Radio Opole » Patronaty » Polecamy

Polecamy

2020-02-10, 16:18 Autor: Agnieszka Lubczańska

Ekipa z Opolszczyzny weźmie udział w międzynarodowym konkursie kulinarnym w Stuttgarcie!

Ekipa z Opolszczyzny weźmie udział w międzynarodowym konkursie kulinarnym [fot. materiały uczestników konkursu]
Ekipa z Opolszczyzny weźmie udział w międzynarodowym konkursie kulinarnym [fot. materiały uczestników konkursu]
Kawior owocowy czy spaghetti z herbaty nie jest dla nich problemem, gotowanie i dekorowanie potraw jest ich pasją, a za sztukę carvingu zdobywają laury w kulinarnych konkursach. Tym razem przed drużyną z Pracowni Sztuki Kulinarnej z Ozimka wyzwanie nie lada - zdobycie jak największej liczby medali na Międzynarodowej Olimpiadzie Kulinarnej IKA 2020! Mistrz carvingu Łukasz Szewczyk razem z Piotrem Wasikiem i Danielem Bewko obiecują godnie reprezentować Polskę. Trwają ostatnie przygotowania. Wydarzenie rozpocznie się w najbliższy piątek (14.02) i potrwa do środy (19.02) w Stuttgarcie!

Międzynarodowa Olimpiada Kulinarna IKA 2020 odbywa się co cztery lata od 1992 roku. W tym roku przypada jej jubileusz – 25-lecia. W 2016 roku wzięło w niej udział ponad 2000 szefów kuchni i cukierników z ponad 59 krajów. W sumie wydano 7 000 porcji świeżego, autorskiego menu, które zostało zaprezentowane dla tysięcy odwiedzających z całego świata. [źródło: http://papaja.pl/?m=a&id=8611]


Ekipa z Pracowni Sztuki Kulinarnej pod patronatem Radia Opole wystąpi w kilku dyscyplinach. Jedna z nich to rzeźba owocowo-warzywna (tu są dwie kategorie: konstrukcyjna, czyli może się opierać na elementach niejadalnych oraz bankietowa, która musi zawierać wyłącznie jadalne elementy). Inne konkurencje to: dekoracja z cukru, rzeźba z sera i rzeźba owocowo-warzywna wykonana na żywo. Część prac będzie zatem wykonana na żywo, cześć pojedzie na miejsce gotowa.


Łukasz Szewczyk i Piotr Wasik startowali już w podobnych konkursach. Najmłodszy z ekipy Danielem Bewko będzie w tym roku debiutantem w konkursie międzynarodowym. Wystartuje w konkurencji gotowej rzeźby owocowo-warzywnej.

Więcej o Pracowni Sztuki Kulinarnej można dowiedzieć się ze strony tu: Pracownia Sztuki Kulinarnej.

Radio Opole udział jedynych reprezentantów z Opolszczyzny w tym międzynarodowym konkursie objęło patronatem medialnym.

Ekipa z Opolszczyzny weźmie udział w międzynarodowym konkursie kulinarnym [fot. materiały uczestników konkursu]

Zobacz także

2020-03-02, godz. 13:01, Patronaty - polecamy Marta Dzido o kobietach Solidarności Spotkanie z pisarką, reżyserką, dziennikarką Martą Dzido, autorką książki pt. „Kobiety Solidarności” odbędzie się w najbliższy piątek (06.03) w Centrum Dialogu Obywatelskiego. Wydarzenie poświęcone będzie roli kobiet w czasach formowania się… » więcej 2020-03-02, godz. 12:52, Patronaty - polecamy 40. Startup Mixer już w czwartek – przyjdź i dowiedz się, co słychać w opolskim biznesie! Park Naukowo-Technologiczny w Opolu zaprasza na kolejną, jubileuszową, edycję spotkania Startup Mixer. Inicjatywa, która odbędzie się już po raz 40., ma na celu budowanie społeczności startupów oraz integrowanie środowiska młodych, zdolnych… » więcej 2020-03-02, godz. 10:29, Patronaty - polecamy „Środa z Profilaktyką” w opolskim NFZ – sprawdź, co oddział szykuje w tym tygodniu! Dyrekcja Opolskiego Oddziału Wojewódzkiego NFZ zaprasza na kolejną „Środę z Profilaktyką”. Tym razem cały dzień zostanie poświęcony profilaktyce słuchu. » więcej 2020-02-28, godz. 14:06, Patronaty - polecamy Sprawdź się jako kandydat do służby w Policji - zachęca Komenda Wojewódzka Policji w Opolu To już trzecia część turnieju, którą zaplanowano na najbliższy czwartek (05.03). Tym razem skierowana jest ona do uczniów klas o profilu mundurowym w szkołach ponadpodstawowych. Turniej stanowi świetną okazję dla młodego człowieka, który dzięki… » więcej 2020-02-27, godz. 23:34, Patronaty - polecamy Jubileuszowy TerePaczków rusza w piątek. Radio Opole będzie na miejscu! Połączyła ich pasja do muzyki. Przetrwali nie jedną burzę. Przez lata na imprezę tą zjeżdżali uznani artyści, a publiczność zawsze wracała stąd z mnóstwem miłych wspomnień. Pomysł urodził się 31 lat temu w Bieszczadach. Niepowtarzalny klimat… » więcej
2345678
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »