Radio Opole » W cztery oczy / Poglądy i osądy » Nasze rozmowy » Rozmowa z Januszem Wroną oraz komentarz Jakuba R ...
2016-11-18, 09:22 Autor: Barbara Więcek

Rozmowa z Januszem Wroną oraz komentarz Jakuba Roszuka

Janusz Wrona o rodzimej gospodarce rybackiej, także opolskiej
Dr Janusz Wrona, dyrektor Departamentu Rybołówstwa w Ministerstwie Gospodarki Morskiej i Żeglugi Śródlądowej
- Pokonanie norweskiego łososia jest raczej niemożliwe, ale polski karp ma swoich odbiorców, między innymi dlatego, że zainteresowało się nim przetwórstwo. Nie trzeba go kupować żywego, można go kupić w takiej formie, że od razu nadaje się do wrzucenia na patelnię - powiedział w rozmowie "W cztery oczy" dr Janusz Wrona. Nasz gość dodał, że Opolszczyzna z dużą ilością wód i tradycjami rybackimi oraz produkcją na poziomie prawie 2 tysięcy ton karpia rocznie - sytuuje się na trzecim lub czwartym miejscu w kraju, a takie imprezy jak rozpoczynające się dziś Wojewódzkie Święto Karpia, to znakomita okazja do promocji polskich ryb.
Jakub Roszuk o Wojewódzkim Święcie Karpia
Jakub Roszuk, prezes Rybackiej Lokalnej Grupy Działania "Opolszczyzna"
- Wojewódzkie Święto Karpia zaczyna się od konferencji rybackiej, w której wezmą udział hodowcy i urzędnicy. Będziemy rozmawiali o prawie wodnym. Mamy nadzieję, że tak jak obiecała pani premier, hodowcy ryb nie zostaną obciążeni gigantycznymi opłatami za korzystanie z wody - powiedział w "Poglądach i osądach" Jakub Roszuk. W sobotę dalsza część święta - na zamku w Niemodlinie odbędzie się między innymi konkurs kulinarny, w którym oceniane będą różne potrawy z ryb.

Zobacz także

2018-08-05, godz. 09:05 Hm. Łukasz Czarnecki o Zlocie Związku Harcerstwa Polskiego w Gdańsku W poniedziałek (06.08) na Wyspie Sobieszewskiej w Gdańsku rozpoczyna się Zlot Związku Harcerstwa Polskiego. Weźmie w nim udział około 12 tysięcy harcerzy. Na ... » więcej 2018-08-05, godz. 08:40 Rozmowa z Maciejem Sadłoniem o rosnącej popularności strzelectwa - Strzelectwo staje się z każdym rokiem coraz popularniejsze - mówił Maciej Sadłoń. Prezes zarządu Opolskiego Klubu Strzeleckiego Husarz przyznał też, że przy ... » więcej 2018-08-04, godz. 09:05 Janusz Trzepizur o Mistrzostwach Europy w Lekkoatletyce Berlin 2018 W poniedziałek (06.08) ruszają lekkoatletyczne Mistrzostwa Europy. W Berlinie liczyć będziemy na medale Polaków. Kto jest faworytem zmagań? Za jakich reprezen ... » więcej 2018-08-04, godz. 08:40 Rozmowa z Elżbietą Kampą o wakacjach w bibliotece - W okresie wakacyjnym na popularności zyskują lektury dostarczające przede wszystkim rekreacji. Ogromnie popularna jest sensacja, która zastąpiła klasyczne p ... » więcej 2018-08-03, godz. 09:51 Rozmowa z Arkadiuszem Wiśniewskim i komentarz Małgorzaty Stelnickiej Arkadiusz Wiśniewski, prezydent Opola - Skoro rewitalizujemy ulicę Krakowską, plac Teatralny czy plac Kopernika, to nie możemy także zapomnieć o placu przed d ... » więcej 2018-08-02, godz. 09:37 Rozmowa z Tomaszem Krzemienowskim i komentarz Andrzeja Ruczyńskiego - Zdarza się, że dzwonią do nas pracownicy z pytaniem, czy to prawda, że jeżeli temperatura przekroczyła 30 stopni Celsjusza, to oni nie muszą iść do pracy, b ... » więcej 2018-08-01, godz. 09:46 Rozmowa z Piotrem Mielcem i komentarz Marka Trejdy - To jest bardzo udany sezon turystyczny, gestorzy miejsc noclegowych twierdzą, że mają pełne obłożenia. Są w regionie miejsca, gdzie na wolne pokoje można li ... » więcej 2018-07-31, godz. 09:55 Albert Ogiolda o tym, jak Powstanie Warszawskie postrzega młode pokolenie Albert Ogiolda, pasjonata historii, członka klubu kibiców Odry Opole i organizatora biegu "Tropem wilczym" - Na kibicach cały czas ciąży opinia, że to pijacy ... » więcej 2018-07-31, godz. 09:17 Dr Renata Kobylarz-Buła o powstańcach warszawskich, którzy trafili do stalagu Lamsdorf Dr Renata Kobylarz-Buła zastępcą dyrektora Centralnego Muzeum Jeńców Wojennych - Powstanie Warszawskie miało też pływ na historie Opolszczyzny. Po podpisaniu ... » więcej 2018-07-30, godz. 09:24 Rozmowa z Witoldem Potworą o rynku pracownika - Boom gospodarczy oczywiście cieszy, choć problemem może być to, że tracimy nasz podstawowy atut, jakim była stosunkowo tania siła robocza. Z pewnością mamy ... » więcej
12345
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »