Radio Opole » Program Radia Opole

Radio Opole (Region) z 19 lutego 2018 roku

0:00 BIAŁE KRUKI Z CZARNYCH WINYLI
Dziś Skaldowie i płyta „Krywań, Krywań”...

Płyta uznawana za najbardziej rockowe, a nawet progresywno rockowe dzieło zespołu, chociaż takich płyt grupa miała kilka i pozostaje to kwestią sporną. Nadal pozostając przy charakterystycznych dla siebie elementach muzyki góralskiej oraz klasycznej grupie, udaje się nadać swojej muzyce bardziej wyrafinowany kształt, zwłaszcza w tytułowej suicie, w której pojawia się sporo cytatów ze znanych utworów muzyki poważnej, których nie będę wymieniał pozostawiając Państwu radość ich rozpoznawania.

Audycja po emisji będzie do odsłuchania w zakładce Białe kruki z czarnych winyli.

Zaprasza do słuchania Witold Sułek. Do autora można napisać tu: sulekwitek@o2.pl

Zobacz: Ramówka 2018
Nadajemy też w technologii DAB+ - sprawdź program Radia Opole 2
Witold Sułek
22:00 STUDIO REPORTAŻU
"Piechaczkowie z Suchej...", reportaż Haliny Nabrdalik prezentuje nam losy śląsko - góralskiego małżeństwa. Kiedyś, wiele lat temu, niezmiernie rzadko dochodziło do takich związków i dlatego teraz ta opowieść budzi nasze zaciekawienie. Dodajmy od razu, że to barwna (w dodatku rozśpiewana!) audycja o odmiennych zwyczajach i o miłości, która potrafi pokonać wiele trudności i wiele...nauczyć. Pogoda ducha po wysłuchaniu tego reportażu gwarantowana.

Barbara i Marakatsu Joszida kupili dom w Poznowicach, niedaleko Strzelec Opolskich. Przyjeżdżają tu na wakacje z Łodzi, gdzie pracują. Na Śląsk Opolski zapraszają japońskich studentów, którym pokazują Polskę i opolską wieś. Siedem lat temu powstał o tym reportaż Andrzeja Russaka: "Nasz Japończyk" i to też jest historia, którą sobie z przyjemnością przypomnimy, bo pięknie dopełnia refleksje, które pierwszy reportaż tego wieczoru przyniesie.

Od 22:05 do 23:00 zaprasza Marian Staszyński. Do autora można napisać tu:
marian.staszynski@radio.opole.pl

Zobacz: Ramówka 2018
Nadajemy też w technologii DAB+ - sprawdź program Radia Opole 2
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »