Radio Opole » Program Radia Opole

Radio Opole (Region) z 10 kwietnia 2020 roku

23:00 BIAŁE KRUKI Z CZARNYCH WINYLI
Gang Marcela - "Tyle złamanych serc"
  • Chociaż pierwszych nagrań Gang Marcela dokonał już w 1979 roku, na pełnowymiarowy debiut w postaci płyty czekać musieliśmy kilka lat, ale było warto. Na płycie jest kilka wielkich przebojów, a grupa, pomimo etykietki country, udowodniła, że potrafi znacznie więcej na tej bazie skomponować i aż dziwi, i szkoda, że przez wiele lat (nie licząc płyty z kolędami) fonograficznie milczała - a może wielki sukces spowodował jakaś blokadę? Sprawdzimy.

Fonograf - "Na, mi ujsag Wagner ur?"
  • Co słychać Panie Wagner? Taki tytuł musi zwracać uwagę u grupy rockowej, która na tej drugiej w dyskografii płycie udowadnia, że ma ambicje i nie chce zamykać się w jednej stylistyce. Jest tu wprawdzie kilka utworów southern rockowych, bo zespół zawsze pozostanie wierny temu brzmieniu, ale niebanalnie zagranych i zaaranżowanych a do tego i hard rock, i zalążki rocka progresywnego, które znajdą się na kolejnej płycie, która już w Białych Krukach z czarnych Winyli była prezentowana.

Do słuchania od 23:05 do 1:00 zaprasza Witold Sułek. Z autorem można kontaktować się mailowo: witold.sulek@radio.opole.pl
22:00 SZLACHETNE ZDROWIE
Ludzkie ciało, jego funkcjonowanie i metabolizm są niewyczerpanym źródłem tematów dla naukowców i badaczy. A kiedy nas zakłuje albo zaboli sami się przekonujemy, jak ważna jest wiedza o zdrowiu.

W sposób nie do końca poważny, ale całkowicie merytoryczny szukamy odpowiedzi na najczęściej spotykane pytania związane z funkcjonowaniem organizmu człowieka.

Chcesz wiedzieć więcej? W każdy piątek na antenie Radia Opole po 22:00 zapraszamy do słuchania audycji „Szlachetne zdrowie” pod redakcją Krzysztofa Dobrowolskiego, której gościem jest z gastroenterolog dr Janusz Stasiak.

Posłuchaj cyklu Fabryka człowiek.

Do słuchania od 22:05 do 23:00 zaprasza Krzysztof Dobrowolski. Z autorem można kontaktować się mailowo: krzysztof.dobrowolski@radio.opole.pl

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »