Radio Opole » Patronaty » Polecamy

Polecamy

2020-02-10, 16:18 Autor: Agnieszka Lubczańska

Ekipa z Opolszczyzny weźmie udział w międzynarodowym konkursie kulinarnym w Stuttgarcie!

Ekipa z Opolszczyzny weźmie udział w międzynarodowym konkursie kulinarnym [fot. materiały uczestników konkursu]
Ekipa z Opolszczyzny weźmie udział w międzynarodowym konkursie kulinarnym [fot. materiały uczestników konkursu]
Kawior owocowy czy spaghetti z herbaty nie jest dla nich problemem, gotowanie i dekorowanie potraw jest ich pasją, a za sztukę carvingu zdobywają laury w kulinarnych konkursach. Tym razem przed drużyną z Pracowni Sztuki Kulinarnej z Ozimka wyzwanie nie lada - zdobycie jak największej liczby medali na Międzynarodowej Olimpiadzie Kulinarnej IKA 2020! Mistrz carvingu Łukasz Szewczyk razem z Piotrem Wasikiem i Danielem Bewko obiecują godnie reprezentować Polskę. Trwają ostatnie przygotowania. Wydarzenie rozpocznie się w najbliższy piątek (14.02) i potrwa do środy (19.02) w Stuttgarcie!

Międzynarodowa Olimpiada Kulinarna IKA 2020 odbywa się co cztery lata od 1992 roku. W tym roku przypada jej jubileusz – 25-lecia. W 2016 roku wzięło w niej udział ponad 2000 szefów kuchni i cukierników z ponad 59 krajów. W sumie wydano 7 000 porcji świeżego, autorskiego menu, które zostało zaprezentowane dla tysięcy odwiedzających z całego świata. [źródło: http://papaja.pl/?m=a&id=8611]


Ekipa z Pracowni Sztuki Kulinarnej pod patronatem Radia Opole wystąpi w kilku dyscyplinach. Jedna z nich to rzeźba owocowo-warzywna (tu są dwie kategorie: konstrukcyjna, czyli może się opierać na elementach niejadalnych oraz bankietowa, która musi zawierać wyłącznie jadalne elementy). Inne konkurencje to: dekoracja z cukru, rzeźba z sera i rzeźba owocowo-warzywna wykonana na żywo. Część prac będzie zatem wykonana na żywo, cześć pojedzie na miejsce gotowa.


Łukasz Szewczyk i Piotr Wasik startowali już w podobnych konkursach. Najmłodszy z ekipy Danielem Bewko będzie w tym roku debiutantem w konkursie międzynarodowym. Wystartuje w konkurencji gotowej rzeźby owocowo-warzywnej.

Więcej o Pracowni Sztuki Kulinarnej można dowiedzieć się ze strony tu: Pracownia Sztuki Kulinarnej.

Radio Opole udział jedynych reprezentantów z Opolszczyzny w tym międzynarodowym konkursie objęło patronatem medialnym.

Ekipa z Opolszczyzny weźmie udział w międzynarodowym konkursie kulinarnym [fot. materiały uczestników konkursu]

Zobacz także

2021-05-11, godz. 15:33, Patronaty - polecamy Poznaj niezwykłą Krainę Dinozaurów podczas Nocy Muzeów Stowarzyszenia Lokalna Grupa Działania 'Kraina dinozaurów' włącza się w tym roku do międzynarodowego przedsięwzięcia pod nazwą Noc Muzeów i zachęca do nocnego zwiedzania muzeów i izb regionalnych z terenu trzech powiatów i siedmiu… » więcej 2021-05-10, godz. 14:15, Patronaty - polecamy Akcja "Zaczytane Opolskie" - zobacz gdzie, kiedy i z kim szykują się spotkania autorskie! - Przed nami kilka tygodni wypełnionych dobrą literaturą i inspirującymi rozmowami! - rekomendują wydarzenie organizatorzy akcji „Zaczytane Opolskie”, promującej czytelnictwo i literaturę polską wśród mieszkańców regionu poprzez… » więcej 2021-05-10, godz. 13:55, Patronaty - polecamy XXXVII Festiwal Muzyczne Święto Kwitnących Azalii Sześć koncertów w cztery dni - XXXVII Festiwal Muzyczne Święto Kwitnących Azalii im. Zbigniewa Pawlickiego w Mosznej w tym roku zapowiada się intersująco. Radio Opole 2 KULTURA patronuje medialnie festiwalowi. Radio Opole jest partnerem… » więcej 2021-05-07, godz. 22:47, Patronaty - polecamy Tomasz Różycki gościem MBP w Opolu już w poniedziałek Całkiem niedawno dostaliśmy zbiór esejów spojonych pewnym niebanalnym konceptem pt. „Próba ognia. Błędna kartografia Europy”, a już pojawiło się dzieło nowe. Tym razem ponad 400-stronicowy poemat pt. „Ijasz”. Co tym razem… » więcej 2021-05-07, godz. 21:20, Patronaty - polecamy Szkoła z Kadłuba uczestnikiem programu "Być jak Ignacy" Trwa V edycja programu edukacyjnego „Być jak Ignacy”. Jego celem jest popularyzacja nauki oraz pielęgnowanie pamięci o wybitnych, polskich naukowcach. Program skierowany jest do uczniów szkół podstawowych. Udział zapewnia dostęp… » więcej
1234567
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »