Radio Opole » Program Radia Opole

Radio Opole (Region) z 23 marca 2019 roku

23:00 MUZYKA ŹRÓDEŁ
Renaud Garcia Fons - urodził się w 1962 roku w pobliżu Paryża, jednak jego rodzice pochodzą z Katalonii - regionu północno-wschodniej Hiszpanii. Jego współpraca z niemieckim producentem i twórcą wytwórni Enja Records Matthiasem Winckelmannem zaowocowała dziewięcioma albumami: Légendes, Alboréa, Oriental Bass, Fuera (z akordeonistą Jean-Louis Matinierem), Navigatore, Entremundo, Arcoluz, La Línea del Sur z wokalistką Esperanzą Fernandez oraz wydanym w 2010 r. Méditerranées. Poza życiem koncertowym, Renaud jest też płodnym kompozytorem stale wzbogacającym repertuar swoich zespołów oraz tworzącym na specjalne zamówienia.

Melius Abundare - sięgają po zapomniane utwory, między innymi z terenów Ukrainy, grają na zabytkowych instrumentach, pochodzą z trzech krajów. Wykonują utwory głównie ze zbioru pieśni religijnych z XVIII wieku pochodzących z Poczajowa na Wołyniu. Część z nich to pieśni czysto religijne, inne ludowe.

Do słuchania od 23:05 do 1:00 w nocy zapraszają Marzena i Jacek Mielcarkowie.
Napisz do autorów: marzena.mielcarek@radio.opole.pl

Zobacz: Ramówka 2019 - pasmo główne
Zobacz: Radio Opole 2 Kultura (DAB+)
14:00 MAGAZYN SZALONYCH POMYSŁÓW
Audycja o wyzwaniach, jakie dynamiczny i nieprzewidywalny rozwój nauki stawia przed człowiekiem i wyzwaniach, jakie człowiek stawia przed nauką. Stale jesteśmy zaskakiwani niezwykłymi odkryciami i wynalazkami, które mogą zrewolucjonizować nasze życie. Porusza szeroki zakres tematów popularno-naukowych z uwzględnieniem osiągnięć opolskich uczelni akademickich, Parku Naukowo-Technologicznego i innych. Przybliża współczesne techniki i technologie ze szczególnym uwzględnieniem przedmiotów codziennego użytku. Jak zostały zrobione, do czego służą, jak z nich korzystać?

Zaprasza w soboty od 14:05 do 16:00 Krzysztof Dobrowolski.

Do autora można napisać tu: krzysztof.dobrowolski@radio.opole.pl

Zobacz: Ramówka 2019 - pasmo główne
Zobacz: Radio Opole 2 Kultura (DAB+)


Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »