Radio Opole » W cztery oczy / Poglądy i osądy » Nasze rozmowy » Rozmowa z Bożeną Czapską-Czoch, dyrektor Zespołu ...
2017-03-19, 08:30 Autor: Aneta Skomorowska-Kobza (oprac.MS)

Rozmowa z Bożeną Czapską-Czoch, dyrektor Zespołu Szkół Zawodowych nr 4 w Opolu im. Bronisława Koraszewskiego

Bożena Czapska-Czoch o konkursie kulinarnym "Regionalne smaki"
- Zainteresowanie konkursem jest duże, mamy kilkanaście zgłoszeń, z których wybierzemy 11 drużyn dwuosobowych - powiedziała w porannej rozmowie "W cztery oczy" Bożena Czapska-Czoch. Dyrektor Zespołu Szkół Zawodowych nr 4 im. Bronisława Koraszewskiego opowiadała o konkursie kulinarnym "Regionalne smaki".

W tym roku uczniowie zmierzą się z tematem przewodnim: kasze i drób. Młodzież w dwie godziny musi z tego przygotować potrawę nawiązującą do śląskich tradycji kulinarnych i zaprezentować ją. Konkurs ma promować szkolnictwo zawodowe w naszym regionie, choć jak przyznaje dyrektor ZSZ nr 4, kierunków kulinarnych promować nie trzeba, bo popularność programów kulinarnych w stacjach telewizyjnych zrobiła swoje. - To przyciąga młodzież. Zawód nie kojarzy im się ze zwykłym kucharzem, ale ze sztuką kulinarną - powiedziała dyrektor Czapska-Czoch. Dodała ona, że w ostatnich latach skończyły się problemy z rekrutacją, do szkoły chętnie zgłasza się nawet nie tylko z Polski, ale też z Ukrainy.

Radio Opole objęło patronatem konkurs "Regionalne smaki", którego finał odbędzie się 29 marca.

Zobacz także

2018-02-19, godz. 09:52 Rozmowa z Joanną Maksymowicz i komentarz Pawła Grabowskiego Joanna Maksymowicz, wicedyrektor opolskiej delegatury KBW - Wniosek o referendum w tak zwanej innej sprawie, nie związanej z odwołaniem organów samorządu, moż ... » więcej 2018-02-18, godz. 09:00 Violetta Szczepkowska o akcjach, do których chętnie włączają się uczniowie ZSB W Opolu Opolscy uczniowie w ramach swoich praktyk zawodowych remontują oddział dermatologii Szpitala Wojewódzkiego. Nie tak dawno pomogli także swojemu koledze w odre ... » więcej 2018-02-18, godz. 08:30 Rozmowa z Małgorzatą Pliszką o zmianie przepisów dotyczących zatrudniania cudzoziemców w Polsce Zmieniły się przepisy dotyczące zatrudniania cudzoziemców w Polsce. Czy to zmiany na dobre? To w rozmowie "W cztery oczy" wyjaśniała Małgorzata Pliszka, dyrek ... » więcej 2018-02-17, godz. 09:00 Dariusz Puk o Ogólnopolskich Prezentacjach Muzycznych "TerePaczków" Minął termin zgłoszeń do tegorocznej edycji Ogólnopolskich Prezentacji Muzycznych "Terepaczków". Do walki o nagrody w pierwszy weekend marca staną wykonawcy z ... » więcej 2018-02-17, godz. 08:30 Jarosław Kuźmiński o likwidacji dzików z użyciem statków powietrznych Sławomir Izdebski, twórca nowych przepisów o łowiectwie zapowiada likwidację dzików z użyciem statków powietrznych. Powód: dziki roznoszą wirusa ASF, więc pow ... » więcej 2018-02-16, godz. 09:50 Rozmowa z dr. Witoldem Potworą i komentarz Sebastiana Szczurka Dr Witold Potwora, ekonomista i specjalista ds. otwartych funduszy inwestycyjnych Złote plany na złotą jesień życia czy kolejne gruszki na emeryckiej wierzbi ... » więcej 2018-02-15, godz. 10:54 Rozmowa z kpt. Tomaszem Golcem i komentarz dr. Bartosza Kuświka Kpt. Tomasz Golec z Wojewódzkiego Sztabu Wojskowego – Takie nam Bóg dał położenie, że musimy dbać o bezpieczeństwo właściwie przez wieki i cały czas dzisiaj, ... » więcej 2018-02-14, godz. 10:10 Rozmowa z ks. Mateuszem Buczmą oraz komentarz dr. Piotra Leśniaka Ks. Mateusz Buczma z opolskiej Kurii Diecezjalnej W tym roku walentynki wypadły w środę popielcową. Jak połączyć święto zakochanych, oparte na kulcie radości, ... » więcej 2018-02-13, godz. 10:33 Rozmowa z Maciejem Wujcem i komentarz Sławomira Batko Targowisko "Centrum" w Opolu zostanie przeniesione na teren "Cytruska", czyli na drugą stronę ulicy Targowej. To wzburzyło wielu kupców oraz niektórych radnyc ... » więcej 2018-02-12, godz. 10:47 Rozmowa z Violettą Porowską i komentarz Czesława Biłobrana - O takiej sytuacji wiemy od lat, dziwne, że nie protestowano wcześniej - Tak w rozmowie "W cztery oczy" powiedziała wicewojewoda Violetta Porowska pytana o a ... » więcej
12345
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »