Radio Opole » Publicystyka w Radiu Opole » Loża Radiowa (rozmowy w latach 2014 - 2021) » Aleksandra Czerkawska i Kamil Klekowski o czasie…
2018-07-17, 15:26 Autor: Justyna Krzyżanowska

Aleksandra Czerkawska i Kamil Klekowski o czasie na opolską rybę

Aleksandra Czekawska i Kamil Klekowski o czasie na opolską rybę
Cykl szkoleń pod wspólnym tytułem "Czas na rybę" proponuje opolskim restauratorom Rybacka Lokalna Grupa Działania "Opolszczyzna". Szkolenia są realizowane w poszczególnych powiatach, a ich zadanie to przekonanie prowadzących restauracje czy bary do czerpania z zasobów lokalnych.
- Szkolenia organizujemy dla właścicieli restauracji, kucharzy wszystko po to by rozpromować ryby dostępne na Opolszczyźnie, stąd karp i pstrąg - mówi Aleksandra Czerkawska z RLGD Opolszczyzna.

Opolszczyzna karpiem stoi. Nasz region jest na trzecim miejscu w kraju, jeżeli chodzi o produkcję tej ryby. Jesteśmy również silnym ośrodkiem produkcji pstrąga.

- Jeżeli my namówimy restauratorów poprzez szkolenia do tego, aby tego naszego karpia i pstrąga serwowali w swoich restauracjach, siła rzeczy klienci restauracji zapoznają się z produktem i sami zaczną serwować ryby w swojej domowej kuchni - przekonuje Kamil Klekowski.

Szkolenia to kolejny element projektu promocji opolskiej ryby. Wcześniej grupa realizowała m.in. zajęcia z dziećmi, a już przygotowuje się do tegorocznego święta karpia, które odbędzie się jesienią.

- Tak naprawdę są dwa zakresy szkoleń, jeden który przedstawiam ja w wersji szybkiej i drugi w restauracji, serwowany na spokojnie. W ostatnim czasie rośnie moda na lokalną kuchnię, co tylko dobrze o nas świadczy, bo wspieramy lokalnych przedsiębiorców, poza tym w przypadku produktów regionalnych mamy gwarancję, ze są one świeże i pochodzą ze sprawdzonego źródła - mówi Klekowski.

- My próbujemy przełamać ten stereotyp, że karpia jadamy tylko w święta. Chcemy pokazać, że na co dzień te ryby również idealnie pasują. Ja organizuję szkolenia podczas których pokażę jak wykorzystać te ryby w street food'zie (w tzw. szybkim jedzeniu).

- Na sierpień nie mamy już wolnych miejsc na zapisy, ale we wrześniu jeszcze kilka miejsc się znajdzie - dodaje Czerkawska. W temacie szkoleń warto zajrzeć na stronę internetową. grupy. Tam również można znaleźć ciekawe przepisy na rybę, adresy, gdzie na Opolszczyźnie można kupić świeże ryby.

Zobacz także

2021-12-13, godz. 17:22 Jan Tomalik o tym, jak w rozgłośni wyglądały pierwsze godziny wprowadzenia stanu wojennego - Miałem nocny dyżur w radiu, nagle usłyszałem, że przestaliśmy nadawać, zniknął program. W radiu nie może być ciszy, na takie wypadki mieliśmy przygotowane… » więcej 2021-12-13, godz. 13:35 Violetta Porowska o 40 rocznicy stanu wojennego, fundusze kompensacyjnym wizycie ministra zdrowia w Opolu Gościem parlamentarnej odsłony Loży Radiowej była dziś Violetta Porowska, poseł PiS. Rozmawialiśmy o 40 rocznicy wprowadzenia stanu wojennego i wystawie… » więcej 2021-12-13, godz. 09:22 Bogusław Bardon: Stan wojenny jest traumą, bo Polak do Polaka strzelał. Trzeba powiedzieć wszystkim jak było i jak… - Zabrali mnie z mojego mieszkania, skutego wywieźli na dołek, gdzie spotkałem kolegów wspominał aresztowanie 13 grudnia 1981 roku Bogusław Bardon jeden… » więcej 2021-12-10, godz. 18:22 Młodzieżowa Loża Radiowa o tym dlaczego młodzi odchodzą od Kościoła Niedawno Katolicka Agencja Informacyjna opublikowała głośny "Kościół w Polsce", z którego wynikało, że przez ostatnie ćwierć wieku spadek deklaracji… » więcej 2021-12-10, godz. 13:48 Dr inż. Adam Czubak o projekcie Cyber Eva, który zapewni bezpieczeństwo cybernetyczne Opolscy naukowcy z Politechniki Opolskiej i Uniwersytetu Opolskiego pracują nad stworzeniem aplikacji "Cyber Eva". Ma ona pomoc w zapewnieniu bezpieczeństwa… » więcej 2021-12-10, godz. 09:07 Dr Jarosław Mijas, konsultant ds. pediatrii: bardzo wiele dzieci choruje na covid-19 na Opolszczyźnie, także niemowlęta… - Niestety bardzo dużo dzieci w województwie opolskim choruje na covid-19 i z własnych doświadczeń wiem, że o wielu przypadkach nie wiemy - dr Jarosław… » więcej 2021-12-09, godz. 12:15 Debata "Pracodawcy, związkowcy i eksperci" o naruszeniach praw pracowniczych i pomyśle większych sankcji dla pracod… Gośćmi radowej debaty byli: dr Artur Żurakowski (ekonomista), dr Witold Potwora (ekonomista), Piotr Pancześnik (Kongregacja Przemysłowo-Handlowa), Grzegorz… » więcej 2021-12-09, godz. 12:14 "Prosto z sejmu" w Loży Radiowej. Magdalena Ogórek rozmawia z posłem PiS Tomaszem Latosem o głosowanym w sejmie funduszu… Gościem Magdaleny Ogórek był w tym tygodniu Tomasz Latos, poseł PiS i zarazem przewodniczący sejmowej komisji zdrowia. Poseł na gorąco komentował posiedzenie… » więcej 2021-12-09, godz. 09:29 Zbigniew Kubalańca, wicemarszałek województwa o powodach odrzucenia uwag posła Janusza Kowalskiego do Funduszy Europejskich… - To jest wpisywanie się w politykę PiS-u, która od kilku lat napuszcza obywateli na różne grupy. Dyskryminuje, zwalcza. Pięć samorządów województw… » więcej 2021-12-08, godz. 13:10 Dr Marek Mazurkiewicz o swoich badaniach dotyczących udziału mniejszości narodowych i etnicznych w życiu politycznym… - Komitety mniejszości narodowych i etnicznych są zwolnione z konieczności osiągnięcia 5% progu wyborczego w skali kraju, ale muszą go przekroczyć w okręgu… » więcej
34567
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »