Radio Opole » W cztery oczy » Nasze rozmowy » Mł. bryg. Dariusz Gieroń o działaniach podejmowanych…
2020-04-17, 09:32 Autor: Joanna Matlak

Mł. bryg. Dariusz Gieroń o działaniach podejmowanych przez straż w związku z koronawirusem

Mł. bryg. Dariusz Gieroń [fot. Marcin Skomudek]
Mł. bryg. Dariusz Gieroń [fot. Marcin Skomudek]
- Niestety, tak jak na przeważającej powierzchni kraju, mamy 3 stopień zagrożenia pożarowego w lasach i to mocno niepokoi. Na tę chwilę mieliśmy około 500 pożarów nieużytków i łąk, to co prawda o 100 niż w roku ubiegłym, ale nie mamy złudzeń, że jeśli takie warunki się utrzymają, to sytuacja będzie się pogarszać - mówił w porannej rozmowie „W 4 oczy” mł. bryg. Dariusz Gieroń, oficer prasowy Komendanta Wojewódzkiego Państwowej Straży Pożarnej w Opolu.
Jak informują strażacy, w 2020 roku interweniowano już w 473 pożarach nieużytkowych powierzchni rolnych, łąk i suchych traw oraz 22 pożarach lasów. W samym tylko kwietniu (do 16.04 do godziny 14) jednostki ochrony przeciwpożarowej prowadziły działania przy 202 pożarach suchych traw. W tym samym okresie kwietnia 2019 roku było 189 pożarów tego typu.

- Widzimy, że wilgotność ściółki jest bardzo niska na terenie całego województwa. Ale nie jesteśmy wyjątkiem - mówił nasz gość.

W sytuacjach pożarowych w lasach sprawdza się system dostrzegalni, czyli kilkudziesięciu metrowych wież należący do Lasów Państwowych.

– Dostrzegalnie są bardzo istotne dla wskazania konkretnego punktu oraz wczesnego wykrycia takiego zdarzenia. Dostrzegalnie pozwalają na to, żeby od leśników otrzymać bardzo precyzyjną informację w który oddział leśny się kierować. W lesie nie ma punktów adresowych, ulicy czy numeru, więc posługujemy się numerami oddziałów leśnych czy numerami pożarowych dróg dojazdowych – powiedział mł. bryg. Dariusz Gieroń.

Opolscy strażacy mocno angażują się również w walkę z koronawirusem, stawiają przyszpitalne izby przyjęć. W województwie jest ich w tej chwili 16. Ponadto dowożą żywność dla osób w kwarantannie i dystrybuują środki ochrony osobistej i środki dezynfekujące.

Zobacz także

2021-03-20, godz. 09:00 Teresa Barańska o ostatniej debacie w Ministerstwie Rodziny i Polityki Społecznej i konkursie dla samorządów Pro Familia… Gościem porannej rozmowy była wicewojewoda opolski Teresa Barańska, którą zapytaliśmy o ostatnią debatę w Ministerstwie Rodziny i Polityki Społecznej… » więcej 2021-03-14, godz. 08:35 Monika Bartel o tym, jak dokonać Narodowego Spisu Powszechnego Ludności i Mieszkań przez internet Za dwa tygodnie rozpocznie się Narodowy Spis Powszechny Spis Ludności i Mieszkań. - 1 kwietnia na stronie spis.gov.pl zostanie udostępniona aplikacja spisowa… » więcej 2021-03-13, godz. 08:35 Marek Tomków o zestawieniu najbardziej wpływowych osób w systemie ochrony zdrowia a także o szczepionkach przeciwko… Marek Tomków prezes Prezes Opolskiej Okręgowej Rady Aptekarskiej i wiceprezes Naczelnej Rady Aptekarskiej awansował na 46. miejsce w rankingu najbardziej wpływowych… » więcej 2021-03-07, godz. 08:45 Michał Kramarz o aplikacji "Opole Plus" Gościem porannej rozmowy „W cztery oczy” był Michał Kramarz, zastępca naczelnika Biura Obsługi Inwestora w Urzędzie Miasta Opola, który opowiadał o… » więcej 2021-03-06, godz. 08:45 Piotr Ciona o XI edycji Ogólnopolskiego Konkursu Plastycznego dla Dzieci Gościem porannej rozmowy „W cztery oczy” był Piotr Ciona, zastępca dyrektora KRUS w Opolu, który przedstawił szczegóły kolejnego konkursu skierowanego… » więcej 2021-02-28, godz. 08:25 Damian Kolarczyk o tym, dlaczego Park Naukowo Technologiczny przystąpił do Polskiej Chmury Park Naukowo-Technologiczny w Opolu dołączył do Polskiej Chmury. - Polska Chmura to porozumienie wiodących dostawców usług chmurowych - wyjaśnił w porannej… » więcej 2021-02-27, godz. 08:25 Monika Bartel o tym, jak wyglądały szkolenia kandydatów na rotmistrzów Monika Bartel z Urzędu Statystycznego Dobiegają końca szkolenia kandydatów na rachmistrzów. W województwie opolskim rachmistrzów potrzeba około 400, zgłosiło… » więcej 2021-02-21, godz. 08:30 Antoni Konopka o sieci Dziedzictwa Kulinarnego Opolszczyzny - Sieć dziedzictwa kulinarnego to realizacja pewnego pomysłu, który też przewija się w naszym kraju, kiedy mówimy o tym, że trzeba zbliżyć konsumenta… » więcej 2021-02-20, godz. 08:30 Agnieszka Okupniak o konkursie "Opolska Marka" - Celem konkursu jest wyłonienie najlepszych produktów usług, inicjatyw pracodawców z regionu ale też szeroka promocja przedsiębiorców – mówiła w porannej… » więcej 2021-02-14, godz. 08:25 Aleksander Iszczuk o rankingu najlepszych szkół średnich, w którym wysoko uplasowały się dwa licea i dwa technika… - Jest niewątpliwie trudniej, ale konkursy i olimpiady są nadal organizowane - powiedział w porannej rozmowie "W cztery oczy" Aleksander Iszczuk, naczelnik… » więcej
34567
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »