Radio Opole » Stolica Opole (DAB+) » Informacje z Opola

Informacje z Opola

2024-01-20, 12:24 Autor: Katarzyna Plewnia/Joanna Gerlich

Radio Opole w Zieleńcu. "Panuje u nas klimat porównywany do subalpejskiego" [ZDJĘCIA]

Radio Opole w Zieleńcu [fot. Adam Dubiński]
Radio Opole w Zieleńcu [fot. Adam Dubiński]
Radio Opole w Zieleńcu [fot. Adam Dubiński]
Radio Opole w Zieleńcu [fot. Adam Dubiński]
Radio Opole w Zieleńcu [fot. Adam Dubiński]
Radio Opole w Zieleńcu [fot. Adam Dubiński]
Radio Opole w Zieleńcu [fot. Adam Dubiński]
Radio Opole w Zieleńcu [fot. Adam Dubiński]
Radio Opole w Zieleńcu [fot. Adam Dubiński]
Radio Opole w Zieleńcu [fot. Adam Dubiński]
Plenerowe studio Radia Opole dziś (20.01) gości w Zieleńcu. Do znajdującego się tam ośrodka narciarskiego, przyjeżdżają miłośnicy szusowania po stokach na nartach lub snowboardzie.
- Panuje u nas specyficzny klimat, porównywany do subalpejskiego. Zimą mamy dużo dni z ujemnymi temperaturami - mówi Grzegorz Głód. Ale to nie koniec walorów Zieleńca. - Tym najważniejszym argumentem jest nasza infrastruktura, na którą składa się 31 wyciągów i 23 kilometry tras. Większość wyciągów i tras jest dostępnych od 9.00 do 20.00. To jest też jeden z ważniejszych atutów Zieleńca, że tak naprawdę te wszystkie trasy są ze sobą połączone, czyli od wschodu do zachodu można przejechać bez odpinania nart – dodaje.

Rafał Cygan, kierownik ośrodka narciarskiego Nartorama, podkreśla, że najczęstszą formą dbania o stoki jest ich ratraktowanie.

- Codzienne ratrakowanie takich stoków powoduje to, że rano mamy tzw. sztruks uwielbiany przez narciarzy. Dzięki temu ta jazda jest bardzo przyjemna i większość osób może sobie na takim śniegu poradzić z jazdą. Nawet ci, którzy uprawiają narciarstwo amatorsko, świetnie sobie poradzą właśnie na tak świetnie wyratrakowanym stoku – dodaje.

Nasza radiowa ekipa w Zieleńcu będzie do 15.00. Oprócz ciekawych rozmów przygotowaliśmy również konkursy i zabawy z nagrodami. Rozdajemy też gadżety i słodkie krówki.
Grzegorz Głód
Rafał Cygan

Zobacz także

308309310311312313314
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »