wysoka wrażliwość i jak ją zdiagnozować? Czy książki Elaine Aron zyskały aprobatę wśród psychologów? Dlaczego warto być świadomym swojej… » więcej 2022-05-02, godz. 15:16 O sztuce saunowania. Rozmowa z Leszkiem Kryniewskim Poznawaliśmy historię sauny, jej walory i zasady zdrowego saunowania. Na ten temat wypowiedział się sędzia na międzynarodowych zawodach saunamistrzów -… » więcej 2022-05-01, godz. 18:27 Zadbaj najpierw o siebie. Dlaczego to takie ważne i jak to zrobić? Być dla siebie priorytetem - to bardzo ważne! Świadomość w tym obszarze wciąż rośnie, ale często trudno jest tę wiedzę wykorzystać w praktyce. Co zrobić… » więcej
34567
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »