Radio Opole » W cztery oczy / Poglądy i osądy » Nasze rozmowy » Rozmowa z Bożeną Czapską-Czoch, dyrektor Zespołu ...
2017-03-19, 08:30 Autor: Aneta Skomorowska-Kobza (oprac.MS)

Rozmowa z Bożeną Czapską-Czoch, dyrektor Zespołu Szkół Zawodowych nr 4 w Opolu im. Bronisława Koraszewskiego

Bożena Czapska-Czoch o konkursie kulinarnym "Regionalne smaki"
- Zainteresowanie konkursem jest duże, mamy kilkanaście zgłoszeń, z których wybierzemy 11 drużyn dwuosobowych - powiedziała w porannej rozmowie "W cztery oczy" Bożena Czapska-Czoch. Dyrektor Zespołu Szkół Zawodowych nr 4 im. Bronisława Koraszewskiego opowiadała o konkursie kulinarnym "Regionalne smaki".

W tym roku uczniowie zmierzą się z tematem przewodnim: kasze i drób. Młodzież w dwie godziny musi z tego przygotować potrawę nawiązującą do śląskich tradycji kulinarnych i zaprezentować ją. Konkurs ma promować szkolnictwo zawodowe w naszym regionie, choć jak przyznaje dyrektor ZSZ nr 4, kierunków kulinarnych promować nie trzeba, bo popularność programów kulinarnych w stacjach telewizyjnych zrobiła swoje. - To przyciąga młodzież. Zawód nie kojarzy im się ze zwykłym kucharzem, ale ze sztuką kulinarną - powiedziała dyrektor Czapska-Czoch. Dodała ona, że w ostatnich latach skończyły się problemy z rekrutacją, do szkoły chętnie zgłasza się nawet nie tylko z Polski, ale też z Ukrainy.

Radio Opole objęło patronatem konkurs "Regionalne smaki", którego finał odbędzie się 29 marca.

Zobacz także

2017-11-25, godz. 08:35 Rozmowa z Januszem Kuliberdą Co zrobić z niechcianymi zakupami? To główny temat, który poruszyliśmy w programie z powiatowym rzecznikiem konsumentów w Kluczborku Januszem Kuliberdą. Nasz ... » więcej 2017-11-24, godz. 09:38 65. urodziny Radia Opole - rozmowa z prezesem Piotrem Mocem i szefem IT Tomaszem Turbą W rozmowie "W cztery oczy" gościem Zbigniewa Górniaka był prezes Radia Opole - Piotr Moc, który był przepytywany na okoliczność 65. urodzin Radia Opole, które ... » więcej 2017-11-23, godz. 09:47 Rozmowa z Romanem Piniasiem oraz komentarz Marcina Kołodziejczyka Roman Piniaś, terapeuta, szef Monaru w podopolskim Zbicku W rozmowie "W cztery oczy" naszym gościem był Roman Piniaś, terapeuta, szef Monaru w podopolskim Zbi ... » więcej 2017-11-22, godz. 10:23 Rozmowa z dr. hab. Markiem Białokurem i komentarz dr Anny Gołębiowskiej Dr hab. Marek Białokur, historyk z Uniwersytetu Opolskiego Piłsudski, Dmowski, Paderewski, Korfanty, Witos – takie podobizny mężów stanu z dwudziestolecia mię ... » więcej 2017-11-21, godz. 09:33 Rozmowa z Pawłem Kukizem i komentarz Adriana Czubaka Paweł Kukiz, szef Kukiz'15 W rozmowie "W cztery oczy" Paweł Kukiz z Kukiz'15 odniósł się do pomysłów zmian w ordynacji wyborczej, jakie obóz Zjednoczonej Praw ... » więcej 2017-11-20, godz. 08:17 Rozmowa z Jerzym Naszkiewiczem oraz komentarz Bolesława Bezega Jerzy Naszkiewicz, pełnomocnik wojewody opolskiego W rozmowie "W cztery oczy" Jerzy Naszkiewicz, świeżo nominowany pełnomocnik wojewody opolskiego d.s. przysz ... » więcej 2017-11-19, godz. 08:35 Rozmowa z kpt. Tomaszem Golcem z Wojewódzkiego Sztabu Wojskowego w Opolu – W Brzegu i Opolu 2 grudnia ruszają kursy samoobrony dla pań. Kobiety będą uczyły się obrony przed uderzeniem, duszeniem czy kopnięciem – tak mówił w rozmowi ... » więcej 2017-11-18, godz. 08:35 Rozmowa z Arkadiuszem Kapuścikiem, Okręgowym Inspektorem Pracy w Opolu Czy przedsiębiorcy przestrzegają zasad minimalnej stawki godzinowej? O to pytaliśmy w rozmowie „W cztery oczy” Okręgowego Inspektora Pracy w Opolu Arkadiusz K ... » więcej 2017-11-17, godz. 10:33 Rozmowa z Violettą Porowską i komentarz prof. Małgorzaty Rozbickiej Violetta Porowska, wicewojewoda opolski – To, że tegoroczna ogólnopolska gala Europejskich Dni Dziedzictwa odbywa się w Opolu, to dowód docenienia naszej akty ... » więcej 2017-11-16, godz. 09:38 Rozmowa z Antonim Konopką oraz komentarz Dionizego Duszyńskiego Antoni Konopka, wicemarszałek Województwa Opolskiego - Jak ważna jest gospodarka rybacka dla Opolszczyzny? To jakieś 400 etatów i 50 firm, ale także trzecie m ... » więcej
12345
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »