Radio Opole » Wiadomości z regionu
2019-03-19, 21:00 Autor: Katarzyna Doros

Różne oblicza dziczyzny. Młodzi kucharze rywalizowali w kulinarnym konkursie "Regionalne Smaki" [ZDJĘCIA]

V Wojewódzki Konkurs Kulinarny "Regionalne Smaki" w Opolu [fot. Katarzyna Doros]
V Wojewódzki Konkurs Kulinarny "Regionalne Smaki" w Opolu [fot. Katarzyna Doros]
V Wojewódzki Konkurs Kulinarny "Regionalne Smaki" w Opolu [fot. Katarzyna Doros]
V Wojewódzki Konkurs Kulinarny "Regionalne Smaki" w Opolu [fot. Katarzyna Doros]
V Wojewódzki Konkurs Kulinarny "Regionalne Smaki" w Opolu [fot. Katarzyna Doros]
V Wojewódzki Konkurs Kulinarny "Regionalne Smaki" w Opolu [fot. Katarzyna Doros]
V Wojewódzki Konkurs Kulinarny "Regionalne Smaki" w Opolu [fot. Katarzyna Doros]
V Wojewódzki Konkurs Kulinarny "Regionalne Smaki" w Opolu [fot. Katarzyna Doros]
V Wojewódzki Konkurs Kulinarny "Regionalne Smaki" w Opolu [fot. Katarzyna Doros]
V Wojewódzki Konkurs Kulinarny "Regionalne Smaki" w Opolu [fot. Katarzyna Doros]
V Wojewódzki Konkurs Kulinarny "Regionalne Smaki" w Opolu [fot. Katarzyna Doros]
V Wojewódzki Konkurs Kulinarny "Regionalne Smaki" w Opolu [fot. Katarzyna Doros]
V Wojewódzki Konkurs Kulinarny "Regionalne Smaki" w Opolu [fot. Katarzyna Doros]
V Wojewódzki Konkurs Kulinarny "Regionalne Smaki" w Opolu [fot. Katarzyna Doros]
Dziczyzna flambirowana, konfitowana, marynowana w próżni metodą sous vide lub bejcowana, podawana z grzybami, żołędziami, malinami, a nawet czekoladą. Młodzi kucharze opolskich szkół gastronomicznych rywalizowali w piątej edycji Wojewódzkiego Konkursu Kulinarnego "Regionalne smaki". W tym roku ich zadanie polegało na przygotowaniu potraw odnoszących się do hasła "Rok daniela. Dary lasu".
- Przygotowałyśmy roladki z bażanta w sosie czekoladowym, a do tego żelkę malinową z musem z wątróbki. Konfitujemy, czyli gotujemy w tłuszczu, żeby nadało to trochę soczystości temu mięsu. Biorąc udział w tym konkursie możemy sprawdzić swoje umiejętności i możemy się dowiedzieć, czy faktycznie to, co robimy jest fajne - mówi Patrycja Żurakowska z Zespołu Szkół Rolniczych w Prudniku.

- Najważniejsze dzisiaj w naszym daniu jest sous vie z jelenia, żeby było półkrwiste i sos mamy akurat borówkowo-słodko-ostry. To nasza inwencja twórcza, wszystko próbowaliśmy zrobić oryginalnie, tak smakowo teraz na czasie - dodaje Robert Prymas ze Strzelec Opolskich.

- W ocenie jury najważniejsze są smak, prezentacja i technika wykonania - wyjaśnia Łukasz Marenin z Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej. - Na pewno widzimy, że bardzo dużo dań jest przygotowanych nowoczesnym sposobem, jak gotowanie próżniowe. Najważniejsza jest tradycja, pierwszy taki, tradycyjny przepis, później można to oczywiście modyfikować.

- Piąta edycja konkursu, ale po raz pierwszy zmieniliśmy jego tematykę. Chcieliśmy zrobić coś innego, bo do tej pory wykorzystywaliśmy mięso wieprzowe, drobiowe, kaszę, a to okazja, żeby podnieść poprzeczkę, bo nie ukrywajmy dziczyzna jest dużym wyzwaniem dla młodzieży - dodaje Bożena Czapska-Czoch, dyrektor Zespołu Szkół Zawodowych nr 4 w Opolu, gospodarza konkursu.

W konkursie wzięło udział piętnaście zespołów z ośmiu szkół gastronomicznych na Opolszczyźnie. Najlepszą potrawą okazała się polędwica z dzika pieczona w marynacie winno-buraczanej na sianku porowym z puree dyniowym z gruszką, imbirem, chili i kurkami, przygotowana przez Piotra Przysambora i Denisa Surażyńskiego ze Strzelec Opolskich.

Radio Opole patronowało medialnie zmaganiom młodych kucharzy.
Uczestnicy konkursu
Łukasz Marenin, Bożena Czapska-Czoch

Wiadomości z regionu

2024-04-25, godz. 08:00 Gmina wsparła remont kościelnej wieży w Głogówku Wieża kościoła pw. Św. Franciszka z Asyżu w Głogówku odzyska dawny blask. Umowę na remont zabytku podpisał burmistrz z przełożonym zakonu, do którego… » więcej 2024-04-25, godz. 07:45 IMGW ostrzega: w regionie możliwe burze z gradem Ostrzeżenie wydano dla 9 opolskich powiatów. Obowiązuje od godziny 12:00 do późnego popołudnia. » więcej 2024-04-25, godz. 07:00 GSW i Zespół Szkół Ekonomicznych w Opolu podpisały umowę o współpracy Będą uczestniczyli w warsztatach, szkoleniach i zajęciach prowadzonych przez Galerię Sztuki Współczesnej w Opolu. Uczniowie Zespołu Szkół Ekonomicznych… » więcej 2024-04-24, godz. 21:00 Dotacje dla Zakładów Aktywności Zawodowej. "To duże wsparcie dla naszych placówek" Ponad milion złotych dofinansowania dla Zakładów Aktywności Zawodowej na Opolszczyźnie. Zarząd Województwa Opolskiego podpisał dziś (24.04) umowy z pięcioma… » więcej 2024-04-24, godz. 20:00 Krapkowicką przejedziemy jeszcze przed majówką. Kierowcy długo na to czekali Jeszcze przed majówką przejedziemy wyremontowaną ul. Krapkowicką i skorzystamy z parkingu na centrum przesiadkowym Opole Południe. » więcej 2024-04-24, godz. 18:14 Tragiczny pożar domku letniskowego w Sławniowicach. Znaleziono zwłoki mężczyzny Zwęglone ciało mężczyzny odnaleziono po pożarze domu typu szwedzkiego w miejscowości Sławniowice w gminie Głuchołazy. Zgłoszenie o tym zdarzeniu wpłynęło… » więcej 2024-04-24, godz. 18:00 "Obniży komfort życia". Mieszkańcy Świerkli nie chcą centrum logistycznego Mieszkańcy opolskiej dzielnicy Świerkle nie chcą by w sąsiedztwie ich domów powstało duże centrum logistyczne. » więcej 2024-04-24, godz. 17:30 Która godzina? Zależy od perspektywy. Awaria zegara na wieży ratuszowej w Opolu Cztery strony świata i cztery różne godziny. Zegar na wieży ratuszowej w Opolu doznał awarii. Uszkodzeniu uległy silniki napędowe tarcz. » więcej 2024-04-24, godz. 15:40 Marszałek Andrzej Buła kandydatem Koalicji Obywatelskiej do Parlamentu Europejskiego Andrzej Buła, marszałek województwa opolskiego, wystartuje w wyborach do Parlamentu Europejskiego z listy Koalicji Obywatelskiej. Rada Krajowa Platformy Obywatelskiej… » więcej 2024-04-24, godz. 15:21 Szarpanina w szkole w Krapkowicach. W ruch poszła kostka brukowa Do szarpaniny pomiędzy dwiema nastolatkami doszło dziś (24.04) ok. 10.00 w jednej ze szkół ponadpodstawowych w Krapkowicach. W ruch poszła nawet kostka … » więcej
1234567
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »