Radio Opole » Kraj i świat
2024-04-28, 06:00 Autor: PAP

Naukowcy szukają chętnych, którzy razem z nimi opracują recepturę na produkt mleczny

Naukowcy z Olsztyna poszukują chętnych do współpracy przy tworzeniu produktu mlecznego. Produkt ma odpowiadać na potrzeby osób zmagających się z utrzymaniem prawidłowej masy ciała i narażonych na stres - poinformował Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN.

Jak przekazała rzeczniczka Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie Iwona Kieda, przedsięwzięcie jest prowadzone w ramach projektu Europejskiej Wspólnoty Wiedzy i Innowacji w obszarze żywności – EIT Food. Partnerem projektu jest firma Mlekpol.


EIT Food RIS Consumer Engagement Labs to europejska inicjatywa współtworzenia żywności, do której zapraszane są instytucje naukowe, producenci żywności i sami konsumenci. Efektem działań w latach 2019-2023 było zaprojektowanie, opracowanie i wprowadzenie na rynek 30 innowacyjnych produktów spożywczych, nad którymi pracowało 106 paneli konsumenckich z 19 europejskich krajów.


"Idea projektu EIT Food RIS Consumer Engagement Labs opiera się na umożliwieniu konsumentom bezpośredniego udziału w procesie kreatywnym, w wyniku którego wypracują pomysły na konkretne produkty spożywcze, odpowiadające na ich potrzeby. Następnie producent żywności wybiera jedno rozwiązanie i wdraża je do realizacji. Finalnie produkt trafia do sprzedaży i jest dostępny w sklepach" – podkreśliła cytowana w komunikacie Justyna Banasiak, koordynatorka projektu z ramienia IRZiBŻ PAN.


Do udziału w projekcie mogą zgłaszać się osoby urodzone między 1982 a 1994 r., które mieszkają w województwie warmińsko-mazurskim. Przedsięwzięcie jest skierowane szczególnie do konsumentów, którzy zmagają się z utrzymaniem prawidłowej masy ciała (nadwaga) i odczuwają skutki życia w stresie, a ponadto nie wykluczają produktów mlecznych ze swojej diety.


"Do udziału w procesie współtworzenia produktu zaprosimy 20 uczestników, którzy w małych grupach i przy wsparciu naukowców i przedsiębiorców będą rozwijać swoje pomysły w trakcie kilku spotkań online" – wyjaśniła koordynatorka.



Cały proces kreatywny został stworzony w oparciu o innowacyjną metodykę Uniwersytetu Warszawskiego. Punktem kulminacyjnym projektu będzie przeanalizowanie pomysłów wypracowanych przez uczestników, a następnie wybór i wdrożenie wybranego produktu na rynek polski przez Spółdzielnię Mleczarską „Mlekpol” w Grajewie.


Uczestnicy projektu będą pracować nad produktem z kategorii: mleko lub przetwory mleczne. Zgodnie z założeniem, produkt ma odpowiadać na potrzeby osób zmagających się z utrzymaniem prawidłowej masy ciała i narażonych na stres, być przyjemny dla podniebienia i zdrowy. Proces kreatywny rozpocznie się pod koniec maja i potrwa do końca czerwca.


Dzięki udziałowi w projekcie konsumenci mają niepowtarzalną szansę na zaprojektowanie produktu, który spotka się z ich konkretnymi potrzebami i preferencjami. W odróżnieniu od klasycznego panelu konsumenckiego, nie będą oni testować opracowanych wcześniej wariantów produktu, a stworzą go sami od podstaw.


Interaktywne sesje zostały tak zaprojektowane, by zorganizować bezpieczną i kreatywną przestrzeń dla grup, które mogły dotąd czuć się wykluczone przez producentów żywności.


Rekrutacja do projektu ruszyła i potrwa do 10 maja. Można się zapisać poprzez formularz (https://bit.ly/Ankieta-CEL). (PAP)


autor: Agnieszka Libudzka


ali/ zan/


Kraj i świat

2024-05-23, godz. 07:00 Toruń/ Kompozytorka Magdalena Cynk-Mikołajewska chce w radzie miasta walczyć o kulturę i carillon Kompozytorka Magdalena Cynk-Mikołajewska jest debiutantką w toruńskiej radzie miasta. W czwartek weźmie udział w pierwszej sesji roboczej. Chce w tym gremium… » więcej 2024-05-23, godz. 06:50 Sondaż "GW": ponad 60 proc. badanych uważa, że Obajtek i Kurski nie powinni kandydować do PE 60 proc. badanych ocenia, że były prezes Orlenu Daniel Obajtek nie powinien kandydować do PE, zaś byłego prezesa Telewizji Polskiej Jacka Kurskiego na europejskich… » więcej 2024-05-23, godz. 06:40 Olsztyn/ W tramwaju nr 3 pogadanki o chorobach przenoszonych drogą płciową Od godz. 13 do godz. 17 w tramwaju linii nr 3 studenci medycyny będą rozmawiali z pasażerami o chorobach przenoszonych drogą płciową. Akcja ma związek z… » więcej 2024-05-23, godz. 06:40 Na maturze egzaminy z fizyki i języka włoskiego na poziomie rozszerzonym Maturzyści w czwartek rano przystąpią do pisemnego egzaminu z fizyki. Po południu będą pisemne z języka włoskiego na poziomie rozszerzonym i dwujęzycznym… » więcej 2024-05-23, godz. 06:30 Jake Gyllenhaal w zwiastunie serialowej wersji „Uznanego za niewinnego” „Nie zabiłem jej!” - to fraza najczęściej powtarzana przez głównego bohatera serialu platformy streamingowej Apple TV+ „Uznany za niewinnego” w zwiastunie… » więcej 2024-05-23, godz. 06:30 Hugh Jackman i Jodie Comer gwiazdami „Śmierci Robina Hooda” W 2025 roku rozpoczną się zdjęcia do jednego z najciekawszych projektów zaprezentowanych w trakcie targów filmowych wokół 77. Festiwalu Filmowego w Cannes… » więcej 2024-05-23, godz. 06:30 Ekspert: nie da się przewidzieć wszystkich turbulencji powietrza Nie da się przewidzieć wszystkich turbulencji powietrza. Podczas lotu samolotem człowiek nieprzypięty pasami 'staje się pociskiem' - powiedział gazecie 'The… » więcej 2024-05-23, godz. 06:20 Raport: w I kwartale br. długi konsumentów wzrosły o 2,1 mld zł - do 85,7 mld zł W I kwartale br. przeterminowane długi konsumentów wzrosły o 2,1 mld zł - do 85,7 mld zł - wynika z danych BIG InfoMonitor i Biura Informacji Kredytowej… » więcej 2024-05-23, godz. 06:20 Tenisowy Laver Cup - Agassi zastąpi McEnroe w roli kapitana Amerykanin Andre Agassi zastąpi swojego rodaka Johna McEnroe na stanowisku kapitana zespołu Reszty Świata w przyszłorocznej edycji tenisowego Laver Cup - ogłosili… » więcej 2024-05-23, godz. 06:20 Ekstraklasa koszykarek - reprezentantka Litwy Miskiniene w AZS UMCS Lublin Grająca ostatnio w VBW Arce Gdynia litewska koszykarka Laura Miskiniene od najbliższego sezonu bronić będzie barw Polskiego Cukru AZS UMCS - poinformował… » więcej
1234567
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »