Radio Opole » Reporterski Obraz Dnia » W magazynie Reporterski Obraz Dnia

W magazynie Reporterski Obraz Dnia

2020-03-09, 15:00 Autor: Bogusław Kalisz

"Śląski Tucznik". Opolskie świnie karmione paszą z ziołami

Trzoda chlewna [fot. freeimages.com]
Trzoda chlewna [fot. freeimages.com]
Trzoda chlewna karmiona ziołami - to pomysł hodowcy z woj. opolskiego. Rafał Duś, prezes spółdzielni rolniczej z Kolnicy, uważa, że mięso jego tuczników jest smaczniejsze, zdrowsze, a smażone na patelni pachnie ziołami. Hodowca podkreśla, że celem pomysłu było wprowadzenie na rynek mięsa o smaku znanym z domowych wyrobów sprzed wielu lat. Receptura, która pozostaje tajemnicą, opracowywana jest od 2014 roku. Aby wyroby trafiły na sklepowe półki, powstał projekt "Ślaski Tucznik", do którego dołączyło 11 hodowców.
Świnie karmione paszą z ziołami

Zobacz także

45678910
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »