Radio Opole » W cztery oczy » Nasze rozmowy » Jan Burniak o tym, jak wielu ludzi wciąż korzysta…
2020-10-17, 08:35 Autor: Joanna Matlak

Jan Burniak o tym, jak wielu ludzi wciąż korzysta z Banku Żywności

Jan Burniak o tym, jak wielu ludzi wciąż korzysta z Banku Żywności
- Te dwa dni się ze sobą wiążą - powiedział w porannej rozmowie „W cztery oczy Jan Burniak, prezes Banku Żywności w Opolu. Rozmawialiśmy bowiem o Światowym Dniu Żywności, który był w piątek i o Międzynarodowym Dniu Walki z Ubóstwem, który przypada na sobotę.

- Określa się, że 1,2 mld ludzi na świecie za mniej niż dolara dziennie. W Polsce to też bardzo dużo ludzi. Było ich 1 mln 600 tysięcy, ostatnio ta liczba wzrosła do 2 milionów – mówił nasz gość. – W naszym regionie sytuacja też jest nieciekawa, bo około 60 tys. osób jest na garnuszku pomocy społecznej – mówił Jan Burniak.


- My pomagamy osobom, które mają dochód na osobę większy o 100% niż określa ustawa o pomocy społecznej, więc możemy pomóc większej ilości ludzi. Większość naszych beneficjentów to ośrodki pomocy społecznej, które rozdają żywność podległym sobie osobom.


- Badania pokazują, że w Polsce marnujemy około 9 mln ton artykułów spożywczych. Około 53% jest niszczona przez konsumentów, dzieje się to na różnych etapach, bo część niszczy się w czasie produkcji czy też transporcie. Ale mnóstwo żywności się wyrzuca – powiedział Jan Burniak.

Zobacz także

2021-03-13, godz. 08:35 Marek Tomków o zestawieniu najbardziej wpływowych osób w systemie ochrony zdrowia a także o szczepionkach przeciwko… Marek Tomków prezes Prezes Opolskiej Okręgowej Rady Aptekarskiej i wiceprezes Naczelnej Rady Aptekarskiej awansował na 46. miejsce w rankingu najbardziej wpływowych… » więcej 2021-03-07, godz. 08:45 Michał Kramarz o aplikacji "Opole Plus" Gościem porannej rozmowy „W cztery oczy” był Michał Kramarz, zastępca naczelnika Biura Obsługi Inwestora w Urzędzie Miasta Opola, który opowiadał o… » więcej 2021-03-06, godz. 08:45 Piotr Ciona o XI edycji Ogólnopolskiego Konkursu Plastycznego dla Dzieci Gościem porannej rozmowy „W cztery oczy” był Piotr Ciona, zastępca dyrektora KRUS w Opolu, który przedstawił szczegóły kolejnego konkursu skierowanego… » więcej 2021-02-28, godz. 08:25 Damian Kolarczyk o tym, dlaczego Park Naukowo Technologiczny przystąpił do Polskiej Chmury Park Naukowo-Technologiczny w Opolu dołączył do Polskiej Chmury. - Polska Chmura to porozumienie wiodących dostawców usług chmurowych - wyjaśnił w porannej… » więcej 2021-02-27, godz. 08:25 Monika Bartel o tym, jak wyglądały szkolenia kandydatów na rotmistrzów Monika Bartel z Urzędu Statystycznego Dobiegają końca szkolenia kandydatów na rachmistrzów. W województwie opolskim rachmistrzów potrzeba około 400, zgłosiło… » więcej 2021-02-21, godz. 08:30 Antoni Konopka o sieci Dziedzictwa Kulinarnego Opolszczyzny - Sieć dziedzictwa kulinarnego to realizacja pewnego pomysłu, który też przewija się w naszym kraju, kiedy mówimy o tym, że trzeba zbliżyć konsumenta… » więcej 2021-02-20, godz. 08:30 Agnieszka Okupniak o konkursie "Opolska Marka" - Celem konkursu jest wyłonienie najlepszych produktów usług, inicjatyw pracodawców z regionu ale też szeroka promocja przedsiębiorców – mówiła w porannej… » więcej 2021-02-14, godz. 08:25 Aleksander Iszczuk o rankingu najlepszych szkół średnich, w którym wysoko uplasowały się dwa licea i dwa technika… - Jest niewątpliwie trudniej, ale konkursy i olimpiady są nadal organizowane - powiedział w porannej rozmowie "W cztery oczy" Aleksander Iszczuk, naczelnik… » więcej 2021-02-13, godz. 08:25 Bernard Gaida o międzynarodowej inicjatywie obywatelskiej Minority SafePak odnośnie praw mniejszości Ponad milion podpisów zebranych w całej Unii Europejskiej nie pomogło. Inicjatywa obywatelska stworzona w Federacyjnej Unii Narodowości Europejskich nie została… » więcej 2021-02-07, godz. 08:35 Maciej Kalski o projekcie „Opolskie staże z PO WER-em” – Cel projektu jest taki, by poprzez udział w stażu zawodowym, trwającym do 6 miesięcy, zainteresowani podnieśli swoje kompetencje i kwalifikacje zawodowe… » więcej
34567
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »