Radio Opole » Patronaty » Polecamy

Polecamy

2020-02-10, 16:18 Autor: Agnieszka Lubczańska

Ekipa z Opolszczyzny weźmie udział w międzynarodowym konkursie kulinarnym w Stuttgarcie!

Ekipa z Opolszczyzny weźmie udział w międzynarodowym konkursie kulinarnym [fot. materiały uczestników konkursu]
Ekipa z Opolszczyzny weźmie udział w międzynarodowym konkursie kulinarnym [fot. materiały uczestników konkursu]
Kawior owocowy czy spaghetti z herbaty nie jest dla nich problemem, gotowanie i dekorowanie potraw jest ich pasją, a za sztukę carvingu zdobywają laury w kulinarnych konkursach. Tym razem przed drużyną z Pracowni Sztuki Kulinarnej z Ozimka wyzwanie nie lada - zdobycie jak największej liczby medali na Międzynarodowej Olimpiadzie Kulinarnej IKA 2020! Mistrz carvingu Łukasz Szewczyk razem z Piotrem Wasikiem i Danielem Bewko obiecują godnie reprezentować Polskę. Trwają ostatnie przygotowania. Wydarzenie rozpocznie się w najbliższy piątek (14.02) i potrwa do środy (19.02) w Stuttgarcie!

Międzynarodowa Olimpiada Kulinarna IKA 2020 odbywa się co cztery lata od 1992 roku. W tym roku przypada jej jubileusz – 25-lecia. W 2016 roku wzięło w niej udział ponad 2000 szefów kuchni i cukierników z ponad 59 krajów. W sumie wydano 7 000 porcji świeżego, autorskiego menu, które zostało zaprezentowane dla tysięcy odwiedzających z całego świata. [źródło: http://papaja.pl/?m=a&id=8611]


Ekipa z Pracowni Sztuki Kulinarnej pod patronatem Radia Opole wystąpi w kilku dyscyplinach. Jedna z nich to rzeźba owocowo-warzywna (tu są dwie kategorie: konstrukcyjna, czyli może się opierać na elementach niejadalnych oraz bankietowa, która musi zawierać wyłącznie jadalne elementy). Inne konkurencje to: dekoracja z cukru, rzeźba z sera i rzeźba owocowo-warzywna wykonana na żywo. Część prac będzie zatem wykonana na żywo, cześć pojedzie na miejsce gotowa.


Łukasz Szewczyk i Piotr Wasik startowali już w podobnych konkursach. Najmłodszy z ekipy Danielem Bewko będzie w tym roku debiutantem w konkursie międzynarodowym. Wystartuje w konkurencji gotowej rzeźby owocowo-warzywnej.

Więcej o Pracowni Sztuki Kulinarnej można dowiedzieć się ze strony tu: Pracownia Sztuki Kulinarnej.

Radio Opole udział jedynych reprezentantów z Opolszczyzny w tym międzynarodowym konkursie objęło patronatem medialnym.

Ekipa z Opolszczyzny weźmie udział w międzynarodowym konkursie kulinarnym [fot. materiały uczestników konkursu]

Zobacz także

2021-01-12, godz. 15:11, Patronaty - polecamy Spektakl "Kłamstwo" - obejrzyj bez wychodzenia z domu! Odpowiadając na liczne prośby Teatr im. Jana Kochanowskiego w Opolu uruchomił platformę TJK ONLINE. Dzięki temu widzowie mogą obejrzeć spektakl z repertuaru teatru, pozostając we własnym domu i doświadczyć, choć części emocji… » więcej 2021-01-11, godz. 16:54, Patronaty - polecamy Spotkanie z Joanną Bator Publicystka, autorka powieści, opowiadań, esejów i prac naukowych - Joanna Bator będzie gościem pierwszego w tym roku spotkania w Miejskiej Bibliotece Publicznej w Opolu. Ze względu na wciąż trwające obostrzenia epidemiologiczne… » więcej 2021-01-11, godz. 13:05, Patronaty - polecamy Książka "Opolskie zamki i pałace. Piękne, mroczne, tajemnicze" Niestrudzenie od wielu lat dokumentuje książkowo historie zamków i pałaców. Z mroków zapomnienia na światło dzienne wyciąga biografie ludzi, którzy w nich zamieszkiwali, obnażając ich tajemnice. Jest też świadkiem popadania w… » więcej 2021-01-11, godz. 11:31, Patronaty - polecamy WBP zaprasza. Wznowiła działalność wypożyczalnia Wznowiła działalność Wypożyczalnia Główna Wojewódzkiej Biblioteki Publicznej w Opolu przy ul. Piastowskiej 18. Wypożyczalnia jest czynna od poniedziałku do piątku w godzinach od 9:00 do 19:00. Nadal zamknięte dla czytelników pozostają:… » więcej 2021-01-11, godz. 10:24, Patronaty - polecamy Gala Noworoczna w filharmonii w tym roku on-line Styczniowe Gale Noworoczne w Filharmonii Opolskiej to koncerty, które od lat gromadziły kilkutysięczną publiczność rozkochaną w melodyjnych ariach operowych oraz rytmach żywiołowych marszów, polek i walców. W tym roku, w związku… » więcej
1234567
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »