Radio Opole » Dobry wieczór, tu Opole » Trendy i owędy (audycja emitowana w latach 2020… » Tomasz i Iwona Fronckiewiczowie o wiośnie w ogrodzie…
2021-02-26, 13:58 Autor: Beata Granatowska, Ireneusz Prochera

Tomasz i Iwona Fronckiewiczowie o wiośnie w ogrodzie i garnku z zupą [PRZEPIS]

Zdjęcie ilustracyjne [fot. pixabay]
Zdjęcie ilustracyjne [fot. pixabay]
Czy to już wiosna w ogrodzie? Czy wychodząc do pierwszych prac nie popełniamy falstartu? Jakie jest ryzyko, że aura nas oszuka i czym to się może skończyć dla naszych upraw? O tym opowiadał nasz zaprzyjaźniony miłośnik ogrodów Tomasz Fronckiewicz.

Natomiast Iwona Fronckiewicz przygotowała dla Państwa przepis na typowo wiosenną zupę. Zapraszamy!
Z Tomaszem Fronckiewiczem rozmawiają Beata Granatowska i Ireneusz Prochera (26.02.2021)
Z Iwoną Fronckiewicz rozmawia Beata Granatowska (26.02.2021)
Zupa krem z pora i serka topionego z grzankami:
  • 4 pory
  • 0,7 l wywaru warzywnego lub drobiowego
  • 1 średnia cebula cebula
  • 4 łyżki masła klarowanego
  • kilka łyżeczek soku z cytryny
  • 2 bułeczki na grzanki (pokrojone w kostkę) lub grzanka z masłem ziołowym z piekarnika
  • kilka gałązek świeżego tymianku lub 1 płaska łyżka suszonego
  • 100 g serka topionego śmietankowego
  • sól morska i pieprz do smaku
Przygotowanie:
  1. Pory obieramy z zewnętrznych liści, kroimy wzdłuż i dokładnie płuczemy ze wszelkich drobinek piasku. Następnie kroimy w talarki (grubość nie ma znaczenia, bo zostaną zmiksowane – kilka ładniejszych można odłożyć do dekoracji – w tym celu lepiej pokroić część dość cienko).
  2. Cebulę siekamy i por lekko podduszamy na dwóch łyżkach masła (na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając).
  3. Następnie dolewamy wywar, zagotowujemy, gotujemy 15 minut. Pod koniec doprawiamy zupę do smaku solą i pieprzem.
  4. Zupę miksujemy na gładki krem, dodajemy serek topiony i ponownie miksujemy.
  5. Bułki na grzanki kroimy w kromki lub kostkę, później w kostkę. Grzanki pokrojone w kostkę rumienimy w piekarniku do uzyskania lekko rumianej barwy, te w kromki smarujemy masłem z dodatkiem ziół i również wkładamy do piekarnika.
  6. Zupę krem z pora podajemy z grzankami, dekorując ją świeżymi ziołami lub posiekanym w drobne wiórki surowym porem.

Zobacz także

2021-12-29, godz. 16:20 Elżbieta Kampa o czytelnictwie w 2021 roku Co było bestselerem literackim w 2021 roku? Czy izolacja pandemiczna skłoniła Polaków do lektury i nie jesteśmy już w ogonie czytelniczym świata? O tym… » więcej 2021-12-28, godz. 14:23 Dariusz Romanowski o filmie Adama McKaya Ku Ziemi zbliża się kometa, która za pół roku zniszczy naszą planetę. Tymczasem amerykańska prezydent martwi się o reelekcję, media robią z odkrycia… » więcej 2021-12-27, godz. 15:06 Pan Janusz o tym, czy listonosz to zawód ginący Odwiedził nas listonosz Janusz, który opowiedział o tym czy to zawód ginący w świecie, gdy listy "od których pachniało w sieni" wypierają... e-listy. » więcej 2021-12-20, godz. 14:25 Jak poszło Magdzie Dureckiej i jej podopiecznym na międzynarodowym festiwalu sztuki w Dubaju? - Udział w Międzynarodowym Festiwali Sztuki „Golden Palm 2021" w Dubaju zakończyliśmy sukcesami, o jakich nawet nie marzyłam! - powiedziała w audycji Magda… » więcej 2021-12-15, godz. 14:23 Andrzej Szarometa o rozwoju technologicznym polskiej kolei O rozwoju polskiej kolei, o zmianach technologicznych, jakie na niej zachodzą oraz o podwyżkach cen biletów, jakie nas czekają rozmawialiśmy z pasjonatem… » więcej 2021-12-14, godz. 15:19 Lucjan Dzumla m.in. o nowym rozdziale w niemieckiej polityce Odwiedził nas Lucjan Dzumla, dyrektor Domu Współpracy Polsko-Niemieckiej, z którym rozmawialiśmy m.in. o nowym rozdziale w niemieckiej polityce. » więcej 2021-12-13, godz. 14:38 Edward Hałajko o ciekawej okolicznościowej wystawie w Nysie Dziś w audycji naszym gościem był Edward Hałajko, dyrektor Muzeum Powiatowego w Nysie, a mówiliśmy o ciekawej okolicznościowej wystawie w Nysie. » więcej 2021-12-10, godz. 15:45 Dr Magdalena Ogórek o swojej najnowszej książce poświęconej rabunkowi dzieł sztuki W dzisiejszym programie z dr Magdaleną Ogórek rozmawialiśmy o jej najnowszej książce poświęconej rabunkowi dzieł sztuki. » więcej 2021-12-10, godz. 15:43 Malwina Wójciak o zmianie pokoleniowej w tenisie Malwina Wójciak, instruktorka tenisowa, opowiedziała w dzisiejszym programie o zmianie pokoleniowej w tenisie. » więcej 2021-12-09, godz. 15:02 Łukasza Berlik o tym, czy należy się martwić znacznym spadkiem populacji pospolitego wróbla Według nowych danych zebranych przez brytyjsko-czeski zespół naukowców, z terenów Europy od 1980 roku zniknęło od 560 do 620 milionów ptaków. Największe… » więcej
12345
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »