Radio Opole » Patronaty » Polecamy

Polecamy

2017-04-20, 11:16 Autor: Agnieszka Lubczańska

Festiwal Kuchni Regionalnej i Tradycyjnej „Opolski Bifyj” do 3 maja w Kluczborku

Kacper smakuje w Hotelu Spałka w Kluczborku [fot. Marcin Skomudek]
Kacper smakuje w Hotelu Spałka w Kluczborku [fot. Marcin Skomudek]
Kacper smakuje w Hotelu Spałka w Kluczborku [fot. Marcin Skomudek]
Kacper smakuje w Hotelu Spałka w Kluczborku [fot. Marcin Skomudek]
W menu głównym co najmniej 4 potrawy przygotowane z produktów znajdujących się na Liście Produktów Tradycyjnych Województwa Opolskiego - to podstawowy warunek, by restauracja znalazła się na szlaku kulinarnym „Opolski Bifyj”. Aktualnie jest na nim 19 restauracji. W jednej z nich w sobotę (22.04) rozpocznie się I Festiwal Kuchni Regionalnej i Tradycyjnej „Opolski Bifyj”. Festiwal potrwa do 3 maja w godzinach otwarcia restauracji przy ul. Waryńskiego w Kluczborku. Wydarzeniu będą towarzyszyły dodatkowe atrakcje, m.in. pokazy kulinarne, wystawa tułowickiej porcelany i warsztaty jej malowania oraz prezentacje producentów produktów regionalnych.

I Festiwal Kuchni Regionalnej i Tradycyjnej - Opolski Bifyj od 22.04 do 03.05 w KluczborkuŻurek przygotowany na oleskiej maślance, rolada śląska, karp niemodliński czy kołocz śląski – to m.in. frykasy, których będzie można skosztować w restauracji przy Hotelu Spałka w Kluczborku. Autorskie menu szefa kuchni oparte na potrawach regionalnych, to okazja, by zobaczyć w jaki inny, ciekawy sposób zaserwować znane potrawy, np. krupniok śląski.


Restauracja przy Hotelu Spałka w Kluczborku - jako jedna z 19 restauracji województwa opolskiego znajdujących się na Szlaku Kulinarnym Województwa Opolskiego „Opolski Bifyj”. Radio Opole w minione wakacje było tam wraz z audycją „Kacper smakuje” – relacja z tego wydarzenia wciąż jest do obejrzenia na naszej stronie.


Festiwal Kuchni Regionalnej i Tradycyjnej „Opolski Bifyj” ma być okazją do promocji wiedzy dotyczącej kuchni regionalnej. To pierwsza odsłona wydarzenie, które w zamierzeniu organizatorów ma być cykliczne. Za każdym razem w innej restauracji znajdujących się na Szlaku Kulinarnym Województwa Opolskiego „Opolski Bifyj”.


Przypomnijmy: inicjatorem powstania kulinarnego szlaku jest Opolska Regionalna Organizacja Turystyczna. Główną ideą przedsięwzięcia jest ratowanie od zapomnienia tradycyjnych, regionalnych potraw wpisanych na listę ministra rolnictwa i rozwoju wsi.


Radio Opole objęło wydarzenie patronatem medialnym.

Zobacz także

2024-04-16, godz. 08:58, Patronaty - polecamy Poezja Baczyńskiego w klimatach rapowo-jazzowych na płycie "Oddycha miasto" - posłuchaj rozmowy z twórcą! Fundacja Dla Dziedzictwa przygotowała muzyczną propozycję, która ma przybliżyć poezję Krzysztofa Kamila Baczyńskiego młodym odbiorcom. 'Baczyński Projekt' to połączenie wierszy narodowego wieszcza zaśpiewane przez rapera Michała… » więcej 2024-04-15, godz. 21:39, Patronaty - polecamy Spotkanie z przedstawicielami społeczności romskiej w Polsce już we wtorek w Opolu O historii i współczesności Romów - jednej z czterech, zamieszkujących Polskę uznanych mniejszości etnicznych - opowie już w najbliższy wtorek (16.04) Władysław Kwiatkowski, dyrektor Centrum Historii i Kultury Romów w Oświęcimiu… » więcej 2024-04-15, godz. 09:21, Patronaty - polecamy O rodzicielstwie zastępczym podyskutują w czwartek w Opolu Integracja środowisk zajmujących się rodzinną pieczą zastępczą oraz propagowanie idei rodzicielstwa zastępczego w społeczeństwie województwa opolskiego - to główne cele konferencji, która już w najbliższy czwartek (18.04) odbędzie… » więcej 2024-04-15, godz. 08:42, Patronaty - polecamy I Międzynarodowa Konferencja "Nowoczesne trendy badawcze w naukach biomedycznych" na UO Goście z Europy, USA, Japonii, Tajwanu, panele szkoleniowe, dyskusje i debaty - to wszystko już od środy (17.04) na Uniwersytecie Opolskim w ramach 3-dniowej konferencji zatytułowanej „Nowoczesne trendy badawcze w naukach biomedycznych:… » więcej 2024-04-12, godz. 17:48, Patronaty - polecamy "Soczysty Dzień Zdrowego Jedzenia w Staszicu" Pełen smakowitych atrakcji oraz wartościowych inspiracji dotyczących zdrowego odżywiania szykowanych jest w najbliższy piątek (19.04) w Zespole Szkół Zawodowych im. Staszica w Opolu. To już kolejny raz, kiedy szkoła organizuje akcję… » więcej
1234567
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »