Radio Opole » Program Radia Opole

Radio Opole (antena główna) z 23 marca 2019 roku

23:00 MUZYKA ŹRÓDEŁ
Renaud Garcia Fons - urodził się w 1962 roku w pobliżu Paryża, jednak jego rodzice pochodzą z Katalonii - regionu północno-wschodniej Hiszpanii. Jego współpraca z niemieckim producentem i twórcą wytwórni Enja Records Matthiasem Winckelmannem zaowocowała dziewięcioma albumami: Légendes, Alboréa, Oriental Bass, Fuera (z akordeonistą Jean-Louis Matinierem), Navigatore, Entremundo, Arcoluz, La Línea del Sur z wokalistką Esperanzą Fernandez oraz wydanym w 2010 r. Méditerranées. Poza życiem koncertowym, Renaud jest też płodnym kompozytorem stale wzbogacającym repertuar swoich zespołów oraz tworzącym na specjalne zamówienia.

Melius Abundare - sięgają po zapomniane utwory, między innymi z terenów Ukrainy, grają na zabytkowych instrumentach, pochodzą z trzech krajów. Wykonują utwory głównie ze zbioru pieśni religijnych z XVIII wieku pochodzących z Poczajowa na Wołyniu. Część z nich to pieśni czysto religijne, inne ludowe.

Do słuchania od 23:05 do 1:00 w nocy zapraszają Marzena i Jacek Mielcarkowie.
Napisz do autorów: marzena.mielcarek@radio.opole.pl

Zobacz: Ramówka 2019 - pasmo główne
Zobacz: Radio Opole 2 Kultura (DAB+)
1:00 RADIO OPOLE DO ŚWITU
W paśmie nocnym Radia Opole dowiemy się
  • jakie dodatkowe funkcje pełni przydomowy ogródek
  • czy polscy Tatarzy żyją w najpiękniejszym miejscu na świecie
  • czym zaskoczy nas Park Dendrologiczny w Lipnie niedaleko Niemodlina
  • czy pasja podróżowania może być sposobem na życie
  • gdzie Polacy mogą popijać herbatę susząc się po morskiej kąpieli i spoglądając na groźną pustynię jednocześnie
Pojawią się interesujące cykle tematyczne i felietony, rozmowy, reportaże, słuchowiska, nie zabraknie audiobooka i przeglądu prasy popularno-naukowej oraz podróżniczej.

Od 1:00 do 6:00 rano zaprasza do słuchania Adrian Chimiak.
Do autora można napisać tu: adrian.chimiak@radio.opole.pl

Zobacz: Ramówka 2019 - pasmo główne
Zobacz: Radio Opole 2 Kultura (DAB+)
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »