Radio Opole » W cztery oczy » Nasze rozmowy » Jan Burniak o tym, jak wielu ludzi wciąż korzysta…
2020-10-17, 08:35 Autor: Joanna Matlak

Jan Burniak o tym, jak wielu ludzi wciąż korzysta z Banku Żywności

Jan Burniak o tym, jak wielu ludzi wciąż korzysta z Banku Żywności
- Te dwa dni się ze sobą wiążą - powiedział w porannej rozmowie „W cztery oczy Jan Burniak, prezes Banku Żywności w Opolu. Rozmawialiśmy bowiem o Światowym Dniu Żywności, który był w piątek i o Międzynarodowym Dniu Walki z Ubóstwem, który przypada na sobotę.

- Określa się, że 1,2 mld ludzi na świecie za mniej niż dolara dziennie. W Polsce to też bardzo dużo ludzi. Było ich 1 mln 600 tysięcy, ostatnio ta liczba wzrosła do 2 milionów – mówił nasz gość. – W naszym regionie sytuacja też jest nieciekawa, bo około 60 tys. osób jest na garnuszku pomocy społecznej – mówił Jan Burniak.


- My pomagamy osobom, które mają dochód na osobę większy o 100% niż określa ustawa o pomocy społecznej, więc możemy pomóc większej ilości ludzi. Większość naszych beneficjentów to ośrodki pomocy społecznej, które rozdają żywność podległym sobie osobom.


- Badania pokazują, że w Polsce marnujemy około 9 mln ton artykułów spożywczych. Około 53% jest niszczona przez konsumentów, dzieje się to na różnych etapach, bo część niszczy się w czasie produkcji czy też transporcie. Ale mnóstwo żywności się wyrzuca – powiedział Jan Burniak.

Zobacz także

2021-05-09, godz. 08:19 Tobiasz Nykamowicz o tym, czy Opolszczyzna jest przyjazna rowerzystom Czy Opolszczyzna jest przyjazna rowerzystom? Jak rozwijać sieć tras rowerowych w naszym regionie? O tym rozmawialiśmy z Tobiaszem Nykamowiczem, inżynierem… » więcej 2021-05-08, godz. 08:18 Piotr Mielec o tym, czy branża turystyczna jest w stanie odrobić straty po lockdownie Od dziś działalność wznawiają hotele, a w kolejnych tygodniach harmonogram luzowania obostrzeń zakłada odmrażanie restauracji i sfer fitness. Czy lato… » więcej 2021-05-03, godz. 08:30 Dr Bartosz Kuświk o wybuchu III powstania śląskiego W nocy z 2 na 3 maja 1921 roku doszło do wybuchu III powstania śląskiego. Jak wyglądał poranek powstańców? Jakie były poszczególne fazy powstania? O tym… » więcej 2021-05-02, godz. 08:30 Jerzy Czerwiński o Dniu Flagi Narodowej i Dniu Polaków za granicą Towarzyszy Polakom w ważnych chwilach, zarówno podczas wzniosłych wydarzeń jak i w dniach żałoby np. po stracie wybitnych rodaków – mowa o fladze narodowej… » więcej 2021-05-01, godz. 08:30 Wojciech Rajchel o obchodach Święta Pracy Kiedyś wielkie pochody na ulicach miast, dziś musi wystarczyć złożenie kwiatów… Opolski OPZZ mimo pandemii chce przypominać o Święcie Pracy i planuje… » więcej 2021-04-24, godz. 09:00 Monika Bartel o stacjonarnych punktach do samospisu internetowego w Narodowym Spisie Ludności 1 kwietnia uruchomiliśmy punkt do samospisu internetowego w Opolu w Urzędzie statystycznym przy ul. Kołłątaja 5B. Cieszył się dużym zainteresowaniem, uruchomiliśmy… » więcej 2021-04-18, godz. 08:25 Monika Bartel o tym, dlaczego tak mało mieszkańców Opolszczyzny wzięło udział w Narodowym Spisie Ludności 6.56% mieszkańców Opolszczyzny spisało się w Narodowym Spisie Ludności i Mieszkań. Odsetek w kraju wynosi 8%, więc mamy trochę mniej osób spisanych niż… » więcej 2021-04-17, godz. 08:20 Violetta Porowska o Konkursie dla Kół Gospodyń Wiejskich, nad którym patronat ma Małżonka Prezydenta RP W niedzielę mija termin wysyłania zgłoszeń do o Konkursu dla Kół Gospodyń Wiejskich o Nagrodę Małżonki Prezydenta RP. - Zarówno Pani Prezydentowa… » więcej 2021-04-11, godz. 08:30 Marek Witek o podejściu Polaków do cudzoziemców Czy się boimy, czy akceptujemy, czy jesteśmy otwarci wobec cudzoziemców? Odpowiedzi na te pytania znajdą się w badaniu, które będą realizować naukowcy… » więcej 2021-04-10, godz. 08:30 Magdalena Kalicka o katastrofie smoleńskiej z 10 kwietnia 2010 roku To już 11 lat. 10 kwietnia 2010 roku pod Smoleńskiem zginęło 96 osób: załoga TU-154 i polska delegacja z prezydentem Lechem Kaczyńskim na czele. O poranku… » więcej
12345
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »