Radio Opole » Wiadomości z regionu
2019-03-19, 21:00 Autor: Katarzyna Doros

Różne oblicza dziczyzny. Młodzi kucharze rywalizowali w kulinarnym konkursie "Regionalne Smaki" [ZDJĘCIA]

V Wojewódzki Konkurs Kulinarny "Regionalne Smaki" w Opolu [fot. Katarzyna Doros]
V Wojewódzki Konkurs Kulinarny "Regionalne Smaki" w Opolu [fot. Katarzyna Doros]
V Wojewódzki Konkurs Kulinarny "Regionalne Smaki" w Opolu [fot. Katarzyna Doros]
V Wojewódzki Konkurs Kulinarny "Regionalne Smaki" w Opolu [fot. Katarzyna Doros]
V Wojewódzki Konkurs Kulinarny "Regionalne Smaki" w Opolu [fot. Katarzyna Doros]
V Wojewódzki Konkurs Kulinarny "Regionalne Smaki" w Opolu [fot. Katarzyna Doros]
V Wojewódzki Konkurs Kulinarny "Regionalne Smaki" w Opolu [fot. Katarzyna Doros]
V Wojewódzki Konkurs Kulinarny "Regionalne Smaki" w Opolu [fot. Katarzyna Doros]
V Wojewódzki Konkurs Kulinarny "Regionalne Smaki" w Opolu [fot. Katarzyna Doros]
V Wojewódzki Konkurs Kulinarny "Regionalne Smaki" w Opolu [fot. Katarzyna Doros]
V Wojewódzki Konkurs Kulinarny "Regionalne Smaki" w Opolu [fot. Katarzyna Doros]
V Wojewódzki Konkurs Kulinarny "Regionalne Smaki" w Opolu [fot. Katarzyna Doros]
V Wojewódzki Konkurs Kulinarny "Regionalne Smaki" w Opolu [fot. Katarzyna Doros]
V Wojewódzki Konkurs Kulinarny "Regionalne Smaki" w Opolu [fot. Katarzyna Doros]
Dziczyzna flambirowana, konfitowana, marynowana w próżni metodą sous vide lub bejcowana, podawana z grzybami, żołędziami, malinami, a nawet czekoladą. Młodzi kucharze opolskich szkół gastronomicznych rywalizowali w piątej edycji Wojewódzkiego Konkursu Kulinarnego "Regionalne smaki". W tym roku ich zadanie polegało na przygotowaniu potraw odnoszących się do hasła "Rok daniela. Dary lasu".
- Przygotowałyśmy roladki z bażanta w sosie czekoladowym, a do tego żelkę malinową z musem z wątróbki. Konfitujemy, czyli gotujemy w tłuszczu, żeby nadało to trochę soczystości temu mięsu. Biorąc udział w tym konkursie możemy sprawdzić swoje umiejętności i możemy się dowiedzieć, czy faktycznie to, co robimy jest fajne - mówi Patrycja Żurakowska z Zespołu Szkół Rolniczych w Prudniku.

- Najważniejsze dzisiaj w naszym daniu jest sous vie z jelenia, żeby było półkrwiste i sos mamy akurat borówkowo-słodko-ostry. To nasza inwencja twórcza, wszystko próbowaliśmy zrobić oryginalnie, tak smakowo teraz na czasie - dodaje Robert Prymas ze Strzelec Opolskich.

- W ocenie jury najważniejsze są smak, prezentacja i technika wykonania - wyjaśnia Łukasz Marenin z Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej. - Na pewno widzimy, że bardzo dużo dań jest przygotowanych nowoczesnym sposobem, jak gotowanie próżniowe. Najważniejsza jest tradycja, pierwszy taki, tradycyjny przepis, później można to oczywiście modyfikować.

- Piąta edycja konkursu, ale po raz pierwszy zmieniliśmy jego tematykę. Chcieliśmy zrobić coś innego, bo do tej pory wykorzystywaliśmy mięso wieprzowe, drobiowe, kaszę, a to okazja, żeby podnieść poprzeczkę, bo nie ukrywajmy dziczyzna jest dużym wyzwaniem dla młodzieży - dodaje Bożena Czapska-Czoch, dyrektor Zespołu Szkół Zawodowych nr 4 w Opolu, gospodarza konkursu.

W konkursie wzięło udział piętnaście zespołów z ośmiu szkół gastronomicznych na Opolszczyźnie. Najlepszą potrawą okazała się polędwica z dzika pieczona w marynacie winno-buraczanej na sianku porowym z puree dyniowym z gruszką, imbirem, chili i kurkami, przygotowana przez Piotra Przysambora i Denisa Surażyńskiego ze Strzelec Opolskich.

Radio Opole patronowało medialnie zmaganiom młodych kucharzy.
Uczestnicy konkursu
Łukasz Marenin, Bożena Czapska-Czoch

Wiadomości z regionu

2024-04-23, godz. 20:00 Powstaje filmowy komediodramat o życiu w czasach PRL-u. "Problem alkoholowy był wtedy dość spory" W Prudniku trwają zdjęcia do filmu 'Kiedyś to było'. Komediodramat kręcony będzie głównie w pobliskiej Rudziczce i opowiada o czasach PRL-u. Kanwą są… » więcej 2024-04-23, godz. 18:45 Zmiana warty w Praszce. Burmistrz Tkaczyński ustępuje Włodzimierzowi Stochniałkowi Po niemal 18 latach zmienia się włodarz gminy Praszka. W niedzielnej drugiej turze wyborów samorządowych Włodzimierz Stochniałek (Trzecia Droga) wygrał… » więcej 2024-04-23, godz. 17:15 Są szanse na dużą przebudowę ulicy Łąkowej w Opolu. Trzeba będzie wystąpić o ZRID [INTERWENCJA] Są plany przebudowy ulicy Łąkowej na Nadodrzu w Opolu. Powracamy do tematu poruszanego w dzisiejszym (23.04) magazynie interwencyjnym. » więcej 2024-04-23, godz. 17:00 Kolejne utrudnienia na DK45. Będzie kilka zmian w organizacji ruchu Kolejne zmiany czekają kierowców na remontowanym odcinku DK45 pomiędzy Rogowem Opolskim a Krapkowicami. » więcej 2024-04-23, godz. 16:15 Sadzonki za makulaturę oferuje ReUżytkownia w Opolu z okazji Światowego Dnia Ziemi 10 kilogramów makulatury za sadzonkę ziół, kwiatów lub materiałową torbę. To dzisiejsza propozycja ReUżytkowni w Opolu z okazji Światowego Dnia Ziem… » więcej 2024-04-23, godz. 16:15 Praktyki prudnickich uczniów we Włoszech i Hiszpanii. Zwiększają swoje kompetencje i poznają system pracy w UE We włoskim Reggio Emilia kwalifikacje podnoszą uczniowie Zespołu Szkół Rolniczych w Prudniku. Kolejna grupa młodzieży odbędzie praktyki zawodowe na Wyspach… » więcej 2024-04-23, godz. 16:00 Gwizdek "bohaterem" porodu cesarskiego. "Pacjentka bierze czynny udział w urodzeniu się dziecka" Trzeba nauczyć się gwizdać i oddychać z przepony. To część wymogów, które musi spełnić przyszła mama, aby móc urodzić dziecko poprzez poród francuski… » więcej 2024-04-23, godz. 14:39 31 głosów zdecydowało o wygranej Andrzeja Wesołowskiego w Tułowicach 31 głosów zadecydowało o tym, że Andrzej Wesołowski będzie pełnił funkcję burmistrza Tułowic przez kolejnych 5 lat. W wyborczej „dogrywce” zmierzył… » więcej 2024-04-23, godz. 14:15 Zakasają rękawy i będą sprzątać rzeki. Rusza międzynarodowa akcja "Czysta Odra" Opony, butelki, niedopałki papierosów, a nawet elementy sprzętu domowego czy wanny. To wszystko można znaleźć w Odrze, dlatego trzeba ją sprzątać. Niebawem… » więcej 2024-04-23, godz. 12:15 Nielegalne składowisko odpadów w Krapkowicach. Policja zatrzymała dwie osoby 45-letni mężczyzna i jego o 9 lat starszy kolega zostali zatrzymani przez opolskich policjantów w związku z kolejnym wątkiem śledztwa w sprawie 'mafii … » więcej
1234567
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »