Radio Opole » Wiadomości z regionu
2019-03-19, 21:00 Autor: Katarzyna Doros

Różne oblicza dziczyzny. Młodzi kucharze rywalizowali w kulinarnym konkursie "Regionalne Smaki" [ZDJĘCIA]

V Wojewódzki Konkurs Kulinarny "Regionalne Smaki" w Opolu [fot. Katarzyna Doros]
V Wojewódzki Konkurs Kulinarny "Regionalne Smaki" w Opolu [fot. Katarzyna Doros]
V Wojewódzki Konkurs Kulinarny "Regionalne Smaki" w Opolu [fot. Katarzyna Doros]
V Wojewódzki Konkurs Kulinarny "Regionalne Smaki" w Opolu [fot. Katarzyna Doros]
V Wojewódzki Konkurs Kulinarny "Regionalne Smaki" w Opolu [fot. Katarzyna Doros]
V Wojewódzki Konkurs Kulinarny "Regionalne Smaki" w Opolu [fot. Katarzyna Doros]
V Wojewódzki Konkurs Kulinarny "Regionalne Smaki" w Opolu [fot. Katarzyna Doros]
V Wojewódzki Konkurs Kulinarny "Regionalne Smaki" w Opolu [fot. Katarzyna Doros]
V Wojewódzki Konkurs Kulinarny "Regionalne Smaki" w Opolu [fot. Katarzyna Doros]
V Wojewódzki Konkurs Kulinarny "Regionalne Smaki" w Opolu [fot. Katarzyna Doros]
V Wojewódzki Konkurs Kulinarny "Regionalne Smaki" w Opolu [fot. Katarzyna Doros]
V Wojewódzki Konkurs Kulinarny "Regionalne Smaki" w Opolu [fot. Katarzyna Doros]
V Wojewódzki Konkurs Kulinarny "Regionalne Smaki" w Opolu [fot. Katarzyna Doros]
V Wojewódzki Konkurs Kulinarny "Regionalne Smaki" w Opolu [fot. Katarzyna Doros]
Dziczyzna flambirowana, konfitowana, marynowana w próżni metodą sous vide lub bejcowana, podawana z grzybami, żołędziami, malinami, a nawet czekoladą. Młodzi kucharze opolskich szkół gastronomicznych rywalizowali w piątej edycji Wojewódzkiego Konkursu Kulinarnego "Regionalne smaki". W tym roku ich zadanie polegało na przygotowaniu potraw odnoszących się do hasła "Rok daniela. Dary lasu".
- Przygotowałyśmy roladki z bażanta w sosie czekoladowym, a do tego żelkę malinową z musem z wątróbki. Konfitujemy, czyli gotujemy w tłuszczu, żeby nadało to trochę soczystości temu mięsu. Biorąc udział w tym konkursie możemy sprawdzić swoje umiejętności i możemy się dowiedzieć, czy faktycznie to, co robimy jest fajne - mówi Patrycja Żurakowska z Zespołu Szkół Rolniczych w Prudniku.

- Najważniejsze dzisiaj w naszym daniu jest sous vie z jelenia, żeby było półkrwiste i sos mamy akurat borówkowo-słodko-ostry. To nasza inwencja twórcza, wszystko próbowaliśmy zrobić oryginalnie, tak smakowo teraz na czasie - dodaje Robert Prymas ze Strzelec Opolskich.

- W ocenie jury najważniejsze są smak, prezentacja i technika wykonania - wyjaśnia Łukasz Marenin z Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej. - Na pewno widzimy, że bardzo dużo dań jest przygotowanych nowoczesnym sposobem, jak gotowanie próżniowe. Najważniejsza jest tradycja, pierwszy taki, tradycyjny przepis, później można to oczywiście modyfikować.

- Piąta edycja konkursu, ale po raz pierwszy zmieniliśmy jego tematykę. Chcieliśmy zrobić coś innego, bo do tej pory wykorzystywaliśmy mięso wieprzowe, drobiowe, kaszę, a to okazja, żeby podnieść poprzeczkę, bo nie ukrywajmy dziczyzna jest dużym wyzwaniem dla młodzieży - dodaje Bożena Czapska-Czoch, dyrektor Zespołu Szkół Zawodowych nr 4 w Opolu, gospodarza konkursu.

W konkursie wzięło udział piętnaście zespołów z ośmiu szkół gastronomicznych na Opolszczyźnie. Najlepszą potrawą okazała się polędwica z dzika pieczona w marynacie winno-buraczanej na sianku porowym z puree dyniowym z gruszką, imbirem, chili i kurkami, przygotowana przez Piotra Przysambora i Denisa Surażyńskiego ze Strzelec Opolskich.

Radio Opole patronowało medialnie zmaganiom młodych kucharzy.
Uczestnicy konkursu
Łukasz Marenin, Bożena Czapska-Czoch

Wiadomości z regionu

2019-04-18, godz. 22:00 Autobusy MZK w Opolu pojadą inaczej. Rozkład jazdy na Wielkanoc Małe zmiany w rozkładzie jazdy MZK w Opolu w związku ze świętami.W niedzielę (21.04) nie będą kursowały linie nr 7, 9,18, 28 i 80. Pozostałe linie pojadą zgod ... » więcej 2019-04-18, godz. 21:00 Radni Opola dali zielone światło prezydentowi ws. sprzedaży części udziałów spółki WiK Prezydent Opola pod gradobiciem pytań - tak można określić dyskusję na sesji rady miasta w sprawie sprzedaży części udziałów Wodociągów i Kanalizacji. Przypom ... » więcej 2019-04-18, godz. 21:00 Gogolin: przez wandali centrum przesiadkowe będzie w nocy zamknięte Nowo wyremontowane centrum przesiadkowe w Gogolinie będzie zamykane na noc. Podróżni na pociąg czekać będą „pod chmurką”. To wina wandali, którzy wzięli na ce ... » więcej 2019-04-18, godz. 19:00 Będzie tablica upamiętniająca wybory z 1989 roku. Radni Opola jednomyślni Radni Opola jednogłośnie zgodzili się na umieszczenia na pl. Wolności tablicy upamiętniającej ludzi pierwszej Solidarności. Tablica zostanie odsłonięta 4 czer ... » więcej 2019-04-18, godz. 18:31 Protestujący nauczyciele powołali Opolski Komitet Strajkowy Pracownicy placówek oświatowych i nauczyciele z Opolszczyzny powołali dziś (18.04) Opolski Komitet Strajkowy, który zrzesza wszystkie placówki z regionu, któr ... » więcej 2019-04-18, godz. 18:00 Schronisko dla bezdomnych w Pępicach przygotowuje się do Wielkanocy. "Chcemy by nasi podopieczni czuli się tu dobrze" Schronisko dla bezdomnych w podbrzeskich Pępicach przygotowuje się do świąt wielkanocnych. W ramach wielkiego tygodnia, podopieczni placówki biorą udział w re ... » więcej 2019-04-18, godz. 17:15 Wypadek przy budowie kanalizacji pod Ozimkiem. Nie żyje jeden z przysypanych robotników Do tragicznego wypadku doszło podczas budowy kanalizacji przy drodze powiatowej w miejscowości Schodnia, w gminie Ozimek. Podczas prowadzenia prac ziemnych do ... » więcej 2019-04-18, godz. 17:00 Opole szuka firmy, która zburzy Cieplak i wybuduje tam nową halę sportową Najpierw rozbiórka Cieplaka, a potem budowa hali i Opolskiego Parku Sportu. Urząd Miasta w Opolu ogłosił przetarg i szuka wykonawcy inwestycji. » więcej 2019-04-18, godz. 17:00 USK w Opolu: lekarze wszczepili najnowszy model zastawki aortalnej. Wcześniej zrobiono to jedynie w Katowicach Najnowocześniejszą zastawkę aortalną przy użyciu metody mało inwazyjnej wszczepili 85-letniej pacjentce lekarze Uniwersyteckiego Szpitala Klinicznego w Opolu. ... » więcej 2019-04-18, godz. 16:25 Wielkanoc: świąteczne życzenia od wojewody i wicewojewody Życzymy pięknych świąt Wielkiejnocy. W ten wspaniały wiosenny okres, życzymy Państwu dużo zdrowia, szczęścia, pomyślności i oczywiście wspaniałych świąt. Życz ... » więcej
1234567
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej »