Radio Opole » Wiadomości z regionu
2019-05-09, 11:50 Autor: Marzena Śmierciak/Jacek Rudnik

Nauka a rynek pracy. Naukowcy debatują, jak kształcić przyszłych pracowników

Uniwersytet Opolski © (fot. Daria Placek)
Uniwersytet Opolski © (fot. Daria Placek)
[fot. J. Maćkowiak]
[fot. J. Maćkowiak]
Marta Rostropowicz-Miśko [fot. Justyna Krzyżanowska]
Marta Rostropowicz-Miśko [fot. Justyna Krzyżanowska]
Łukasz Denys [fot. Witold Wośtak]
Łukasz Denys [fot. Witold Wośtak]
"Współczesne wyzwania i perspektywy rynku pracy" - to tytuł konferencji, która jest dziś (09.05) organizowana na Uniwersytecie Opolskim. Prelegenci w Collegium Maius omawiają m.in. jak powinna wyglądać współpraca pracodawcy z uczelnią. Spotkanie organizowane jest we współpracy z Polską Komisją  Akredytacyjną.
- Często kwalifikacje absolwentów uczelni nie są dostosowane do potrzeb rynku pracy - przyznała w rozmowie "W cztery oczy" dr Marta Rostropowicz-Miśko, odnosząc się do oczekiwań pracodawców, co do kompetencji absolwentów studiów praktycznych. Dlatego na opolskiej uczelni od marca do września zeszłego roku były prowadzone badania rynku oczekiwań pracodawców. Efektem jest m.in. utworzenie na uczelni nowego kierunku kształcenia: obsługa biznesu.

- Powołano zespół składający się z 3 przedstawicieli pracodawców z branż wiodących na Opolszczyźnie: budownictwa, spożywczej i mechanicznej oraz 3 pracowników wydziału prawa i administracji. Konieczne było wypracowanie całego procesu kształcenia, jego organizacji - czego i w jaki sposób chcemy uczyć - tłumaczyła dr Marta Rostropowicz-Miśko.

Jak tłumaczył nasz poranny gość, obsługa biznesu to kierunek realizowany na UO w trybie studiów praktycznych. Student nabywa umiejętności już bezpośrednio oczekiwanych na rynku pracy. Studia trwają 7 semestrów i zawiera się w nich także część praktyczna.

- Po szóstym semestrze, czyli po ukończeniu trzeciego roku studiów, studenci udają się na 12-tygodniową praktykę. Mamy podpisaną umowę z różnymi firmami z branży spożywczej, mechanicznej i budowlanej. Jest bardzo duże prawdopodobieństwo, że ci studenci już po ukończeniu nauki zostaną tam pracownikami - dodała Rostropowicz-Miśko .

W ramach przeprowadzonych badań ankietowych zapytano o preferencje 110 przedsiębiorców na Opolszczyźnie, co pokazało obraz pracownika, którego oczekują potencjalni pracodawcy. Bardzo wysoko, poza sprawnym sporządzaniem biznes planów, jest oceniania znajomość języków obcych przede wszystkim niemieckiego i angielskiego, ale wśród preferencji jest też coraz częściej język rosyjski.

- Pierwszą dobrą praktyką, którą każda uczelnia o profilu praktycznym we współpracy z pracodawcą powinna realizować, to jest utworzenie rady pracodawców - powiedział z kolei w "Poglądach i osadach" mgr Łukasz Denys.

- Uważam, że na studiach o profilu praktycznym niezbędna jest rada pracodawców, czyli taki organ opiniodawczy, kolegialny, który pomaga dziekanowi konkretnego wydziału w zarządzaniu pod względem współpracy z pracodawcami. Oprócz tego, rada pracodawców na wydziale składa różnego rodzaju zapotrzebowanie, np. na praktykantów - tłumaczył Łukasz Denys.

Konferencja "Współczesne wyzwania i perspektywy rynku pracy" zakończy się dziś o 14.30.
Marta Rostropowicz-Miśko
Marta Rostropowicz-Miśko
Łukasz Denys

Wiadomości z regionu

2024-04-19, godz. 21:45 Prudnicki Salonik Teatralny zadebiutuje przed lokalną publicznością Pierwszy swój spektakl wystawi Prudnicki Salonik Teatralny, który działa przy ośrodku kultury. Będzie to tragifarsa „Moralność pani Dulskiej” Gabrieli… » więcej 2024-04-19, godz. 21:00 Druga tura - czas start. Przed nami wyborcza dogrywka w 23 gminach w regionie Mieszkańcy 23 gmin w województwie opolskim ponownie pójdą w niedzielę (21.04) do urn wyborczych. Druga tura wyborów samorządowych organizowana jest w tych… » więcej 2024-04-19, godz. 20:00 Przebudowa mostu i budowa ścieżki. Drogowe inwestycje w Suchej Z utrudnieniami w ruchu muszą liczyć się mieszkańcy Suchej (gmina Strzelce Opolskie) i kierowcy przejeżdżający przez miejscowość. Trwa remont mostu na… » więcej 2024-04-19, godz. 18:32 Owocowe i warzywne przekąski podbijają kubki smakowe uczniów ze "Staszica" w Opolu [ZDJĘCIA] Co tydzień 'zdrowe wtorki', a raz w roku 'Soczysty Dzień Zdrowego Jedzenia'. Stoły w auli Zespołu Szkół Zawodowych im. Stanisława Staszica w Opolu uginały… » więcej 2024-04-19, godz. 18:16 "To drzewo zostało zaduszone". Mieszkańcy opolskiego Zaodrza w obronie cisa 'Cis umiera. Musimy go ratować' - pod takim hasłem mieszkańcy opolskiego Zaodrza zorganizowali dziś (19.04) happening w obronie drzewa. Jak podkreślali, będą… » więcej 2024-04-19, godz. 18:09 Pierwszy poród francuski w opolskim szpitalu. To połączenie "cesarki" z porodem naturalnym Po raz pierwszy w Klinicznym Centrum Ginekologii, Położnictwa i Neonatologii w Opolu przeprowadzono cięcie cesarskie metodą FAUCS. Nowa metoda polega na połączeniu… » więcej 2024-04-19, godz. 17:28 Gminna ewidencja zabytków to dyskusyjny problem dla samorządowców oraz inwestorów Prudnik nie ma gminnej ewidencji zabytków, a Głogówek chce ją zmodyfikować. Problem dotyczy wielu samorządów lokalnych. Następstwem ujęcia obiektu w takim… » więcej 2024-04-19, godz. 17:20 Prędkość to główna przyczyna wypadków. Dlatego "Przyhamuj, bo życie przed Tobą" Blisko 800 zdarzeń drogowych odnotowano w zeszłym roku w powiecie strzeleckim, z czego 22 to wypadki. 28 osób zostało rannych, a jedna poniosła śmierć na… » więcej 2024-04-19, godz. 15:51 Uczniowie z Bogacicy z największą wiedzą o parkach krajobrazowych Szkoła podstawowa z Bogacicy zgarnęła pełną pulę w wojewódzkim finale konkursu 'Poznajemy Parki Krajobrazowe'. » więcej 2024-04-19, godz. 15:19 Coraz bliżej budowy windy z ZSS w Zawadzkiem. Powiat pozyskał dofinansowanie Od 212 dni trwa akcja „Dyrektor biega po windę dla swoich dzieciaków”. Przypomnijmy, Artur Walkowiak z Zespołu Szkół Specjalnych w Zawadzkiem codziennie… » więcej
1234567
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »