Radio Opole » Reporterski Obraz Dnia » W magazynie Reporterski Obraz Dnia

W magazynie Reporterski Obraz Dnia

2021-02-18, 20:15 Autor: Marzena Śmierciak

Smak i tradycja. Kolejne regionalne potrawy z certyfikatem dziedzictwa kulinarnego

Podsumowanie konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo –Opolskie ze smakiem 2020" - archiwum [fot. Katarzyna Doros]
Podsumowanie konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo –Opolskie ze smakiem 2020" - archiwum [fot. Katarzyna Doros]
Syrop z płatków róży stulistnej, sernik opolski czy roladka z karpia na puree z kalafiora - między innymi te potrawy i produkty pochodzące z Opolszczyzny zostały wyróżnione certyfikatem dziedzictwa kulinarnego. Dziś (18.02) odebrali je lokalni producenci i gospodarze.
Sieć "Dziedzictwo Kulinarne Opolskie" poszerzyła się o osiem nowych firm i gospodarstw. Certyfikaty wręczono w opolskim urzędzie marszałkowskim.

Chodzi o promocję lokalnej żywności oraz wzmocnienie regionalnej tożsamości. - Konieczne jest przedstawienie wieloletniej tradycji związanej z danym produktem - mówi Antoni Konopka, członek zarządu województwa opolskiego.

Więcej na ten temat w relacji Witolda Wośtaka.
Posłuchaj

Zobacz także

1234567
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »