Radio Opole » Wiadomości z regionu
2019-11-21, 21:00 Autor: Monika Matuszkiewicz

Na Politechnice Opolskiej gotowali studenci z całego świata. Bariera językowa nie stanowiła problemu

Międzynarodowy Dzień Gotowania na Politechnice Opolskiej [fot.M.Matuszkiewicz]
Międzynarodowy Dzień Gotowania na Politechnice Opolskiej [fot.M.Matuszkiewicz]
Międzynarodowy Dzień Gotowania na Politechnice Opolskiej [fot.M.Matuszkiewicz]
Międzynarodowy Dzień Gotowania na Politechnice Opolskiej [fot.M.Matuszkiewicz]
Międzynarodowy Dzień Gotowania na Politechnice Opolskiej [fot.M.Matuszkiewicz]
Międzynarodowy Dzień Gotowania na Politechnice Opolskiej [fot.M.Matuszkiewicz]
Międzynarodowy Dzień Gotowania na Politechnice Opolskiej [fot.M.Matuszkiewicz]
Międzynarodowy Dzień Gotowania na Politechnice Opolskiej [fot.M.Matuszkiewicz]
Międzynarodowy Dzień Gotowania na Politechnice Opolskiej [fot. archiwum prywatne]
Międzynarodowy Dzień Gotowania na Politechnice Opolskiej [fot. archiwum prywatne]
Międzynarodowy Dzień Gotowania na Politechnice Opolskiej [fot.archiwum prywatne]
Międzynarodowy Dzień Gotowania na Politechnice Opolskiej [fot.archiwum prywatne]
Międzynarodowy Dzień Gotowania na Politechnice Opolskiej. Dział współpracy międzynarodowej wraz z Instytutem Konfucjusza zorganizował smaczny wieczór. Studenci musieli jedynie przynieść produkty i stworzyć danie regionalne ze swojego państwa, z którym chcą się podzielić z innymi, a także nauczyć przyrządzania go.
- To jest już ponad 10 lat tradycji gotowania, która jest związana z programem Erasmus+, gościmy dzisiaj studentów z Indii, Kazachstanu, Ukrainy, Białorusi i Chin - mówi Marta Dembowska, uczelniany koordynator programu Erasmus+ na Politechnice Opolskiej. - Ja pokuszę się o stwierdzenie, że jest to tak naprawdę w ciągu roku akademickiego takie największe wydarzenie dla studentów Erasmusa, które łączy ze sobą i integruje ze studentami z naszej uczelni.

Dla polskich studentów dzisiejsze gotowanie to wędrówka po kulinarnej mapie świata. Postanowili również przygotować tradycyjne polskie dania.

- W ramach koła naukowego Żubr przygotowaliśmy dwa farsze do pierogów. Jeden ruski, drugi z kapustą i grzybami oraz śląski kołocz z jabłkami - mówi Kamila Koloch, studentka z Politechniki Opolskiej.

Bariera językowa dla polskich studentów nie stanowiła problemu, bo jak sami podkreślają - jeśli nie potrafimy mówić, to umiemy pokazywać.
Marta Dembowska
Kamila Koloch

Wiadomości z regionu

2020-04-09, godz. 16:27 Powiat nie chce być gorszy od gminy i także zwiększa wsparcie dla namysłowskiego szpitala Kolejne wsparcie od samorządu dla namysłowskiego szpitala. Tym razem, o przyznaniu dodatkowych pieniędzy dla lecznicy zdecydowali powiatowi radni. » więcej 2020-04-09, godz. 15:09 Wielkoczwartkowe przesłanie biskupa opolskiego do księży tym razem w wersji online [FILM] Wielki Czwartek to dzień, kiedy wspomina się ustanowienie dwóch sakramentów: Eucharystii oraz kapłaństwa. Kapłani diecezji co roku spotykają się tego dnia na porannej… » więcej 2020-04-09, godz. 15:05 Kamery termowizyjne "pilnują" wejść do szpitali w Brzegu i Opolu. Podobne pojawią się wkrótce w Nysie i Głuchołazach Przy wejściu do szpitali w Nysie i Głuchołazach będą prowadzone pomiary temperatury z wykorzystaniem kamer termowizyjnych. Podobne rozwiązanie wprowadziło niedawno… » więcej 2020-04-09, godz. 14:19 Kolejny sprzęt ochronny przekazany przez opolskie starostwo. Tym razem dla DPS-u w Prószkowie Sto kombinezonów, tysiąc maseczek oraz przyłbice. To wsparcie, jakiego udzielił powiat opolski Domowi Pomocy Społecznej w Prószkowie. » więcej 2020-04-09, godz. 13:42 Premier: Przed nami decydująca faza walki z koronawirusem. Kwarantanna narodowa przedłużona, będzie też obowiązek zakrywania… Dotychczasowe ograniczenia, wprowadzone w związku z pandemią koronawirusa, zostają przedłużone do 19 kwietnia. Szkoły pozostaną zamknięte do 26 kwietnia. Poinformował… » więcej 2020-04-09, godz. 12:19 Wojewódzki Fundusz Ochrony Środowiska pomoże szpitalom w zagospodarowaniu zużytego sprzętu 150 tysięcy złotych przekaże trzem opolskim szpitalom Wojewódzki Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w stolicy regionu. » więcej 2020-04-09, godz. 10:45 Opolszczyzna: 7 kolejnych osób zaraziło się COVID-19. Łączna liczba chorych wzrosła do 122 7 nowych przypadków zarażenia koronawirusem na Opolszczyźnie. O 10:15 Ministerstwo Zdrowia opublikowało raport z informacją o 6 zgonach i 136 zachorowaniach na… » więcej 2020-04-09, godz. 09:45 Badania okresowe pracowników na czas epidemii zostały zawieszone. PIP nie realizuje rutynowych kontroli Inspekcja pracy w stanie epidemii pojawia się tam, gdzie jest to niezbędne, oczywiście zachowując wszelkie możliwe środki ostrożności - powiedział w rozmowie 'W… » więcej 2020-04-09, godz. 09:00 Rozpoczyna się Triduum Paschalne. Transmisje w Radiu Opole Wieczorną Mszą Świętą Wieczerzy Pańskiej Kościół katolicki rozpocznie najkrótszy okres liturgiczny - Triduum Paschalne. Rano z kolei w wielu katedrach odprawiana… » więcej 2020-04-09, godz. 08:00 Wstęp na cmentarz w Wołczynie jednak dozwolony. Zniesiono zakaz, ale trzeba zachować ostrożność Był zakaz i nie ma zakazu. Mowa o wstępie na cmentarz komunalny w Wołczynie. » więcej
1234567
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »